Kako se rešiš negativnih vzorcev iz prejšnjih razmerij?

Vsi nosimo s seboj prtljago. Cosmo ti svetuje, kako jo enkrat za vselej odložiš! 

Kako se rešiš negativnih vzorcev iz prejšnjih razmerij? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2016

Vsi nosimo s sabo prtljago preteklih razmerij, če smo se le enkrat v življenju že s kom razšli, poleg tega pa je v tej malhi še nekaj nepotrebne teže, ki so jo na nas prenesli starši, stari starši in drugi. A s prtljago je tako: enako veliko možnosti imaš, da v njej najdeš kaj slabega kot dobrega, predvsem pa jo lahko tudi odložiš.

Če se ozrem okrog sebe, malo pobrskam po svojem in po življenjih prijateljev, lahko hitro ugotovim, da vsi ponav­ljamo določene vzorce. Zaplete se, ko spoznamo že petega precej neprijaznega fanta, ki nas ponižuje, muči in živi na naš račun.

Primer prijateljice: odkar jo poz­nam, je 'napol' samska, a vsak njen fant je natanko tako neresen kot prejšnji. Simpatičen že, vendar z nič želje po res­nem razmerju, ki pa si ga ona tako želi. In potem imam prijateljico, ki se vedno zaljubi v njej nedosegljivega moškega, poročenega ali resno vezanega z najmanj tremi otroki, psom in kupom kreditov. Seveda je ta prijateljica, za katero nori pol Ljubljane, sposobna priseči, da se zaljub­ljenost vedno zgodi mimo njene volje, a o tem že vsi precej dvomimo.

In potem je tu še prijatelj ... Terna, bi rekle punce: šarmanten, uspešen in bogat, a kaj, ko noče nobene od nas. Na zmenke vozi supermanekenke, ki pa imajo spet eno napako: všeč so jim barabe, to pa naš prijatelj ni. Ta je dober kot kruh in tako samega sebe ves čas postavlja v vlogo najboljšega prijatelja. Sami vzorci torej, ki bi jim lahko rekli tudi napake, saj nihče izmed naštetih ljudi ni srečen.

Kako se jih lahko rešiš? Prvi korak je, da pod drobnogled vzameš svoje ponav­ljajoče se obnašanje, drugi pa, da ugotoviš, kako to škodi tvojim dolgoročnim ciljem. Šele potem se vzorci lahko začnejo rahljati, ti pa v svoje življenje počasi spustiš kakšno spremembo.

Vzorec: fant, ki si ga spoznala, se še nikoli ni resno vezal

Za začetek: nobene potrebe po paniki ni, saj njegova 'neresna' zgodovina ni zanesljiv znak, da ti ne boš postala njegova prva (in mogoče tudi zadnja) 'resna' punca. A da bi mu pomagala zlomiti kos verige, ki ga drži v suženjstvu izmikanja odgovornosti in vzpostavljanju globljih odnosov, moraš najprej razumeti, za kaj gre.

V ozadju takš­nega obnašanja je največkrat strah pred bolečino. Ljudje, ki se ne morejo ustaliti, so bili kot otroci velikokrat razočarani – starši so se ločili, oče je zapustil mamo ali pa med njima ni bilo ljubečega odnosa.

Zanje ljubezen nosi nalepko 'visoka nevarnost' in najraje zbežijo ob prvih znakih, da bi priložnostni seks lahko pomenil kaj več. Še težji primer pa so tisti, ki so imeli v preteklosti zadušljivo razmerje. Zaradi slabe izkušnje zveze ne dojemajo kot priložnosti za rast, ampak kot kratenje svobode.

In zdaj nasvet ... Si se zaljubila v fanta te sorte? Tvoj nagonski odziv na njegovo nenehno bežanje bo užaljenost, a se zadrži: ta fant nujno potrebuje občutek varnosti.

Vzorec: Tvoj bivši te je varal, zdaj pa misliš, da te bodo vsi

Tvoja pretekla izkušnja zagotovo ni bila prijetna, še huje pa je, da nad tabo še vedno visi kot črn oblak. Zate so fantje bitja, ki se ne obvladujejo, to pa zato, ker jih v resnici obvladuje spodnja glava. Ta je seveda svojeglava, impulzivna, predvsem pa nagnjena k varanju. Seveda imaš deloma prav, saj moške v resnici veliko bolj kot ženske obvladuje spolni nagon, ne drži pa, da se kar nihče ne zna nadzorovati.

Tvoje razmišljanje žal ubija tisto temeljno, zaradi česar lahko razmerje v prvi vrsti sploh deluje, in to je zaupanje. Spoznaš lahko najlepšega in najbolj zaupanja vrednega fanta na svetu, pa ga boš s svojim nadzorom in sumničavostjo zagotovo odvrnila od sebe. Tvoja edina rešitev je, da se odločiš za zaupanje in da te določene stvari preprosto nehajo zanimati. Če bo uplahnilo njegovo za­niman­je zate, boš to, brez skrbi, začutila. Če te nekdo hoče prevarati, pa vedi, da ima za to nešteto priložnosti.

Vzorec: Tvoj zadnji je varal svoje bivše, tebe pa je strah, da bo tudi tebe

Že to, da ti je zaupal svojo neslavno zgodovino, pomeni, da najbrž nima namena, da bi to še počel, ker se je (upajmo) iz tega nekaj naučil. Povprašaš pa ga lahko po vzroku njegovega početja. Iskren pogovor o razlogih bo še bolj kot njemu pomagal tebi, saj boš vedela, v kakšni situaciji se nikakor ne smeta znajti.

Fantje namreč varajo iz prej naštetih razlogov, punce pa, ko se ne počutijo dovolj ljubljene. Vsaj večinoma to drži. Zato je tvoja druga naloga, da v vajino razmerje vneseš čim več iskrenosti. Le če se bosta pogovarjala o vsem, bosta znala prepoznavati signale, ki so dobra osnova za varanje. Iskrenost seveda predpostavlja tudi veliko sposobnost poslušanja. Ne bo se ti odprl, če boš pametovala in obsojala, zato se z njim sooči 'skulirana'.

Vzorec: Svoje delo si vedno postavljala na prvo mesto

Zate je delo največja vrednota, tej pa sledijo hobiji in prijatelji. Ta vzorec si verjetno podedovala od staršev, ki sta imela bolj redko čas zate in sta od tebe veliko zahtevala. A ljubezen pride nepričakovano in – paf! – že nisi več pri sebi.

Zmenek včasih odpoveš zaradi dela, uro tenisa pa zaradi zmenka in tako postajaš vse bolj nezadovoljna, ker ni nič oprav­ljeno tako, kot mora biti. Na koncu skleneš, da ti razmerje jemlje preveč časa, in vse skupaj končaš. Iskreno se vprašaj, ali ni mogoče zadaj nekaj drugega. Gre res samo za pomanjkanje časa? Najbrž ne, je pa čas, da razrešiš svoj strah pred bližino in ranami, ki jih takšni odnosi včasih prinesejo. Reci si, da si dovolj močna, da boš prenesla vse. Edino pomembno je, da – zares živiš.

Priredila: Tina Torelli