Kako (na lep način) končati prijateljstvo?

Imaš prijateljico oz. prijatelja, s katerim sta doživela veliko lepih trenutkov, a se že nekaj časa v njeni oz. njegovi družbi počutiš izčrpano? Kakršenkoli razlog stoji za tem, vedi, da v tem prijateljstvu očitno nisi več srečna. Resnica je, da se tudi prijateljstvo kdaj konča, ampak kako končati prijateljstvo? Tukaj je nekaj odgovorov in nasvetov, ki ti bodo pomagali.

Kako (na lep način) končati prijateljstvo? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2017

1. Sprejmi to, da bo težko

Končati prijateljstvo je težje od tega, da končaš razmerje, preprosto zato, ker prijatelj ve veliko o tebi, če sta si bila zelo blizu, skoraj vse. Seveda ni nobenega pravega recepta ali načina, kako razdreti in končati prijateljstvo, samo sprejmi to, da bo verjetno težko

2. Ne ohranjaj prijateljstva zaradi navade

Seveda sta skupaj veliko doživela, vajina preteklost je polna, ampak to ni pravi razlog, da ne končaš prijateljstva, ki te ne osrečuje. Prijateljstvo ne sme biti samo rutina, spomin na dobre stare čase, če se oklepaš preteklosti, ti lahko prijateljstvo celo čustveno škoduje.

Če se ob prijatelju počutiš neprijetno, nerodno, krivo, ali če se igra s tvojimi čustvi, potem je čas, da premisliš o tem, ali si sploh želiš še biti v tem prijateljstvu.

3. Prava vrednost prijateljstva

Obstajajo različna prijateljstva, nekatera so bolj posebna in pomembna kot druga. Bolj površinska prijateljstva je precej lahko končati, preprosto se s to osebo manj družiš, težka so tista zelo osebna in stkana prijateljstva.

V takšnih primerih bodi iskrena do sebe in prijatelja, s katerim vseeno probajta rešiti težave v prijateljstvu. Prava prijateljstva je namreč težko najti.

4. Naslovi problem

Bodi iskrena do sebe in do tvojega prijatelja in povej, za kaj se gre in kateri problem v vajinem prijateljstvu te muči. Bodi nežna, velikokrat se ljudjem sploh sanja ne, s čim so te užalili in prizadeli.

Takšni pogovori so najboljši v živo, čeprav so ravno ti najtežji, ampak bolje je to storiti enkrat v živo kot pa si dopisovati sporočila ali elektronska sporočila sem in tja, ki jih tudi lahko zelo hitro napačno razumeš.

Prav tako je pomembno postaviti meje. Če se prijateljstvo ne izboljša, potem je čas, da greš naprej. 

5. Bodi nežna

Če se prijateljstvo konča z grdimi besedami ali gestami, boš morda o tem dogodku premišljevala še mesece,  ga analizirala, to te lahko tudi pošteno grize.

Zato se najprej pri sebi pomiri in bodi nežna s svojimi čustvi in čustvi drugega. Prijeteljstvo se morda končuje, ampak ta oseba je igrala pomembno vlogo v tvojem življenju nekaj časa in si vseeno zasluži tvoje spoštovanje.

6. Ne počuti se krivo

Če so bili tehtni razlogi, da si končala prijateljstvo, potem se nikar ne počuti krivo. Včasih se moraš postaviti na prvo mesto in toksično prijateljstvo je zagotovo pravi razlog, da to storiš. 

7. Napiši pismo

Prijatelju ali prijateljici napiši 3 pisma. V prvem izpovej in izrazi vsa svoja čustva in misli, drugo pismo naj bo omiljena verzija prvega, tretje pa naj vsebuje tudi tvojo vlogo pri prijateljstvu in kako si mu ali ne pomagala, da bi se morda ohranilo.

Ta pisma niso namenjena, da jih odpošlješ, so zate, da procesiraš vajino prijateljstvo.

8. Sklepaj nova prijateljstva

Mogoče si razdrla prijateljstvo, ampak to še ne pomeni, da moraš popolnoma obupati nad tem odnosom.

Prijatelji igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju, zato ti bo sklepanje novih prijateljstev pomagalo, da preboliš staro in te spomnilo na to, da si naredila prav, ko si razdrla prijateljstvo, ki te ni osrečevalo. 

9. Vzemi si čas za žalovanje

Samo zato, ker si želiš razdreti prijateljstvo, se ti še ni treba počutiti slabo. Vzemi si čas, da to preboliš, potem pa pojdi naprej.

Vsaka izguba je težka, izguba prijatelja, pa čeprav je bilo vajino prijateljstvo morda strupeno, pa še toliko bolje. Nekatera prijateljstva pač niso za vse življenje in to je okej.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Vir: The List

PREBERI ŠE: Tega nikoli ne reci prijateljici, ki preživlja težke čase! in 10 znakov, da nisi samo njegova punca, ampak tudi najboljša prijateljica

Priporočamo tudi: Ja, tako koristna je telovadba med nosečnostjo (+ video trening)