Kako preprečiti, da bi moški varal?

Ali obstaja moški, ki ne vara? Seveda! Pri tebi doma. Samo znati je treba z njim.

Kako preprečiti, da bi moški varal? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 12. 2017

Prerijski voluharji se vse življenje parijo le z eno samico

V roke nam je prišla knjiga Moški možgani avtorice Louann Brizendine, v kateri je navedena zanimiva raziskava, narejena na prerijskih voluharjih (ja, vemo, kako smešno se to sliši). Prerijski voluharji naj bi imeli v svojih možganih poseben receptor, potreben za monogamnost, imenovan vazopresinski receptor.

V 24-urnem paritvenem ciklusu si voluhar zapomni samico, njen vonj in dotik, zaradi česar kasneje zavrača vse druge samice in se vedno znova pari z isto samico

Monogamni voluharji imajo daljši receptor za monogamnost

Dokazali so, da imajo monogamni voluharji daljšo različico gena za vazopresinski receptor, promiskuitetni voluharji pa krajšega. Ko so daljši receptor vstavili promiskuitetnim voluharjem, so tudi ti postali monogamni. 

No, ta gen bi naj imeli tudi ljudje. Nekateri moški daljšega, nekateri krajšega. In neka švedska študija je razkrila, da naj bi se moški, ki imajo ta gen daljši, dvakrat pogosteje predali eni sami ženski za celo življenje. 

Je torej zvestoba moškega odvisna od gena? Hmmm ...

Zvestoba moškega bi naj bila torej odvisna od gena? Vstaviš mu podaljšan gen in to je to? Hmmm ... Ali je nemara prej ključ v tistem 24-urnem seksualnem ritualu, in dejstvu, da se voluhar vedno znova pari z isto samico, ker si zapomni njen vonj, njen dotik? Poudarek na vedno znova. In ne na vse manjkrat in potem skoraj nikoli več ... 

Izgovorov imamo malo morje 

Tako je namreč pri veliko parih, ki z leti seksajo vse manj in manj. Utrujenost, služba, otroci, domača opravila, menstruacija, glavobol, nesoglasja. Uf, koliko izgovorov. A kam to vodi na dolgi rok?

Sporočilo ljubice: Dragi, že spiš?

Petra, stara 33 let, je bila v razmerju z Markom dolgih 7 let, živela sta skupaj. Nekega večera se je na njegovem telefonu pojavilo sporočilo druge ženske, neke študentke: Dragi, že spiš?

Kot je kasneje ugotovila, je razmerje trajalo že več mesecev. "Najin seks morda res ni bil ne vem kaj, sva pa skupaj pogosto ležala pred televizijo. V zadnjih nekaj letih sva res zapadla v rutino, ko se nama več nič ni ljubilo. Tudi ljubiti ne. Ko pa sva se ljubila, je bila vedno med seksom kakšna težava, ki je naslednji seks prestavila še dlje v prihodnost" je povedala Petra: "Morda sva res nehala skrbeti za najino spolno življenje."

Če moški dobi doma, kar potrebuje, ni potrebe, da bi odhajal drugam

Da moški ne bi tekali v druge vrtove, če bi bili redno siti doma, je prepričana tudi partnerska svetovalka Melita Kuhar, ki smo jo poklicali na pomoč, da bi nam pomagala priti stvari do dna:

"Ko je moški doma redno spolno zadovoljen in je s tem v objemu svoje drage varen, mu ne pride na misel, da bi varal, ker se s tem potrdi kot moški.

Če torej pustimo ob strani, zakaj ženskam ni do seksa. Največkrat pravijo, da se ni držal dogovorov, ki jih imata, da ni dovolj prijazen in pozoren, da se ne čuti kot ženska, ampak kot prazna vreča. In za to, da ji ne daje, kar rabi, ima on znova svoje razloge: saj je ves čas tečna.

Stvar je kompleksna. Toda, če govorimo zgolj o tem, kako preprečiti, da bi moški varal, je odgovor preprost: Negovanje odnosa in vzdrževanje rednega spolnega življenja."

Redno pomeni vsaj vsak drugi dan

Seveda si nismo mogli kaj, da Melite Kuhar ne bi vprašali: Kaj pomeni redno?

"Vsak dan, če odmislimo ostale dejavnike. To bi bilo redno, brez izgovorov," odgovarja  Kuharjeva:  "Ker pa zaradi stresnega življenja to običajno ni mogoče, pa vsaj vsak drugi dan. Kakor je pač komu dosti."

In spet nas je premagala radovednost, in smo vprašali: Ali je bila pri parih, ki so prišli k tebi in so se soočali z varanjem v zvezi, prisotna odsotnost seksa?

"Ja, vedno. Brez izjeme. Ker se odnos ni negoval, je bila posledica tega tudi odsotnost seksa. Običajno je bila ženska tista, ki je seks zavračala, njemu je primanjkovalo seksa in s tem potrditve, da je moški. To potrditev je nato poiskal drugje."

Stvar prioritet, najbrž

Če dobro pomislimo, se resnično v odnosu kup "težav" razreši takoj, ampak res takoj, ko seksamo. In marsikaj počnemo VSAK dan, za marsikaj najdemo energijo, marsičemu damo prioriteto, samo temu ne. Za kakšno ceno, pa je drugo vprašanje.

Napisala: Sanja Macur

Preberi še: 6 posteljnih trikov, ki moškega spravijo ob pamet

Priporočamo tudi: "Bil je surov ljubimec - potisnil me je ob steno ..." (o seksu s plačanim spremljevalcem)