Kako se sprijazniti z izgubo in ozdraviti zlomljeno srce

"Strto srce je hkrati tudi odprto srce. Bolečina ob izgubi je del življenja, vendar ni treba, da je njegov del tudi trpljenje."

Kako se sprijazniti z izgubo in ozdraviti zlomljeno srce (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2016

Eden največjih življenjskih izzivov predstavlja čustveno spoprijemanje z izgubo, pa naj gre ob tem za sprijaznenje s koncem ljubezenskega odnosa, smrtjo bližnjega ali trpljenje zaradi izgube hišnega ljubljenčka, službe in drugih tipov izgube.

Louise L. Hay, avtorica številnih bestselerjev s področja osebnostne rasti in samozdravljenja, in David Kessler, priznani strokovnjak na področju žalovanja in izgube, sta o tem skupaj napisala knjigo Ozdravite svoje srce, ki obljublja pomoč pri iskanju notranjega miru ob razhodu, ločitvi ali smrti bližnjega.

Žalovanje kot proces zdravljenja preteklosti

Eno od pomenljivejših sporočil avtorjev knjige je, da žalovanje ni nekaj, čemur bi se morali ogniti, temveč gre v resnici za obdobje potencialno velikih darov osebnostne rasti - seveda le, v kolikor bi se bili ljudje sposobni ozreti nazaj po preteklosti.

Pri tem seveda nimata v mislih nekakšnih mukotrpnih podoživljanj dogodkov, prav tako pa tudi ne bolečega in skrajno neproduktivnega seciranja že minulega do morbidne obisti.

  • 'Če premorete pogum, da se v lastno preteklost zazrete brez pripisovanja krivde, kritičnosti in iskanja napak, lahko vidite, kako se poraja vaše razmišljanje in kaj vam pravi. Najdete lahko ključe do sestave svojega obnašanja. Tako vam lahko žalovanje ponudi okno priložnosti ne le za to, da proučite, kako se je določen odnos končal, ampak tudi da razumete razmišljanje, ki je sploh privedlo do gradnje odnosa.'

V izogib nepotrebnemu trpljenju avtorja poudarjata, da ključ do sprejemanja in miru vodi skozi spremembo razmišljanja.

Prepričana sta, da lahko tudi po najhujšem razhodu, najbolj grdi ločitvi in najbolj tragični smrti doseči to stanje, ne da bi ob tem zanikali bolečino ali celo bežali pred njo.

  • 'Duh ne pozna izgube. Ve, da se vsaka zgodba začne in konča, vendar pa je ljubezen večna.'

Ljudje vstopajo in izstopajo iz našega življenja

Si predstavljaš, da bi bila sposobna ob koncu ljubezenskega odnosa enostavno seči v roke osebi, ki odhaja, in ji reči: 'Hvala, lepo je bilo. Veliko sem se naučila iz vsega tega. Lepo se imej.'?

Žal nas večina tega ne zmore. Pravzaprav bi bilo bolj pravilno reči: ne zna!

Večina se nas v takšnih trenutkih hipoma zakoplje v globoko žalost, iz katere se v danes trenutku zdi, kot da za nas ni več nobene rešitve.

  • 'Del tistega, kar mnoge ohranja v mukah, je strah, in eden od nezavednih strahov pri izgubi odnosa je strah pred tem, da bi bili zapuščeni. Lahko na primer pomislite: Moral bi biti ob meni. Kako pa to zagotovo veste? Nemara to preprosto ne drži, temveč obstajajo še drugi načini gledanja na stvari. Nemara bi morali biti s to osebo v romantičnem odnosu med triindvajsetim in petindvajsetim letom starosti, nato pa z nekom drugim od tridesetega do petdesetega leta. Ljudje vstopajo in izstopajo iz našega življenja, vendar pa ni treba, da bi enako veljalo tudi za ljubezen.'

Precej drugačen pogled na ljubezenski razhod, ki posledično generira drugačne čustvene odzive, se ti ne zdi?

Učenje drugačnega pogleda na odnose

Problem čustvenega stanja temnih oblakov je dejansko problem specifičnega pogleda na ljudi, odnose in življenje kot takšno.

  • 'Kakor koli pač razmišljate, ko ste sredi odnosa, nakazuje, kako boste žalovali za njim. Če ste na primer v odnosu izhajali iz pomanjkanja, bo tudi vaše žalovanje odražalo pomanjkanje. Če ste bili v odnosu polni jeze, vas bo poleg žalosti o tem odnosu mučila tudi jeza.'

Mnogi ljudje naravnost osupnejo, ko so priča ponavljajočim se negativnim mislim, ki jih v trenutkih razhoda ponavljajo sami sebi, a prav ti samogovori bi morali postati vir dragocenih uvidov, ki so nas sposobni pripeljati bliže resnični ljubezni in zdravljenju.

In zato takoj, ko v svojem miselnem toku opaziš negativne afirmacije, lahko že pričneš te spreminjati v bolj zdrave in predvsem bolj pozitivne.

Potrebuješ primer?

Ena takšnih toksičnih afirmacij je gotovo misel, da je določen odnos razpadel ali da je bil le izguba časa, nato pa o tistih mesecih ali letih razmišljamo kot o nečem, česar si nikdar ni mogoče povrniti.

  • 'Toda v resnici je vsak odnos izkušnja, ki je bila svojstveno in osebno zasnovana izključno za nas, pa naj smo s to osebo preživeli teden mesec ali desetletje.'

Življenje kot v romantičnem filmu

Da bi to resnico o odnosih prepoznali, bi se morali enkrat za vselej znebiti tudi številnih zmotnih prepričanj, med katerimi so tudi tista, ki so se v nas razrasla pod vplivom hiperprodukcije romantičnih zgodb in filmov.

V filmih se resda dogaja, da se glavni junak zaljubi v nekoga, ki mu naklonjenosti ne vrača, vendar ta z zasledovanjem svoje velike neizpolnjene ljubezni na koncu z nekim veličastnim dejanjem prepriča tarčo svoje naklonjenosti v to, da je zanj ali zanjo resnično prava oseba.

Na drugi strani pa se v resničnem življenju takšni preobrati dogajajo vse preredko, da bi se v njih lahko izpričal resničen življenjski vzorec.

V realnosti ljudje največkrat rečejo le: 'Ne, hvala' ali 'Oprosti, ampak nisi moj tip.'

Kako v takšnem trenutku razmišljamo? Si morda rečemo: 'Noče me, ampak nekega dne me bo hotel' ali celo 'Pripravila ga bom do tega, da me vzljubi' in 'Nekega dne ga bom že osvojila'?

V kolikor je tako, za trenutek razmisli:

  • '... zmeraj imamo na voljo izbiro. Lahko še naprej osvajamo te posameznike ali pa jih ljubeče prepustimo Vesolju.'

Na tem mestu Louise L. Hay in David Hessler med drugim priporočata naslednjo afirmacijo:

  • 'Nikogar mi ni treba prepričevati, naj me ljubi. Prava oseba me bo ljubila sama od sebe.'

Več o tej nadvse zanimivi temi, obogateni z mnoštvom primerov in anekdot iz resničnega življenja, ki sta jim bila tekom svojega dela v praksi priča avtorja, pa v knjigi Ozdravite svoje srce.