Kako se soočiti s prebolevanjem bivšega

Za prebolevanje obstaja veliko različnih poti. Status na Facebooku si spremenila, čustva pa še kar vztrajajo. Kako opraviti z njimi? So načini, vse pa je odvisno predvsem od njegove čustvene zapuščine.

Kako se soočiti s prebolevanjem bivšega (foto: profimedia) profimedia
14. 7. 2014

Tip bivšega št. 1

Totalna rit, ki te je varala pri belem dnevu

Tipček ga ni mogel zadržati v hlačah, ti pa v sebi zdaj težko držiš jezo. Bolje zanj, da ti nikoli več ne prekriža poti!

"Še zdaj ne razumem, kako je kaj takšnega sploh mogoče. Vedno se mi je zdelo, da sva z bivšim res super par. Skupaj sva preživela ogromno časa, ni veliko sam hodil ven in celo na vsakoletno 'moško' jadranje je vedno vzel s sabo tudi mene. Res je, da sem potem večino časa preživela v kuhinji, a bila sem ponosna, da moj fant ni tak kot drugi, ki so brezvestno varali svoje punce in pustošili po hrvaških otokih. Še pred nekaj meseci bi se tistemu, ki bi mi rekel, da me fant vara, smejala v obraz. Pred kratkim pa sem žal spoznala, da so se drugi za mojim hrbtom smejali meni.

Po naključju sem uporabila njegov računalnik in videla, da se ni izpisal iz Skypa. Nisem se mogla zadržati in začela sem brati pogovore s puncami, ki jih ne poznam. Še vedno naivna sem najprej pomislila, da me vara samo virtualno, nato pa sem ob podrobnejšem branju ugotovila, da se z vsemi temi ženskami tudi zares dobiva. Soočila sem se z njim in vse je prostodušno priznal. Rekel mi je, da me ljubi, a da ni tiste vrste tip, ki bi se ga dalo prisiliti v monogamijo. Prosim??? Čisto sem ponorela in iz stanovanja zmetala njegove stvari. To, da me je varal, bom sčasoma prebolela, to vem, težko pa mi je sprejeti dejstvo, da njegovih prevar nisem zaznala. Prijateljice mi govorijo, da bi se morala bolj zanašati na svojo intuicijo, a ta me je očitno izdala. Prav tako se bojim, da ne bom nikoli več zaupala moškim," pove 27 - letna Katja.

Dobra tehnika ponovnega pridobivanja zaupanja je, da pomisliš na močne, uspešne pare, ki so ti lahko za zgled. Poglej tudi svoje starše ali stare starše – čisto vsem verjetno ni spodletelo, kajne? V takšnih primerih je najpametneje vključiti zdravo kmečko pamet: si pač naletela na največjega ženskarja na svetu, in če je tako, je lahko naslednji samo bolj ali manj zvest. Na svetu je vse – in prav je tako. Ne bi namreč cenili zvestobe, če ne bi bilo nezvestobe, kot ne bi cenili sreče, če ne bi okusili tudi trpljenja.

A preden se potopiš v tole univerzalno ljubezen, te čaka še ena naloga, ki je tvoj bivši ni zmogel: biti moraš iskrena sama do sebe. Ljudje namreč pogosto vidimo druge kot projekcijo lastnih želja, in ne takšne, kakršni tudi zares so. Mogoče si si tako želela zvestega fanta, da si dejansko spregledala znamenja nezvestobe.

In ko si boš to priznala, bo čas še za eno osebno operacijo: odloči se, da boš šla naprej brez brezkončnega analiziranja in samoizpraševanja, kaj in zakaj se je to zgodilo. To je seveda v nasprotju z vsesplošnim prepričanjem, da je treba razumeti, preden lahko spustiš bolečino. A to brskanje po bolečini te samo ohranja privezano nanj z mislimi in zato ne ti ne on ne moreta zares naprej. Čeprav bo on tisti, ki bo hotel razčiščevati, mu to prepreči. Najbrž niti sam ne ve, zakaj je tako ravnal, zato bi te njegove razlage samo zmedle, poleg tega pa bi verjetno velik del krivde poskušal naprtiti tebi.

Tip bivšega št. 2

Tipček, ki ti je rekel, da še ni pripravljen na resno zvezo ...

... potem pa se je hitro zatem zaročil s seksi blondinko.

"Moj bivši se je z mano razšel z izgovorom, da je še premlad za resno zvezo," je povedala 29-letna Sandra. "Že čez kakšen mesec so do mene priplavale govorice, da se je zaročil z razvpito blondinko, ki je znana po tem, da vsakega tipa izmolze, kolikor lahko, nato pa zamenja njega in avtomobilski model. Ta moj bivši, s katerim sva veljala za lep par, se je s to punco nazadnje celo poročil! To me je šokiralo iz dveh razlogov: da mi je lagal in da se je ona pustila speljati v zakon z njim. Vse se mi je razjasnilo, ko sem jo videla s trebuhom, a to je bila zame le še dodatna sol na rano."

Punca se po takšni zgodbi seveda počuti slabo, a mora ločiti dvoje: svojo lastno vrednost, ki ni odvisna od drugih ljudi, ter pripravljenost moških, da bi delili življenje z njo. Ne gre za to, ali smo nekoga vredni ali on nas, ampak za preprosto ujemanje, ki si ga je nemogoče povsem razumsko razložiti. Tudi Sandra ne razume, zakaj se je njen bivši zaljubil prav v punco, ki je sama ne spoštuje, a življenje je ta dva potegnilo skupaj, ker sta očitno morala imeti otroka in skupaj prehoditi košček življenjske poti.

Če se ti zgodi, kar se je zgodilo Sandri, je dovolj, da se v kritičnem trenutku opomniš, da fant več kot očitno ni bil zate in da ti usoda namenja nekaj boljšega. Ne identificiraj se z vrednostjo, ki ti jo je on pripisal, in ne dopusti, da bi on sodil o njej. Prišel bo fant, za katerega boš najbolj fatalna ženska na svetu, in na takšnega se splača tudi malce počakati. Če te še vedno mika, da bi od bivšega takšne sorte izsilila izjavo, zakaj nisi bila dobra zanj, ona pa je, se raje ugrizni v jezik, ker te takšen pogovor lahko samo še bolj prizadene. Raje poskrbi, da boš lepa in luštna za naslednjega, ki pride mimo.

Tip bivšega št. 3

Bivši, ki je še vedno velik del tvojega življenja

Ker imata veliko skupnih prijateljev, obiskujeta iste lokale ali celo delata v istem podjetju, si svojega bivšega prisiljena videvati skoraj vsak dan.

"Z bivšim fantom sva hodila na isto osnovno in srednjo šolo, za nameček pa živiva le nekaj ulic narazen. Najini življenji sta tako prepleteni, da bi se za to, da ga ne bi več videla, moralo odseliti daleč stran," pove 19-letna Alenka, ki svojega bivšega še ni povsem prebolela. "Najin razhod je bil res grozen, saj se je zame zgodilo v trenutku, ko sem bila najbolj zaljubljena. Zdaj vem, da sem mu pomenila manj, kot je on meni, in tudi s tem bom morala pri sebi poračunati."

Za vsako punco je razmerje, v katerem ji fant ne vrača čustev v tolikšni meri, zelo izčrpavajoče. In ker je Alenka bivšemu hotela vzbuditi slabo vest in obžalovanje, prijatelje pa spodbuditi k navijanju zanjo, ni prekinila stikov s skupno družbo. A njena nesproščenost se je tako le še stopnjevala, ker si ni upala na cesto odnesti niti smeti, ne da bi se prej uredila do potankosti.

Takšno obnašanje je seveda nesmiselno in utrujajoče, saj ni večjega tatu energije od igranja neke vloge in vzdrževanja vesele fasade. Veliko enostavnejša je iskrenost, pa tudi bolj se izplača. Zakaj? Če igraš srečno punco, se prikrajšaš za podporo prijateljev in navsezadnje tudi njemu pošiljaš napačno sporočilo. Nič sramotnega ni, če si žalostna ali razočarana, vse to je človeško, in resnica te s prijatelji bolj približa kot laž. Da bi se ozdravila bolečine, moraš bolečino zares začutiti, da bi jo potem lahko spustila od sebe. Ne požiraj jeze v njegovi družbi, raje jo usmeri nanj.

Če ga srečaš na cesti, bo navaden 'Živijo, kako si? S to novo frizuro si videti kot penis. Lepo se imej!' zadostoval. In če imaš pod očmi črne kolobarje, na sebi pa trenirko, tudi okej. Bolj patetična izpadeš, če vidi, da se neusmiljeno trudiš zanj, ki si tega – ponovi za nami – ne zasluži! Ne zasluži, ne zasluži, ne zasluži ... Bolj ga bo prizadelo, če te bo čez čas videl s totalno hudim tipom, ki te bo od zaljubljenosti kar požiral z očmi!

Še posebno pa se pazi prav posebnega tipa bivšega, to je tistega, ki te v resnici noče več za punco, a ti obenem ne privošči, da bi si našla drugega. Ravno ko si pripravljena, da greš naprej, ti spet spodnese tla s prijaznim sporočilcem ali vabilom na kavo. Polna upanja se odzoveš, spita skupaj, naslednje jutro pa spet izgine. Najprej si jezna, nato žalostna, in ko se že skoraj sprijazniš, se spet pojavi kot goba po dežju. Če se sprašuješ, zakaj to počne, je odgovor enostaven: ego si polni s tvojo brezpogojno ljubeznijo! Če hočeš biti srečna, se ne dobivaj z njim, na njegova sporočilca pa ti ni treba niti odgovoriti. Pa brez slabe vesti, prav?

Tip bivšega št. 4

Fant, za katerega se je izkazalo, da ima raje fante kot punce

Auč! Enaindvajsetletna Sara nam je zaupala, kako je izvedela, da ima fant, s katerim je hodila vso srednjo šolo, zdaj fanta.

"Sploh nisem hotela verjeti, saj sem takoj posumila, da bivši nikoli ni bil samo z mano, ampak se je dobival tudi s fanti. Spominjala sem se časa, ko sva bila skupaj, in ugotovila, da se je na trenutke zares čudno obnašal. Če ne drugega, je vedno hotel seksati od zadaj, česar sem se na koncu že pošteno naveličala. A čeprav me je misel, da je istočasno seksal tako s fanti kot z mano, spravljala v paniko, da sem razmišljala o testih za spolne bolezni, sem bila še bolj kot prestrašena pravzaprav užaljena, da sem veliko novico morala izvedeti od drugih. Mislila sem, da sva bila boljša prijatelja, a očitno ni zbral dovolj poguma, da bi se soočil z mano."

Sara ima seveda vso pravico, da je jezna, ne bi pa ničesar dosegla, če bi od njega zahtevala kakršnokoli pojasnilo. Ko je hodil z njo, je bil zagotovo še v fazi iskanja in je ni namenoma prizadel. S priznanjem, da je gej, pa se njegove težave zagotovo še niso končale, pravzaprav so se šele začele. Zato je bolje pozabiti in iti naprej ... z bolj izostrenim detektorjem za, hm, hm, neodločene fante.

Tip bivšega št. 5

Fant, ki si ga na lepem zapustila in čisto dotolkla

Tokrat si bila ti tista, ki te je nekega dne minilo/si se zaljubila v drugega/odločila, da boš sama itd. Mika te, da bi vsake toliko preverila, kako se ima ubogi revež, a to ni najboljša ideja.

To je Andrejina zgodba: "Pred kratkim sem zapustila fanta, ki me je imel res rad. Bil je moj najboljši prijatelj, zato mi je bilo še toliko teže, ko sem nekega dne spoznala, da me ne privlači več. Rekla sem mu, da ne vidim več najine skupne prihodnosti, se opravičila in ga pustila v solzah. Od najinih skupnih prijateljev sem slišala, da je v precej slabem stanju, zato sem se odločila, da z njim ne prekinem popolnoma. Vsak dan ga pokličem ali mu vsaj pošljem sporočilo, da vidim, kako se ima."

Se sliši kruto, kajne? Andreja bi pravzaprav naredila bolje, če se ne bi več javila, in bivšemu dala možnost, da si jo izbije iz glave. Njeno obnašanje je pravzaprav sebično, čeprav sama misli ravno nasprotno. Nadziranje bivšega pravzaprav pomaga samo njej, da se počuti manj krivo.

Tip bivšega št. 6

Tisti, ki je preprosto izginil brez pojasnila

In to prav tisti, za katerega si bila prepričana, da se boš ob njem postarala, vmes pa poročila in vzgojila še kup njegovih otrok.

"Prepričana sem bila, da je nekje v vesolju zagotovo zapisano, da sva si z Janom usojena in da bova skupaj za vedno," s težkim srcem prizna 29-letna Saša, ki ji je Janov nepričakovani odhod popolnoma zmedel življenjski kompas.

Njeno prepričanje o eni sami veliki ljubezni se je sesulo kot hišica iz kart. Saša je bila zaljub­ljena v ljubezen in je gojila iluzijo, ki se je nekega dne enostavno razblinila. Jan jo je verjetno tudi zares imel rad in iluzija ni bila v tem, da je ne bi imel. Ne, iluzija, s katero se je soočila Saša, je, da je prihodnost mogoče nadzirati. A prihodnost ni slikarsko platno in vsako potezo čopiča je nemogoče nadzorovati. Večino stvari v življenju si je mogoče le želeti, ker nikjer ne piše, da jih bomo tudi zares imeli.

Če se ti je zgodilo nekaj podobnega, boš morala prav tako preboleti strah, da ne boš nikoli več spoznala nekoga, ki pa bo s tabo želel ostati za vedno. En neuspeh še ne pomeni nesrečnega življenja. Pomembno pa je, da se iz tega neuspeha kaj naučiš in se nehaš na vso moč oklepati scenarija za svojo prihodnost. Pusti ji, da se sama dogodi takšna, kot je zate najboljša. Vsak naslednji partner v življenju je zagotovo boljši od prejšnjega.

Če ne bi bilo tako, bi bilo vse življenje eno samo nazadovanje. Cosmo ti predlaga, da takšnega sanjskega fanta, ko bo preteklo kar nekaj mesecev, povabiš na kavo in ga prvič pogledaš z resničnimi očmi. To soočenje je pomembno, ker lahko sicer iz spomina nastane mit, ki te bo oviral pri sprejetju novega partnerja. V svoji glavi nikakor ne smeš ohraniti njegove podobe na dan, ko je odšel in si bila najbolj prizadeta. Čas je, da si pozorno ogledaš, da mu na temenu zares manjka že precej las, da je njegov govor rahlo vulgaren, čas je, da opaziš, da ti ni odprl vrat v lokal in da ti tudi ni plačal pijače.

Prevedla in priredila: Alja Maček