Čustvena razočaranja: Kemija ljubezenske bolečine

Znanost je še nemočna v dešifriranju čustvenih razočaranj, morda bo raziskava italijanskih strokovnjakov odkrila skrivnost ljubezenskih obsesij.

5. 3. 2013

Nespečnost, žalost, nemir so simptomi neuslišane ljubezni, ki si jih zagotovo izkusila tudi sama. Ljubezensko razočaranje in zavrnitve so večne teme poezije, romanov, filmov in televizijskih serij.

Vendar pa znanost še vedno raziskuje, kaj natančno se pravzaprav dogaja v možganih zavrnjenih zaljubljencev.

Vemo le, da lahko ljubezenska bolečina preraste v psihično, pa tudi fizično bolezen.

Je tvoja ljubezen neuslišana?

Prav s tem se je ukvarjala velika nevroendokrinološka raziskava skupine italijanskih strokovnjakov.

V njej so sodelovale ženske, ki so se v velikem številu odzvale na oglas, ki so ga objavili v mestnem časopisu s pozivom

“Ste zaljubljene? Je vaša ljubezen neuslišana? Ste stare med 18 in 30 let? Oglasite se nam!”

Projekt je dobil angleški naziv "Intensive Romantic Love", vanj pa so vključene le ženske, ker so znanstveniki prepričani, da lahko od njih dobijo boljše podatke, saj naj bi moški pogosto bolj trpeli predvsem zaradi seksualnih frustracij kot zaradi ranjenega srca. Povedano drugače: ženske so bolj nagnjene k motnjam samospoštovanja, padcu življenjske volje in obsesiji.

Kako funkcionirajo ‘nesrečni’ možgani?

Glavno raziskovalno sredstvo, ki ga strokovnjaki uporabljajo pri raziskavi, je magnetna resonance. Z njeno pomočjo bodo poskusili odkriti, ali obstaja povezava med ljubezenskim razočaranjem in občutki agresivnosti, razburjenosti in besa.

Zaenkrat je videti, da nesrečna ljubezen v možganih aktivira ista področja kot občutki lakote in žeje ali potreba po cigaretih ali drogi. Zanimivo pri tem je, da so možganska področja, ki jih aktivira seksualni nagon, šele na drugem mestu.

Naslednji korak strokovnajkov je raziskati, kako nastane ljubezenska obsesija. Predpostavljajo, da vzroki niso le biokemične narave, temveč tudi družbeni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri