Ko se tebi seksa, njemu pa ne

Morda ne verjameš naslovu, ker se ti zdi nemogoče, da se tipu ne bi seksalo. Hm, o moških lahko vsakič izveš kaj novega, če bereš Cosmo.

30. 4. 2012

Na splošno smo vsi prepričani, da se tipom zmeraj seksa, da to zanje sploh ni težava, da imajo skorajda nenehno erekcijo, kajne? Kako si potem zrelo dekle lahko razloži njegovo zavrnitev povabila med rjuhe, ne da bi jo to prizadelo? Odgovor, da to ni osebno, seveda prav nič ne pomaga.

Sodobna dejstva

Najprej se je treba navaditi na občutek, da tudi moške včasih lahko ‘boli glava’ in da to ni čisto nič neobičajnega, čeprav jih imamo za spolne nenasitneže.

Sodeč po Cosmo anketi, ima ali je imelo skoraj 40 odstotkov naših bralk fanta, ki mu je bilo manj do seksa kot njim. Brr ... Razlogov za to je več, eden od bolj priljubljenih je podoba sodobne ženska, ki moške včasih dobesedno prestraši. Kljub temu da smo osvobojene veliko predsodkov in si upamo izraziti svoje spolne želje in potrebe, moški tega še vedno niso navajeni oziroma tega ne znajo sprejeti.

Drugo pomembno dejstvo je, da veliko fantov med 20. in 30. letom starosti preprosto nima tako velike želje po seksu. Ne govorimo o občasnem nezanimanju za seks, ki se pripeti večini ljudi, ampak o splošno zmanjšani stopnji libida. Preprosto povedano – nekaterim tipom ni nikoli veliko do seksa, ne da bi bila za to kriva ti. Prav tako ni nujno, da je tip gej, da te vara ali da ga dovolj ne privlačiš, ker nimaš stegen zaobljenih kot Cameron Diaz.

Zapomni si!

O tej temi obstaja veliko literature, skozi katero se lahko pregrizeš in zraven pregrizneš še sebe, lahko pa pozorno prebereš članek in se učiš skupaj s Cosmom. Nikjer ti ne bodo tako razločno povedali, da s teboj in s tvojim pravzaprav ni nič narobe, kot ti bomo to razložili tukaj.

Vzrok je telo

Preden se iz ljubezni do svojega fanta obsodiš na uživanje z vibratorjem, ker te bolje zadovoljit kot on, poskusi najti razloge za fantovo seksualno apatijo. Če opaziš, da te strast­no ‘napada’ enkrat na dva tedna, sicer pa je dogajanje precej bledo, je verjetno razlog v zmanjšanem libidu, ki ima bodisi psihične bodisi fizične vzroke; slednje pa je vsekakor precej lažje odkriti.

Če misliš, da gre za to, naj fant opravi testosteronski test, ki pokaže raven njegovih spolnih hormonov. Če je nižja od običajne, je odgovor na dlani, zakaj je njegova spolna sla nizka. Moramo pa te opozoriti, da so takšni rezultati precej redki. Nižji libido od običajnega ima le pet odstotkov moških, ki so mlajši od 40 let. Spodbudnejše je dejstvo, da se raven testosterona kaj hitro lahko popravi, najpogosteje z zdravili, ki fanta spodbudijo k akciji.

Vzrok je psiha

Na žalost zdravila niso tako čarobna, da bi odpravila vse težave in tipčku vrnila njegov žmoht, kot bi rekel Austin Powers. Strokovnjaki so si precej enotni, da lahko pri moških z zmanjšano potenco go­vorimo o psiholoških vzrokih, s katerimi se ne rodijo, ampak so pridobljeni.

Slaba izkušnja: Priznani svetovni urolog dr. Levine omenja negativne izkušnje v spolnosti, katerih posledica so sram, nelagodje ali živčnost, zaradi katerih zdrava želja po spolnosti izgine. Nekatere so lahko celo tako zelo slabe, da moški tako zelo zatrejo svoja naravna nagnjenja, da jih seks začne odbijati. Če slutiš, da je tvoj fant doživel slabo izkušnjo, se poskusita pogovoriti. Če ne pomaga pogovor s teboj, naj gre k strokovnjaku. Spolnost je osnovna človekova potreba, razne motnje pa jo lahko precej zamorijo, zato jih je treba reševati.

Vzgoja: Če je tvoj fant vzgojen v družini, kjer spolnost in sploh seksualni užitek ve­ljata za tabu in nekaj umazanega, obstaja velika verjetnost, da se bo vsakič, ko bo doživel erekcijo, počutil krivega. Kaj šele, da bi te dal dvakrat na dan dol!? Zato se rajši pretvarja, da nima težav in spolnost ignorira, občutek krivde pa se prenese še nate. Rešitev: pogovor, ki mu bo dal vedeti, da ni nič narobe, če razmišlja o seksu ali si želi seksati petkrat na dan. Tvoj fant potrebuje veliko razumevanja in spodbude, da bo lahko odpravil vzorec, ki so mu ga vsadili starši. Potem pa še veliko prakse, v kateri bosta oba uživala!

Strah pred posmehom: Sliši se sme­šno, ampak je res. Morda tvoj fant nima veliko izkušenj in se boji, da bo pred teboj izpadel kot osnovnošolec. Morda je že imel punco, ki se mu je posmehovala in s tem neskončno prizadela njegov ego, morda pa gleda preveč erotičnih filmov in misli, da mora tudi sam imeti neskončno erekcijo, kot jo imajo junaki na platnu. Kakorkoli že, čas je, da tak kompleks preraste in se sooči s samim seboj.

Vzroka ni: Včasih je stvar pretežka, da bi lahko sama odkrila ali rešila vajine težave. Najbolje je, da mu previdno predlagaš obisk terapevta ali strokovnjaka, nekoga, s komer bo lahko težave v spolnosti reševal. Razloži, da ga imaš rada, ampak da imaš tudi svoje potrebe, ki jih je treba zadovoljiti, in očitno je, da bi jih rada zadovoljila z njim.

Če bo pripravljen sodelovati, si vzemi čas. Lahko traja celo večnost, preden se bo res odpravil in si poiskal pomoč, vendar naj to ne traja predolgo. Če si po enem letu ne poišče pomoči ali si pusti kako drugače pomagati, je čas za alarm in še kaj drugega. Razmisli, ali je nezadovoljivo spolno življenje nekaj, kar lahko prenašaš v nedogled, kljub temu da človeka ljubiš. In verjemi mi – tudi iskanje ljubimca, ki bo popravljal napake tvojega moškega, dolgoročno ni prava rešitev.

Nista za skupaj

Če se ne najdeš v zgornjih vrsticah, je mogoče to odgovor na tvoje dvome in vprašanja. Pozabimo na težave v spolnosti in zmanjšani libido, pozabimo, da sploh gre za težave. Morda imaš pač večjo potrebo po seksu kot tvoj fant, in kaj potem? Zaradi tega ni z nikomer od vaju nič narobe, ni­kogar ni treba biti sram, nikomur nerodno. Tako kot nekateri lahko jejo zelo začinjeno hrano in drugi ne, se nekaterim seksa vsak dan dvakrat in drugim enkrat na teden. In s tem je vse v najlepšem redu.

Nekaj drugega pa je tako preživeti življenje ali sploh odnos. Če tvojih seksualnih potreb tvoj najdražji ne razume ali ne sprejema, se lahko sčasoma počutiš odbijajoče, neprivlačno ali zapuščeno, česar si gotovo ne želiš. Če pa ga tako zelo ljubiš, da ne gre drugače kot in samo z njim, potem si ga privošči, kolikor si ga lahko, dokler si ga lahko.

Pomagaj si s preprostimi zvijačami.

Si vedela, da imajo moški najvišjo raven testosterona med 6. in 11. uro zjutraj? Takrat se najlažje in najhitreje vzburijo, kar lahko izkoristiš tako, da vama nepričakovano popestriš jutro ali dopoldne.

Ko tebe razganja in veš, da moraš seksati, če ne, bo hudič, on pa je mlačen, uporabi neškodljivo finto in za vse poskrbi sama. To je odličen način, da se on sprosti, ne da bi se tega sploh zavedal. Takšne pozitivne izkušnje lahko sčasoma prerastejo v spoznanje in motivacijo, da je seks pri­vlačen in zanimiv. Od tam do tega, da da pobudo tudi on, je pot kratka. Hura!

Če sta skupaj že dolgo, je jasno, da se seks med vama ‘ponavlja’, da se poznata, morda imata celo občutek, da ne moreta odkriti nič novega. Napaka! Preusmerita pozornost tudi na druga področja, najdita stvari, ki vaju zanimajo skupaj ali posebej, in se o tem pogovarjajta. Zagledala se bosta v novi luči, pogovori bodo povečali stopnjo zaupanja med vama, kar pomeni, da si bosta tudi v spolnosti upala več oziroma jo začela odkrivati drugače.

5 dejavnikov, ki zmanjšujejo libido

... ali kako malo je včasih treba, da ga seks ne zanima ...

1. Stres:

Če je tvoj fant dnevno izpostavljen veliki količini stresa, je seks s teboj zadnja stvar, ki bi se je najprej lotil. Pa saj veš, takšne smo lahko tudi punce, še bolj zoprne! Dejstvo je, da moraš biti pri stvari, če hočeš imeti kaj od tega, ne glede na to, katerega spola si.

2. Utrujenost:

Ne, za to, da si utrujen, ti še ni treba biti star. Ko je tip utrujen, se mu raven hormonov močno zniža, zato se tako fizično kot psihično težko vzburi. Ker to ve, ga začne še skrbeti, da mu zaradi pomanjkanja energije erekcija ne bo uspela, in tako ... nič seksa, bejbi.

3. Zdravila:

Močna zdravila ali njihovi stranski učinki katastrofalno vplivajo na seksualno razpoloženje moških, prav tako na sposobnost erekcije. Znanstveno dokazano!

4. Potrtost:

Če je tvoj fant zamorjen, so navadno zamorjeni tudi njegovi hormoni. Zamorjenost navadno hitro mine, če pa govorimo o depresiji in zdravilih, s katerimi jo zdravimo, se za nekaj časa poslovi od živalskega seksa.

5. Cigarete in alkohol:

Ko to preraste v redno zlorabo, imajo tako cigarete kot alkohol izjemno negativne učinke na spolno slo, da o drugih drogah ne govorimo. Verjemi, kdor se drogira, ta ne seksa.

Katja Golob

Značke: seks