Klik do fanta: Kako spoznati fanta prek spleta

Spoznala si že vse prijatelje fantov svojih prijateljic, in ko greš ven, srečuješ same čudake – hočeš pa konkretnega fanta. Klik klik klik – zmenkarije po spletu te lahko popeljejo na kavo, Triglav ali pred oltar – izbiraj sama.

Spoznavanje prek spleta (foto: Gustavo Arrais, Shutterstock) Gustavo Arrais, Shutterstock
24. 4. 2012

Veronika je pred tremi leti spoznala fanta, s katerim sta se ujela s pisanjem sporočilc, zaljubila pa na prvi pogled.

Saša je vsakega fanta, s katerim sta se dobro razumela po spletu, povabila na Šmarno goro in zdaj je že pet let kraljica srca postavnega športnega učitelja.

Maja je prek spleta spoznala veliko fantov, in čeprav z nobenim ni začela resne zveze, je nekaj simpatičnih fantov postalo njenih dobrih prijateljev.

Marjeta se je tako zaljubila, da se je k svojemu spletnemu dopisovalcu preselila v Ameriko in je zdaj srečna ma­mica dveh čudovitih punčk ...

Zgodb s srečnim (in nesrečnim) koncem o romancah, ki so se začele po spletu, je nešteto. Dr. Tjaša Žakelj je iz zmenkov po spletu napisala doktorsko disertacijo, njeno študijo si lahko tudi sama prebereš v knjigi Sodobna partnerstva: Spo­z­navanje po spletu (FDV), nam pa je o zvezah po spletu spregovorila le za ta članek, svoje misli o spletnih zvezah pa je dodala tudi Aleksandra Kralj, direktorica inštituta simbioza, zakonska terapevtka in avtorica knjižne uspešnice Vražji zakonci.

Zakaj spoznavanje po spletu?

"Po spletu je veliko lažje vzpostaviti prvi stik (ker veste, da fant na drugi strani tudi išče partnerico), dobrodošli so tudi anonimnost, časovna fleksibilnost, večja ponudba na enem mestu, večja intimnost on-line komunikacije, manj boleče zavrnitve, ki jih ne jemljete osebno, udobje zasebnosti, večanje možnosti za navezovanje stikov bolj vase zaprtih, sramežljivih, zadržanih in takšnih, ki jim delajo težave začetne komunikacij­ske blokade," pravi dr. Tjaša Žakelj, Aleksandra Kralj pa dodaja: "Varnost domačega naslonjača pri vzpostavljanju novih poznanstev tako marsikomu omogoča, da se lažje predstavi, in mu omogoča boljšo komunikacijo, saj se ne počuti tako izpostavljenega kot pri oseb­nem spoznavanju."

Kako spoznam fanta po spletu?

"Na eni od spletnih strani, namenjenih spoznavanju, ustvarite svoj profil, v ka­terem čim bolje opredelite, kdo ste in kaj pričakujete od zveze – bolj ko boste pod­robni in iskreni, bolj si boste povečali možnosti za spoznavanje.

Če bo vaš profil povprečen, boste imeli manj možnosti za uspeh," svetuje dr. Tjaša Žakelj in dodaja: "Fanta lahko spoznate na spletu tudi povsem naključno, na forumih ali družabnih spletnih omrežjih, ki nimajo prvotnega namena spoznavanja partnerja po spletu. Takrat ujemanje v komunikaciji po navadi spodbudi željo po tem, da bi se srečala v živo."

1 : 4 zate!

"Na spletnih straneh, namenjenih spoznavanju, imajo moški več profilov kot ženske. Na straneh, ki so še neprepoznavne in imajo relativno majhno število nosilcev profilov, je to razmerje lahko tudi 1 : 4," nam je izsek iz svoje študije zaupala dr. Žakljeva.

Torej kar pogumno – izbire je dovolj, in kot vidiš, dekle svojih sanj išče veliko več fantov, kot je to videti na prvi pogled, ko greš s prijateljico na kavo.

Naj na spletu objavim svojo fotografijo?

"Da, če želite, da bo vaš profil bran, saj prisotnost fotografije po različnih raziskavah izjemno poveča branost profila," svetuje dr. Žakljeva in opozarja: "Če boste profilu dodali lažno fotografijo, staro fotografijo (na kateri imate npr. kar precej kilogramov manj ipd.), je skoraj neizbežno, da bo fant na drugi strani pri prvem stiku v živo izgubil dobro mnenje o vas.

Če ne želite dodati fotografije, je torej bolje, da je profil brez fotografije, kakor da profilu npr. dodate sliko sestre, prijateljice ipd."

Na kaj bodi pri zmenkih na spletu pozorna?

"Tipkovnica prenese vse, zato oblikuj nekakšno zdravo distanco do leporečja oziroma do tistega, kar prebereš, saj pri spletnem komuniciranju ne sodelujejo vsa čutila, ki ti drugače pomagajo ustvariti celostno zaznavo človeka," opozarja Kraljeva.

Po kolikem času dopisovanja se srečajta?

Ko si boš zaželela spoznati dopisovalca tudi v živo – tu ni nobenih pravil, je pa dobro, da s srečanjem, če se ti fant zdi simpatičen, ne odlašaš, da si ne boš ustvarila iluzorne slike o njem – lahko se namreč zgodi, da se ti v živo ne bo zdel več tako sanjski.

"Po navadi si ženske želijo nekoliko več dopisovanja, moški pa hitrejši prehod na srečanje v živo. Če brez dopisovanj preideta na srečanje v živo, boste lahko razočarani, ker osebe na drugi strani niti malo ne poznate; po drugi strani pa lahko v dolgotrajnem dopisovanju razvijete popolnoma napačno predstavo o osebi na drugi strani, ker manjkajoče podatke zapolnjujete z želeno namišljeno podobo. Posledično sledi razočaranje ob srečanju v živo tudi zato, ker ste lahko temu odnosu posvetili mnogo (preveč) časa," opozarja dr. Žakljeva.

Si se v dopisovalca po spletu zaljubila, ko sta se srečala, pa je bil popolno nasprotje tvojih pričakovanj?

Če se on še vedno želi videvati s tabo, mu daj še eno priložnost, morda je tvoja sreča povsem nekaj drugega, kar si si zarisala v sanjah. Če pa je res popolno nasprotje od tega, kar si želiš od partnerja, mu to obzirno povej.

Ti je začela biti biološka ura?

Čeprav so zmenki po spletu aktualni za vse starostne skupine, je največ iskalcev partnerjev starih med 33 in 35 let, torej ne iščeš le ti fanta, ki bi bil lahko dober oče tvojih otrok in mož, s katerim bi se res dobro ujela.

"To je po navadi obdobje, ko je npr. po preteku neke partnerske zveze nekoliko težje spet najti partnerja oz. partnerico, mu to obzirno povej."

Je res pravi?

"Čeprav vsepovsod opozarjajo na nevarnosti spleta, menim, da se pravzaprav nevarnosti spletnega druženja bistveno ne razlikujejo od druženja v resničnem življenju. V vsakem primeru obstajajo določena tveganja, kot so laži oziroma olepševanje resnice. V obeh primerih ne moremo čisto zagotovo vedeti, s kom imamo opravka, dokler nimamo priložnosti tega človeka skozi različne življenjske situacije postopoma spoznavati in si tako ustvariti podobo, ki pa se žal tudi pozneje lahko izkaže za napačno. Res pa je, da ljudje prek spleta lažje lažejo kot pri osebnem stiku, ko nekoga gledajo v oči. V vsakem primeru velja previdnost oziroma postopno spoznavanje, preden nekoga preveč spustiš v svoje življenje," opozarja Aleksandra Kralj.

Besedilo:  Petra Arula, fotografije: Gustavo Arrais, Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri