Si našla svojo sorodno dušo, pa se zatika pri DENARJU?

Obstaja razlog, zakaj v nobenem ljubezenskem romanu ne naletimo na junaka, ki svoji ljubljeni nežno šepeta v uho: "Imam ogromen kredit." Pogovor o denarju namreč nikdar ni vznemirljiv in romantičen. Toda kljub temu se morata naučiti pogovarjati se o financah.

Si našla svojo sorodno dušo, pa se zatika pri DENARJU? (foto: Unsplash/Josh Felise) Unsplash/Josh Felise
20. 10. 2017

S fantom imata skupen račun za Netflix in skupaj sta posvojila psa. Toda tudi ko par prestane določene preizkušnje, ostane določeno področje prezrto:

“Ko spoznaš fanta, skušaš najprej ugotoviti, ali sta fizično, čustveno in duhovno kompatibilna, precej manj pozornosti pa namenjaš ujemanju na finančnem področju,” pravi ustanoviteljica investicijsko-svetovalnega podjetja MoneyZen Manisha Thakor.

Denar igra pomembno vlogo pri doseganju skupne sreče, zato se je treba pogovoriti o vajinem odnosu do njega.

Če želiš imeti resno razmerje s fantom, s katerim se trenutno videvaš, je priporočljivo, da odgovorita na naslednja vprašanja.

KAKŠNA JE TVOJA FINANČNA PRTLJAGA?

Pogovorita se o morebitnih finančnih težavah. Skušajta razumeti želje in strahove, ki jih ima vsak od vaju.

Sta bila oba tvoja starša zaposlena ali je delal le eden od staršev? Kako so ravnali z denarjem?

Večina od nas opazuje svoje starše, kako upravljajo denar, in jih nato skušamo posnemati ali pa načrtno ravnamo drugače, da ne bi ponovili njihovih napak. Če se vajina finančna pričakovanja in želje ne ujemajo, se iskreno pogovorita o tem, kaj sta pripravljena žrtvovati in kako se bosta prilagodila drug drugemu, priporoča Tonya Rapley, ustanoviteljica finančno-izobraževalnega bloga Moje fantastične finance (My Fab Finance). Poskušaj začeti pogovor tako:

“Ne morem si predstavljati, da bi se odpovedala svoji karieri, vendar bi rada imela bolj obvladljiv delovni čas.” Ali: “Pričakujem, da moški prispeva vsaj 50 odstotkov v odnosu in pri gospodinjskih opravilih.”

Kako so se tvoji starši pogovarjali o denarju?

Morda v njegovi družini niso imeli nikoli dovolj denarja, medtem ko so tvoji starši radi zapravljali.

“Način, kako so se naši starši pogovarjali o denarju, nas lahko navda s strahovi ali pa zaradi tega ravnamo z denarjem neodgovorno,” pravi Rapleyjeva.

“Če se njegovi starši nikdar niso pogovarjali z njim o denarju, je finančno manj zrel od tebe.” To pomeni, da moraš biti pozorna na finančne zadeve in se o njih pogosteje pogovarjati z njim.

Obžaluješ kakšne poteze na finančnem področju?

Dolgovi imajo lahko velik vpliv na odnos, zato je to pomembno vprašanje. Previdno in sproščeno se dotakni te teme, da se ne bo partner počutil napaden, svetuje Rapleyjeva.

Pozanimaj se, kako veliki so njegovi dolgovi in kakšni so vzroki zanje. Pomembno je, da sta seznanjena z zaslužki in prihranki drug drugega, svetuje Farnoosh Torabi, avtorica knjige Ko ona zasluži več od tebe (When She Makes More).

Ko sta seznanjena z vsemi dejstvi, lahko sodelujeta kot ekipa pri spopadanju s finančnimi težavami. “Najprej naredita vse, da se rešita dolgov, nato začnita varčevati,” priporoča.

Ali ti starši finančno še vedno pomagajo?

Finančna odvisnost od staršev je lahko odraz nezrelosti ali odlašanja z odraščanjem, pravi Torabijeva. Če je nesposoben ali nepripravljen plačati stroške za telefon, so najbrž še druge stvari, na katere ni pripravljen.

Naj je katerikoli od vaju finančno odvisen od staršev, treba je poznati vzroke za to.

Naslednji korak je, da ugotovita, kdaj bosta sposobna postati finančno neodvisna in zaživeti kot par. Začnita z majhnimi koraki – s skupnim načrtom, kako bosta zmanjšala stroške, priporoča Torabijeva.

Kako razpolagaš s plačo?

Pozanimaj se, kako porabi denar, da se ne boš po nepotrebnem obremenjevala z njegovim finančnim stanjem.

Kako spremljaš finančno stanje?

Morda tvoj fant skrbno spremlja svoje finančne prihodke in odhodke ali pa ima denar skrit v omari. In enako velja tudi zate. “Za ljudi, ki so stari 20 ali 30 let je značilno, da spreminjajo načine, kako ravnajo z denarjem,” pravi finančna svetovalka in menedžerka Hilary Hendershott. “Če želita uskladiti vajino ravnanje z denarjem, se iskreno pogovorita o podrobnostih in svojih finančnih zmožnostih ter navadah.”

Je kdo finančno odvisen od tebe?

Najbrž sta razkrila drug drugemu, ali kateri od vaju preživlja otroka iz prejšnjega razmerja. Toda treba se je pogovoriti tudi o tem, ali kdo od vaju vsak mesec nakazuje denar mami, da ji pomaga preživeti, ker ima nizko pokojnino. Takšna razkritja vama bodo zagotovila varnejšo prihodnost, saj bosta imela bolj jasno sliko o finančnih sredstvih. Ne obsojaj, opozarja Rapleyjeva, ampak postavljaj vprašanja.

“Si predstavljaš, da boš to počel vse življenje?” Če je finančno začasno pomagal svojemu najboljšemu prijatelju, nato pa je s tem prenehal, bodi ponosna nanj. Toda če boš vse življenje finančno pomagala mami, se moraš o tem pogovoriti s svojim fantom.

Kateri razvadi se ne boš nikdar odpovedala?

Tečaju joge petkrat na teden? Sezonskim kartam za nogometne tekme? Ne glede na to, kakšne razvada imata, se iskreno pogovorita o stvareh, ki se jim nista pripravljena odpovedati. “Če se odkrito pogovorita o svojih razvadah, bosta lažje našla sporazumno rešitev,” pravi Torabijeva.

KAKŠNI SO TVOJI FINANČNI NAČRTI?

Ti imaš velike načrte za prihodnjih deset let in še več … kaj pa on?

Za katere stvari varčuješ?

“Tisto, za kar varčujemo, odraža naše vrednote,” pravi Janice Goldman, avtorica knjige Pogovoriva se o denarju (Let's Talk About Money). Odgovor na to vprašanje bo razkril, kaj cenita v življenju in kaj so vajine prioritete.

Če oba varčujeta za nakup hiše, je to odlično spoznanje. Toda, če on varčuje za enoletno potovanje, medtem ko ti varčuješ za podiplomski študij, se morata pogovoriti o različnih željah in najti skupno rešitev.

Kakšno bo tvoje življenje čez 10 let?

Iskreno se pogovorita o tem, kakšna je vajina vizija za prihodnost. Vprašajta drug drugega: “V kakšni hiši želiš živeti? Kakšen avto želiš voziti? Kaj počneš danes za doseganje svojih ciljev v prihodnosti?” priporoča Rapleyjeva.

Odgovori vam bodo pomagali odkriti, ali imata podobne želje in ali se vsak od vaju trudi za to, da se bodo vajine sanje uresničile v prihodnosti.

Če ugotovita, da imata natančno razdelan načrt za doseganje skupnih ciljev, sta na dobri poti, da bosta srečna v odnosu. 

Po predlogi Brittany Burke priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Bi bila rada bogata? Loti se svoje kariere kot milijonarka!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri