Koliko časa po koncu zveze bi morala biti samska?

Partnerska svetovalka Melita Kuhar za Cosmo odgovarja, zakaj je pomembno, da si po koncu zveze nekaj časa samska, in o čem moraš v tem času dobro premisliti. 

Koliko časa po koncu zveze bi morala biti samska? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2016

Odgovarja: Melita Kuhar, partnerska svetovalka in svetovalka za vzgojo otrok

Cosmopolitan: Ali si lahko obetamo boljšo zvezo, če iz slabe zveze skočimo v drugo zvezo? Ali bomo zgolj ponovili prejšnjo zgodbo? Moramo res delati na iskanju drugačnega partnerja ali delati spremembe na sebi?

Melita Kuhar: Ko prenehamo z eno partnersko zvezo, ki najbrž ni bila osrečujoča in zadovoljujoča, je prav, da si vzamemo čas zase.

Predlagam vsaj pol leta do enega leta.

 Marsikdo me kar začudeno gleda. Kako naj bom pol leta brez punce ali fanta, me sprašujejo. Vendar pa je to osnovna doba, da se v tem času poglobimo v vzorce, ki so našo polovico partnerstva pripeljali do tega, da s tem partnerjem, s katerim smo prekinili, nismo uspeli obdržati zveze.

Ko uzavestimo, kaj si želimo in česa nočemo, kdo smo v resnici mi, lažje pridobimo v našo socialno mrežo in okolje človeka, ki je za nas bolj ustrezen.

Torej, če odgovorim direktno - treba je delati na sebi.

Ne moremo zahtevati od partnerja česar koli, če še sami ne vemo, kaj si želimo. Zato prihaja do kratkih stikov. Moramo vedeti, kaj sploh lahko partnerju damo in kaj lahko od njega pričakujemo.

Predvsem pa si je pričakovanja in želje treba povedati, sicer partnerstvo nikoli ne bo uspešno. Lahko skačemo iz zveze v zvezo in vedno bodo konci enaki - nesrečni.

In vedno bomo obtoževali partnerja, iskali probleme v njem. Ga obtoževali, da je on tisti, ki nas ne sliši in ne razume. Pa smo sploh jasno povedali, kaj bi radi? Sploh vemo, kaj bi radi? To so vprašanja, ki si jih moramo zastaviti po koncu zveze. Pogledati moramo svoj delež krivde za neuspeh, da vzorcev ne prenašamo naprej in da nesrečne zgodbe ne ponavljamo. 

Svetovalka za partnerski odnos in vzgojo otrok Melita Kuhar vodi projekt Svetovalnica, slediš ji lahko tudi na Facebooku ali jo pokličeš na 031 666 168..

Preveri še: Kaj je boljše, da sta si podobna ali različna? Pa tudi: Zakaj se pri 40-ih v resnici nič ne spremeni.

Sanja Macur