Kako preboleti tipa, s katerim nista nikoli zares hodila?

Roko na srce, včasih ni težko končati z moškim, s katerim nista (uradno) niti začela. Ni sramu v tem, da te boli in da ne znaš naprej. Tukaj je nekaj predlogov …

Kako preboleti tipa, s katerim nista nikoli zares hodila? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 12. 2018

Živimo v eri instantnih razmerij in času, ko se mnogi v velikem krogu izogibajo vezanju na drugo osebo.

Ne pravim, da si hkrati ne želijo vseh bonitet, ki sicer pridejo zraven romantične zveze - poljubov, dotikov, polnočnih klicev in celo druženja s skupnimi prijatelji, a je realnost žal taka, da se mnogo katera ljubezen konča, še preden ima možnost vzcveteti. 

Ko se ti kar naenkrat v fazi sveže zaljubljenosti porušijo fantazije o tem, kam te bi lahko življenje popeljalo v naslednjih nekaj mesecih, zaboli. Doživimo šok. Že res, da uradne nalepke s "partnerjem" še nista imela, a vsi signali osvajanja (glej zgoraj) so bili tam. In kar je najpomembneje in česar ne moreš zanikati, razvila si čustva. Čeprav morda nisi hotela in ti je on dal vedeti, da od njega ne moreš veliko pričakovati. Je kar je. Končalo se je. Ali bolje - ni se začelo. 

Takšne situacije so včasih lahko še celo težje od tistih razhodov, pred katerimi smo se spustili v resno zvezo, poskusili, grozno propadli in se zakleli, da si česa takšnega ne želimo nikoli več. Težke so zato, ker nimamo dokončnih odgovorov in se lahko zgolj nemočno sprašujemo, kaj bi lahko bilo, če bi bilo.

Pogovarjala sta se, si dnevno pisala sporočila, zdelo se je, kot da mu je mar. Morda bi lahko spoznala njegove prijatelje, morda celo starše. Morda si jih, a ni bilo dovolj. Morda je bil tvoja duša dvojčica, morda bi lahko bila srečna ... Morda. 

Morda te je zavajal, morda pa si narobe interpretirala signale, a to zdaj ni več pomembno. 

Prvo kot prvo: Tvoja čustva so legitimna

Nisi čudna, naj te ne bo sram priznati, da ti je žal in da te boli. Četudi zveza ni bila vpisana v javni register, so tvoja čustva še kako realna. Ne počuti se neumne, ker si želela investirati svoj čas, svojo pozornosti in skrb v nekaj, kar si si želela. Ko bi le vsi delali tako!

Prav tako nisi neumna, če si narobe razbrala signale. Ljudje se ves čas narobe razumemo. Z vso pravico smeš delati napake.

Bilo je resnično!

Četudi se oni ni zaljubil vate (ali si ni pustil zaljubiti se vate), to še ne pomeni, da bi morala enako narediti tudi ti. Na čustva težko vplivamo. In dobro veš, da je na zgubi v resnici on.

Zapomni si in se prepričaj v tole: Dejstvo, da nekoga ne zanimaš, ni privlačno.

Mnogo nas je ljudi, ki bi še toliko raje imeli tisto, česar ne moremo imeti. A je to bolno razmišljanje! Najbolj seksi od vsega je to, da si nekomu všeč, da si te želi, da kar ne more odmakniti pogleda od tebe. To je privlačno in ne tisti tip, ki ga ne zanimaš. Ko boš začela tako razmišljati, si boš prihranila veliko bolečine in pritoževanja, ki si jo sicer prizadeješ čisto sama. Dovolj je samo sabotiranja!

Napočil je čas, da čisto sama vzameš stvari v roke in se začneš premikati naprej v svojem življenju.

Dovolj oponašanja zaljubljencev

Če nista bila nikoli par, je velika verjetnost, da si govorita, da se še naprej lahko videvata in družita. Mislita, da se lahko izvlečeta s takšnim vedenjem? Ko gresta na primer zvečer skupaj v kino in mu čisto prijateljsko položiš glavo na ramo? Dovolj bo.

Dejstvo je, da ne glede na to, kako močno si želiš biti odrasla in nanj gledati kot samo na prijatelja, gojiš čustva. Takšno vedenje pa je zanje kot kisik za ogenj. Če se boš spuščala v takšne situacije, boš v sebi nenehno bila bitko srca proti možganom.

Tvoja glava bi ga rada obdržala, ker je dobra družba, tvoje srce (in vsi preostali deli tvojega telesa) pa bi ga najraje pojedlo. Zato, daj mir! Prenehajta z druženjem na štiri oči, ne počnita stvari, ki jih drugi počnejo na zmenkih in ne spogledujta se! 

Morda boš sprva res imela občutek, da sta se razšla, a je obliž dobro s kože potegniti čim hitreje. Če se do zdaj ni, se tudi v naslednjih šestih mesecih ne bo zgodila čarovnija, zaradi katere se bo na lepem premislil.

Poišči nove vire veselja

Zelo verjetno boš čutila goro razočaranja, ko boš enkrat prekinila stike z njim. Ko se boš navadila ali premagala odtegnitvene sindrome, se moraš ponovno zgraditi. Poskrbeti za vse tisto, kar so prej zameglili občutki zatreskanosti in frustracije.

Poiskati moraš nove in stare vire sreče, kar je ključni korak v premagovanju razhoda katerekoli vrste. Podaj se v okolje, ki nima nobene veze z njim. Kjer nikoli nista bila, kjer ga ne moreš srečati in kjer te prav nič ne spominja nanj. Potrebuješ podporni sistem ... in telovadbo. En mesec rednega treninga in skozi pore se bodo zlile vse tvoje frustracije. Bonus: fit telesce.

Prej ko se osrečiš s čim drugim, prej se boš čustveno lahko odklopila od odnosa, ki si ga imela z njim. 

Prav tako so na tej točki dovoljeni in celo zelo zaželeni zmenki. Nič kaj posebnega, preprosta kava bo dovolj, da se opomniš, da se znaš povezati tudi z drugimi moškimi in da srce pripraviš na nova poglavja v tvojem ljubezenskem življenju.

Ukvarjaj se s sabo

Morda si v to nezavidljivo situacijo zabredla po nesreči, a se je pametno vprašati, kako je do tega prišlo. Si se vanj zatreskala kljub temu, da ti je pokazal, da ga ne zanimaš na tak način? Si za njim lezla tudi, če so ti prijatelji svetovali drugače? Je bila njegova nedostopnost zate mamljiv in privlačen izziv?

Ključno je, da pod vprašaj postaviš svoje lastno vedenje. Zagotoviti si moraš, da se enakega ali podobnega vzorca ne boš spet poslužila v prihodnosti.

Zapomni si:

  • zaslužiš si moškega, ki si zares želi biti s tabo in se za to trudi
  • ljubiti nekoga, ki te ne more ali ne želi ljubiti, ni romantično, gre za čustveni mazohizem
  • če ne vlaga v odnos, je odgovornost, da odideš TVOJA

Vzemi si čas in prostor. Obkroži se z ljudmi, ki jih imaš rada in reši preteklost in lastne probleme, preden najdeš novega tipa, ki ti bo ukradel srce. Prebolevanje je vedno težko, a prej ko začneš prej boš spet najboljša verzija sebe!

Napisala: Anamarija Lukovac

Fotografije: Unsplash.com

Preberi še: 6 pokazateljev, da si po razhodu (končno!) pripravljena iti naprej

Priporočamo tudi: "V življenju vsakega moškega je ženska, ki je nikakor ne more pozabiti" (piše Cosmo moški)