Kako ugotoviš, ali je tvoj moški že do konca prežvečil bivšo

Ne dovoli, da bi njegove pretekle zveze ogrozile vajino srečo. Predstavljamo ti nekaj nasvetov, kako ugotoviti, ali je tvoj moški v možganih že do konca prebolel svoje nekdanje dekle.

Kako ugotoviš, ali je tvoj moški že do konca prežvečil bivšo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2014

V redu, sta par in vse je točno tako, kakor si si zamislila.

Toda njegova zadnja zveza se je končala pred kratkim. Prepričana si, da duh njegove bivše, čeprav je med njima absolutno konec, še vedno straši nad vajino idilo. In to ne prispeva ravno veliko k pozitivnemu razvoju vajinega odnosa.

Vse, ki smo bile v resni zvezi, vemo, da konec odnosa spremlja še dolgo boleče obdobje pozabljanja in celjenja čustvenih ran, ne glede na vzrok konca in moči, s katero nas je prizadel.

Poglej torej resnici v oči: skoraj nemogoče je preiti neposredno iz ene zveze v drugo, ne da bi pri tem s seboj prinesli nerazrešene probleme in boleče rane, ki nam jih je prizadela prejšnja zveza in ki jih nismo imeli časa dodobra razčistiti na samem.

Vsak človek potrebuje čas zase, da se po končani zvezi znova postavi na noge, se sooči sam s sabo in si na novo uredi življenje. Pri tem si velja zapomniti, da je dolžina vmesnega obdobja prebolevanja pri različnih ljudeh različna.

Medtem ko ste se nekatere morda pobrale že po enem mesecu, tvoj novi partner potrebuje več časa. Seveda pa zveza, v kateri enemu od partnerjev še zmeraj nad glavo visi senca bivše oziroma bivšega, s seboj prinaša določene dvome in strahove.

Kako jih rešiti?

S tovrstnimi težavami bi se morala spopasti oba, če želita, da se bo vajina zveza obnesla. Najboljši način je odkrit pogovor.

To ne pomeni, da ga moraš nenehno spraševati o njegovih čustvih in vrtati v njegovo preteklost. Poskušaj zares prisluhniti tistemu, kar ti želi povedati. Ne dovoli si, da bi čustva zavladala nad treznim razmišljanjem. Narava tega problema je namreč, da njegova razrešitev zahteva namesto čustev uporabo razuma.

Priporočamo, da se ob premlevanju o njegovi preteklosti najprej prepričaš, ali so problemi, ki jih povzroča njegova bivša v vajinem odnosu, nepomembni (*), vredni razmisleka (**) ali velikanski (***).

Sledi našemu vodniku po moški preteklosti in ugotovi, kakšne posledice je morda na tvojem moškem pustila njegova bivša draga.

Tvoj dragi je v fazi prebolevanja

Vsakdo, kdor se je kdaj soočil s koncem resne zveze, dobro ve, da je pot celjenja ran prepredena z občutki osamljenosti, jeze, prizadetosti in želje po tem, da začnemo hoditi na zmenke s komerkoli, ki je v tistem trenutku na voljo. Kako torej presoditi, ali si tvoj moški resnično želi ali pa si zgolj obliž za njegov ranjeni ego.

Svetujemo, da najprej ugotoviš, ali se je tvoj dragi že soočil s svojimi občutki do bivše. Nevsiljivo ga povprašaj, kaj čuti do nje, in skrbno opazuj njegovo reakcijo. Če:

 • o svojih čustvih govori odprto (*), si to lahko razlagaš kot dober znak. Kadar lahko kdorkoli o svoji nekdanji zvezi spregovori povsem neobremenjeno, pomeni, da je pripravljen na nov začetek. Odprt in iskren pristop do preteklosti kaže, da nima česa skrivati in da se ne boji kazati svojih čustev do bivše. Veliko partnerskih zvez je lahko mrtvih že leto ali več pred razpadom. Ta čas se že šteje kot nekakšno obdobje prebolevanja. Morda je tvoj moški vesel, da se je končno osvobodil mrtve zveze. Sprevidel je priložnost, da preživi čim več časa s teboj.
 • spregovori, če vanj vrtaš (**), kar te spominja na muke ob puljenju zob. To je zanesljiv znak, da si tvoj moški še ni čisto na jasnem z bivšo. Vendar brez panike! Morda je le malce prizadet, zmeden ali razočaran, kar je povsem normalno. Najbolje je, da ostaneš potrpežljiva in pokažeš vsaj malo empatije. Vživi se vendar v njegovo kožo in se spomni, kako si se sama nekoč počutila v podobni situaciji. Seveda mu pokaži, da imaš tudi ti določene potrebe, kar vključuje tudi to, da se moraš prepričati, ali je pripravljen na novo življenje s teboj. S pravo mero empatije in taktnosti se bo tvoj moški hitreje pobral.
 • imena bivše noče niti omeniti/o njej neprestano govoriči (***). Če njenega imena ne more niti izustiti, je tvoj moški čustveno zaprt. Kar z drugimi besedami pomeni, da vse podrobnosti o svoji nekdanji tlači globoko v sebi. Misel na bivšo je preveč boleča, da bi lahko o tem govoril. Nasprotna stran istega problema je, če partner neprestano govori o bivši. Lahko se zgodi, da v vajini zvezi Ona kot tretja oseba prevzame osrednjo vlogo. Tak moški svojih problemov, ki izvirajo iz prejšnje zveze, očitno še vedno ni razčistil in tudi ni pripravljen na nov začetek. Edini nasvet, ki ti ga v tem primeru lahko ponudimo, je preprost: zbeži!

Bivša ga je varala

Le redke zadeve so pomembnejše za zdravo partnersko zvezo od zaupanja. Če je tega v njegovi prejšnji zvezi primanjkovalo, ker ga je ženska tudi v resnici varala, obstaja verjetnost, da je izgubil zaupanje v celotno žensko vrsto in je prepričan, da se zgodovina rada ponavlja. Če se o tem hočeš prepričati sama, je tvoja naloga, da ugotoviš, ali res verjame, da so vse ženske krive, preden so spoznane za nedolžne. Če je:

 • jezen, toda samo nanjo (*). Lahko si mirna, ker zadeva ni tako huda. Če svojih slabih izkušenj z ženskami iz preteklosti ne posplošuje, potem ti je pripravljen dati priložnost, kar pomeni, da ti zaupa in verjame v tebe. Dokažite mu, da si drugačna, tak moški te zagotovo ne bo kaznoval za napake svoje bivše.
 • sumničav (**), kaže na to, da se uči na lastnih napakah. Zelo verjetno je, da so ga nezvestoba in laži bivše spremenile iz zaupljivega človeka v velikega previdneža. Slednji pa se ni več pripravljen izpostavljati čustveni manipulaciji. Zveza s takšnim moškim od tebe zahteva večjo mero potrpežljivosti in dobre volje. Zato mu, kadar te sprašuje, kam greš s prijateljicami, veselo in brezbrižno povej resnico, ne izogibaj se njegovim vprašanjem, četudi se ti zdijo nekoliko oblastniška in nepotrebna.

Pa še to: poskusi držati besedo in mu vlivaj zaupanje z majhnimi dejanji, na primer tako, da ga pokličeš, če nameravaš zamuditi pol ure ali več. S takšnim ravnanjem boš kaj kmalu pregnala njegov strah in mu povrnila zaupanje v žensko vrsto.

 • nadzira vsak tvoj gib (***). Verjetno si že sama dojela, da je s tvojim moškim nekaj hudo narobe. Gotovo ti bo njegova nenasitna želja po tem, da ve, kje si v vsakem trenutku, in zahteva, da si stalno dosegljiva po mobilnem telefonu, že sama po sebi sprožila alarmne zvonce v glavi. Njegovo nezaupljivost boš težko spremenila. Če je tvoj partner podoben policaju in kljub tvojemu prizadevanju za vnovično pridobitev zaupanja ne popušča pri nadzoru nad tabo, je nastopil čas, da se mu odrečeš.

Tvoj moški še ni imel resne zveze

Moški, ki – vsaj v ljubezni – raje tekmuje na kratke proge, kakor da bi se udeleževal maratonov, gotovo ni na vrhu lestvice najbolj zaželenih kandidatov za resne zveze. Ne glede na to ga nikar ne popredalčkaj, preden bolje ne spoznaš razlogov, ki so vzrok za njegove kratkotrajne zveze. Možni so naslednji scenariji:

 • ni še spoznal prave (*), kar je navsezadnje lahko celo pozitivno in kaže na to, da se očitno ni pripravljen ustaliti s katerokoli žensko. Nasprotno, izoblikoval je kriterije, ki naj bi mu pomagali pri izbiri prave. Iz tega seveda sledi, da mu ni do zveze zgolj zato, da bi bil z nekom. Mogoče si prava ženska prav ti.
 • igra na karto previdnosti (**). Naletela si na večji problem, saj je tvojega moškega verjetno razočarala ženska, za katero je mislil, da je prava. Zato je sklenil, da ne bo ponovil iste napake. Takšen partner od tebe zahteva veliko mero potrpežljivosti. Dajt mu čas, da te spozna, ne da bi ga pri tem silila v resno zvezo. Izrazi mu svoja čustva. Tako se bo počutil ob tebi varnejšega.
 • ženske ga puščajo kot po tekočem traku (***), čeprav lahko po prvem vtisu o njem rečeš le vse najlepše. Človek se lahko sicer zmeraj zmoti, zato velja tudi takemu moškemu nameniti priložnost. Vendar bodi previdna. Svoj pravi obraz pokažejo šele kasneje. Povečini so sami nesposobni zadržati žensko tako dolgo, da bi jo lahko resnično spoznali.

Pripravi ga, da se ti bo odprl

Izberi primeren kraj za pogovor. Pogovora o bivši nikoli ne načni pred tvojimi ali njegovimi prijatelji. Izkoristi raje trenutek, ko sta sama in ko sta oba pozitivno razpoložena.

 • Bodi trezna. Čeprav alkohol opogumlja, te naredi tudi bolj občutljivo in neracionalno. Pod vplivom alkohola lahko izrečeš marsikaj, kar boš kasneje obžalovala.
 • Izberi pravi trenutek. Prepričaj se, da bosta imela dovolj časa in miru za temeljit pogovor. Nikar ne načenjaj tovrstnega pogovora po telefonu, ker ta nujno zahteva soočenje na štiri oči.
 • Pazi, kaj govoriš. Previdno izbiraj besede pri izražanju svojega občutenja. Namesto da ga obtožuješ, mu raje svoja čustva povej umirjeno. Tako se ne bo počutil napadenega.

Tanja Rudolf