Ko starši niso najboljši vzorniki

Žalostno, a resnično, da se marsikateri mladostnik ne more zgledovati po svojih starših. Razlogi za to so v vsaki družini drugačni …

10. 10. 2007

Katastrofalen oče

Oče je prvi moški, ki ga deklica sreča v svojem življenju, zato je njegov vpliv na življenje in dojemanje moškega sveta še dolgo zakoreninjen v ženski glavi. Težava nastane, če deklica občuti napetost v družini, ko oče (pre)vara mamo.

Rešitev: Da zaradi izkušenj za domačimi vrati in prepirov med razočarano mamo in prešuštniškim očetom ne boš vseh moških obtožila skakanja čez plot, moraš vsakega novega moškega v svojem življenju sprejeti brez predsodkov in z veliko mero radovednosti. Zapomni si, da ljudje prihajamo iz različnih okolij in da smo podvrženi različnim vplivom, zato preden človeka dobro ne spoznaš, ne ocenjuj na slepo.

Družina brez mame

V družinah, kjer mati iz kakršnega koli razloga ne opravlja svoje vloge, se navadno najstarejša hči postavi v njeno vlogo, hitro odraste in začne skrbeti za dom, mlajše brate in sestre ter prav tako za očeta, če v družino ne vstopi krušna mati.

Rešitev: Takšne situacije nikar ne jemlji kot breme. Bodi vesela, da si dovolj močna in da to zmoreš, prosi mlajše brate in sestre za pomoč – verjemi, da ti jo bodo z veseljem nudili.

Ko rasteš brez očeta

Mnogo ljudi je odraslo brez strogega očeta in kljub temu so se razvili v povsem normalne ljudi, sposobne živeti polno življenje. Če so v obdobju odraščanja za očetov odhod krivili sebe, je to zelo močno vplivalo na njihovo samopodobo in samozavest – občutki krivde navadno ostanejo tudi v obdobju odraslosti.

Rešitev: Zapomni si, da za očetov odhod nikakor nikoli nisi bila kriva ti! Namesto,da se ukvarjaš s tem vprašanjem, raje spoštuj mamo, ki te je vzgajala sama in zaradi očetove neodgovornosti prevzela tudi njegovo vlogo. Nikoli ne izkoriščaj njene dobrote in ji poskusi pomagati v vsakem trenutku, tudi ko enkrat že odideš od doma na študij ali na samostojno pot v življenju.

Kdo dominira?

Če si odraščala v družini, kjer je imel glavno besedo le oče in nihče drug, se boš znašla pred dvema ekstremoma:

1. ali boš pristala v razmerju z dominantnim partnerjem – kajti otroci pobiramo vzorce iz družine, ki nas navadno spremljajo celo življenje, ker se nam to enostavno zdi sprejemljivo.

2. ali pa se boš želela temu izogniti in boš v življenju iskala popolno neodvisnost od moškega, saj si ne boš želela biti ponižna, kot je bila tvoja mama.

Rešitev: Poskusi najti srednjo pot, ki je najboljša. S partnerjem si razdelita gospodinjsko delo, obveznosti in odgovornosti do družine. Tako bosta oba prišla na svoj račun.

Popoln zakon

Zakon tvojih staršev je videti popoln, ti pa, čeprav se zgleduješ po njunih dejanjih, ne dosežeš sreče v partnerstvu … Zakaj? Ker je vsako razmerje unikatno!

Rešitev: Kadar razmerje med dvema osebama deluje povsem utečeno, ni nujno, da bodo zadeve funkcionirale v razmerju drugega para, zato je prav, da se s svojim fantom pogovorita, kaj vama je pomembno v življenju – uskladita vajin pogled na svet in poiščita svojo srečo.