Kdaj je moški RESNIČNO pripravljen na resno zvezo?

Kaže, da je danes najti fanta, ki si bo resnično želel nekaj bolj resnega – resen problem.

Kdaj je moški RESNIČNO pripravljen na resno zvezo? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2017

Živimo v kulturi, ki visoko ceni tisto, kar lahko vidimo, zato zahtevamo zelo očitna znamenja, a tisto, kar vidimo, nam ne pove nujno celotne zgodbe.

Pomisli: če je pokrit z mornarskimi tetovažami in nosi piflarska očala, ali to avtomatično pomeni, da ima rad morje in knjige?

...

Če te tvoj izbranec ne bo na zmenek peljal s karavanom, ki je celo njegov in mu ga ni posodil njegov fotr, medtem pa na zadnjem sedežu že čaka otroški sedež, čeprav otrok še nima, boš težko na prvi pogled razbrala, kako zelo je pripravljen na dolgotrajno zvezo.

Ko smo vprašali poročene moške v bližini, so večinoma enoglasno priznali, da so bili pripravljeni točno takrat, ko jim je dekle po šestih letih zmenkov povedalo, da ne misli še eno leto čakati, da se on odloči, ali je to res to, kar v življenju hoče.

Prava romantika, kajne?

Pa vendarle se le peščica moških pod takšnim ultimatom pravilno odloči.

Običajno sledi panika, bruhanje in pobeg, kot pričajo številne zgodbe neporočenih deklet o njihovih izkušnjah glede poskusov nadgradnje zmenkov v kaj bolj trajnega.

Kot kaže, je danes najti fanta, ki si bo resnično želel nekaj bolj resnega – resen problem.

Ko takole kramljamo z dekleti o njihovih izkušnjah, lahko hitro zaznamo ponavljajoč vzorec.

Večina frajerjev ima očitno dva glavna izgovora za pobeg od predanosti: ali trenutno ne iščejo resne zveze ali pa so ravno v trenutku, ko svoje življenje postavljajo na noge.

V vsakem primeru so vsi neznanski reveži, mučeniki, ki imajo toliko težav na grbi, da pod nobenim pogojem nimajo prostora za kakršnokoli obliko čustvene intime.

Morda si na katerega od teh ubožcev naletela tudi sama. In morda si zato že prilagodila svojo strategijo za zmenke, da znaš po nekaj mesecih na enostaven način od sebe pregnati potencialne bojazljivce pred resnimi zvezami.

Kako? S preizkušanjem čustvene dostopnosti.

To je tisto, ko ženska vpraša: "Kam to pelje?" "Ali sva na isti strani, kar se tiče prihodnosti odnosa?" Ali pa: "Si želiš otrok?" Ter celo: "Zakaj se je končala tvoja prejšnja zveza?"

Takrat je jasno, da si dekle ne želi tudi s tem fantičem dve leti hoditi na zmenke in le slepo upati, da se morda ta odnos kdaj razvije v kaj več kot skodelico bele kave in večerjo na ljubljanskem gradu.

A to so obenem vprašanja, ki ga nemudoma postavijo v obrambni položaj. Zakaj?

No, najbolj očiten razlog je seveda ta, da so moški emocionalne ličinke, ki še čakajo na svoj evolucijski preskok v nekaj bolj razvitega na tem področju.

Kljub njihovi čustveni zakrnelosti si ženske na teh področjih vseeno zaslužijo iskrene odgovore.

Ker moški pri tovrstnih zaslišanjih po navadi pokažejo raven razumevanja, ki ne presega dojemanja petletnega otroka v polovičnem stanju budnosti, ti zato predlagamo drugačen nabor vprašanj, s katerimi boš dobila vse informacije, ki jih potrebuješ za svojo odločitev.

Na primer: namesto da ga vprašaš, ali se želi v prihodnosti poročiti, ga raje vprašaj, ali je bil zadnje čase na veliko porokah.

Če se njegovi prijatelji na veliko ženijo, je imel povabil kar nekaj. In veš kdo ne bo imel veliko vabil na poroke?

Fantje, katerih prijatelji so kronično samski, ker so prepričani, da je ultimativna sreča ležati v alkoholni nezavesti na tleh nekega nočnega kluba.

Morda lahko poskusiš tudi tako, da ga vprašaš, ali so njegovi sorodniki srečno poročeni.

Tako boš videla, kako so situirani njegovi vzorniki, njegovi starši in od kod morda izvira njegov odpor do resnih zvez.

Obstaja pa še ena znanstveno sicer popolnoma nepreverjena teorija, ki se je v praksi že pogosto izkazala, da popolnoma drži.

Da dobiš vpogled v to, kako zelo je predan ideji resne zveze, vprašaj svojega izbranca, kako se kaj drži njegova kariera.

Se sliši čudno, kajne? Nekoliko nepovezano.

A zdi se, da obstaja močna vez med njegovo predanostjo dolgim zvezam in njegovim položajem na poti do vrha karierne lestvice.

Je že tako, da imajo fantje globoko pod kožo še vedno zapisane tradicionalne vrednote, da je moški tisti, ki nosi kruh na mizo.

Zato moški, ki so komajda sposobni preživljati sebe, ne bodo ravno navdušeni nad skupnim življenjem – ne samo zaradi dodatnih stroškov, ampak ker se čutijo nezadostni. Nesposobni prevzemati dodatne odgovornosti.

Ko se stvari obrnejo in ko dosežejo vsaj neko vrsto uspeha, pa se njihov svet zasveti v popolnoma novi luči in nenadoma so pripravljeni na raznolike možnosti, tudi na možnost resne zveze.

Čas uspehov v karieri je zato običajno tudi čas, ko se fantje odločajo svoje izbranke zaprositi za roko.

Tisti, ki s svojo ka­riero niso zadovoljni, pa temu primerno z resnejšimi odločitvami v razmerju zavlačujejo v neskončnost, se raje predajajo hitrim zmenkom in še hitrejšemu seksu ali pa se temu kar v celoti odpovedo in svoje mednožne potrebe zapolnijo s klikom na pornografijo.

Seveda pa stanje v karieri ni popolnoma zanesljiv lakmusov papir za njegov odnos do dolgotrajnih zvez.

So tudi fantje, ki jim uspeh v karieri po­me­ni enosmerno vozovnico do dežele arogantnih tepcev, kar pomeni, da se bo od česarkoli, kar diši po odraslosti, le še bolj oddaljil.

Zato poznamo tudi zgodbe, kjer mu je njegov uspeh v karieri podaril dolgo iskan pogum, da se poslovi od dolgoletne ljubezni, prepričan, da si z novimi dosežki zasluži tudi nov model dekleta. To seveda ni njena krivda. A brez skrbi, večina moških ima željo po zdravem in trajnem razmerju.

In ta želja ima zagotovo veliko povezavo z njegovimi kariernimi in finančnimi cilji. Zato ni slaba ideja, da ga resnično povprašaš po njegovih poklicnih dosežkih že na začetnih zmenkih.

Morda si ga ujela ravno v času uspeha in ga zato koncept resne zveze ne bo pognal z glavo naprej skozi prvi izhod.

Če mu zveza ne diši, pa seveda ne išči razlogov pri sebi. Ne poznaš popolnoma njegovih čustev, a če ne želi, da postaneš del njegove prihodnosti, je prav, da sam postane del tvoje preteklosti.

Po predlogi Marine Khidekel priredil Darjo Hrib

Preberi še: Trpim zaradi ljubosumnega fanta! Ga moram res zapustili? ali pa članek Zakaj ženske potrebujejo ljubimca?