Kdo naj po prvi romantični večerji plača račun?

Prva romantična večerja. Svečke, zaljubljeni pogledi, dotiki, poljubi, odlična hrana ob izbranem vinu. In nato račun. Kdo ga bo plačal?

Kdo naj po prvi romantični večerji plača račun? (foto: Tamara Schlesinger, Petra Arula) Tamara Schlesinger, Petra Arula
20. 5. 2012

Nikar ne začni vleči iz torbice denarnice v upanju, da bo on hitrejši, ali zato, da mu boš pokazala, da si enakopravna, preskrbljena in popolnoma samostojna. Na večerjo te je povabil, ker si mu všeč in ker bi te rad očaral – naj svoj načrt izpelje do konca, ti pa se pusti razvajati.

Drage priprave

Če smo iskreni, je tudi tebe ta večerja nekaj stala, čeprav zanjo nisi plačala ničesar. Morda si opazila, da v tvoji omari ni prav nič primernega za večerjo s princem na belem konju in si si za zaljubljeno prilož­nost, na kateri si tudi ti želela narediti dober vtis, kupila novo obleko.

Mogoče si si kupila tudi novo spodnje perilo. Morda si ocenila, da moraš nujno na manikiro, pedikuro, depilacijo, k frizerju ... in skupni račun 'povabila na večerjo' je bil morda še večji od računa, ki ga je plačal on.

In čeprav si se vrnila domov s polnim želodčkom in nič stroški, si najverjetneje porabila celo popoldne za prave kombinacije oblačil, urejanje pričeske, ličenje ... morda ti je na pomoč prišla celo prijateljica.

Ti lepa – on džentelmen

In veš kaj – takole urejena za vajin večer si mu še bolj všeč! Tako kot ti ceniš to, da bo na koncu poskrbel za račun, on ceni tvoj trud, da si se zanj tako lepo uredila.

Ne sili s plačilom – bodi dama in on naj bo tvoj džentelmen. S prijatel­ji naj si deli naslednjo rundo piva, tebi pa naj pokaže, da si dama njegovega srca. Če se že tako radi zgledujemo po tujini, se dajmo tudi pri plačilu večerje – če si se ti lahko potrudila zanj, naj se zate izkaže tudi on.

Danes on, jutri ti

Če se ne počutiš kot dama, tvoj dragi pa tudi ni ravno bogataš, se dogovorita za delitev stroškov za vajine večerje (a plačilo prve le prepusti njemu) – pa ne za pol-pol pred natakarjem, raje se dogovorita, da enkrat plača on, drugič ti.

Če on še vedno vztraja pri tem, da bo plačal večerjo, ti pa si želiš stroške za vajine gurmanske užitke deliti, ga kdaj pa kdaj preseneti s povabilom v restavracijo, ki si jo že predhodno rezervirala, in če ti povabiš, ti tudi plačaš, kajne?n

Foto: Tamara Schlesinger, Petra Arula