Ko ti življenje zakomplicirajo afere: seks z bivšim, med prijatelji in s sodelavcem

Večina čustvenih afer se resda zgodi med sodelavci, a to ne pomeni, da se ne dogajajo tudi med prijatelji, sosedi in še posebno bivšimi partnerji.

21. 2. 2009

Ko enkrat razumemo, kako tanka črta je med prijateljstvom in ljubimkanjem, to ni nič presenetljivega.

Dober temelj za kaj več

Vse sestavine za romantično navezanost so med prijateljema že prisotne. Imata se rada, delita si informacije o svoji preteklosti in se lahko sproščeno pogovarjata glede svojih občutkov. Vendar pa kljub očitnim podobnostim obstaja med prijateljstvom in čustveno afero jasna razlika.

Znaki čustvene afere se vidijo predvsem v skrivnostih, čustvenih intimnostih in spolni privlačnosti. Ti trije elementi pa se lahko združijo v močno silo, ki še okrepi že obstoječo privlačnost. Če je tak odnos kot odprta knjiga, potem je to najverjetneje prijateljstvo. Ko pa poskušamo občutja ali vzajemno delovanje skriti pred drugimi, potem to prijateljstvo prehaja v nekaj več.

Ko zazvoni alarm

Če je več tovarištva, osebnega razkrivanja in razumevanja med prijateljema kot med partnerjema, potem je to močan opozorilni znak.

Danes je afero veliko lažje skriti, saj moški in ženske skupaj v javnosti ­svobodno pohajkujejo. Ko zunaj vidite skupaj moškega in žensko, ne morete z gotovostjo reči, ali sta samo prijatelja ali kaj več. Prijatelje in ljubimce je zelo težko ločiti. Seveda pa njuna partnerja verjetno lahko vidita razliko v trenutku, ko ­razbereta ključne stvari, ki so za ­druge nevidne.

Različni zorni koti

Moški in ženske po navadi vidijo prijateljstvo z drugačnega zornega kota.

Ženskam pomeni prijateljstvo odprtost in čustveno podporo, ki dopuščata ranljivost. Moškim pomeni prijateljstvo delati skupaj različne stvari.

Če ženska obravnava moško prijateljstvo kot žensko prijateljstvo, potem lahko s čustveno intimnostjo, ki je med njima nastala in ki je zanjo povsem normalna, pošlje svojemu moškemu prijatelju signale, ki jih v bistvu ni nameravala in katere si moški hitro napačno razlaga.

Čustvena intima

Možje po navadi hranijo čustveno intimnost za svoje žene, ko pa si dopustijo, da se bolj odprejo in postanejo ranljivi za druge ženske, je veliko verjetneje, da bodo postavili na kocko svoj zakon.

Iz perspektive žensk pa čustvena navezanost ni resna, vse dokler ne postane tudi spolna. Čeprav lahko moški dokaže svoje pravo prijateljstvo z žensko tako, da ne sili v spolni odnos, pa je v bistvu odgovornost obeh, da postavita meje.

Pogosto se zgodi, da se je lažje pogovarjati s svojim prijateljem ali prijateljico kot pa s svojim partnerjem.

Prijatelji po navadi manj obsojajo, so bolj sprejemljivi in ne reagirajo pretirano, saj nimajo enakih ranljivosti ali pričakovanj do odnosa, kot jih imajo dolgoletni partnerji.

Varni in nevarni prijatelji

Seveda pa niso vsi prijatelji oziroma vse prijateljice zakonom nevarni.

Lahko imate prijatelje, ki so tako imenovani prijatelji vašega zakona. Z vašim zakonom ne tekmujejo. Karakterno celo okrepijo vrednost zakonov. Na zakonske težave prijateljev se odzovejo na način, ki podpira nadaljevanje zakona.

Samski ljudje na preži ali tisti poročeni, ki se odprto pritožujejo glede svojega sedanjega odnosa, so manj verjetni zakonski prijatelji in v bistvu predstavljajo največje tveganje. Potencialni nezvesti partnerji po navadi izžarevajo svojo dosegljivost oziroma pripravljenost, da se zapletejo in prestopijo normalne in dovoljene meje.

Ko pod žerjavico še tli

Če prijateljstva in kolegialni odnosi včasih postanejo prevroči, potem lahko rečemo, da so pretekle zveze v tem oziru goreče.

Ko se bivša partnerja po nekaj letih znova srečata, se lahko drug za drugega hitro ponovno vnameta. Ljudje, ki znova vstopijo v skupno zvezo in se ponovno zaljubijo, velikokrat govorijo o intenzivnosti oziroma globini njihove zveze in tudi pogosto čutijo, da je njihova ljubezen enotna. Če se njuna ponovna združitev potrdi z zakonom ali s predano in ekskluzivno zvezo, so te zveze po navadi zelo uspešne.

Ogenj, ki dolgo gori

Raziskava o ponovno oživljenih zvezah, kjer je sodelovalo prek tisoč udeležencev, je pokazala, da je kar 72 odstotkov ponovno združenih partnerjev ostalo skupaj. Če pa je bila pretekla ljubezen prva ljubezen, ki se je končala zaradi različnih situacijskih ­dejavnikov, jih je ostalo skupaj kar 78 odstotkov.

Ko se pretekli ljubimci srečajo, zlasti ­tisti, ki zveze niso čustveno predelali, si morajo zavestno prizadevati, da nadzirajo svoja čustva in da se ponovno ne zapletejo. Preprosto verjeti, da jim bo ­sedanji partner preprečil ponovno ­vpletenost, ni dovolj.

Mag. Veronika Seles