Kako nedolžna je izguba nedolžnosti?

Način, kako si izgubila nedolžnost, ni ravno nedolžna stvar: dogodek z vsemi pripadajočimi čustvi nedvomno vpliva na nadaljnje spolno življenje. Mogoče je bil tvoj prvi seks super in to je – super. Mogoče je bil katastrofalen, a to ni tako katastrofalno, če si se iz tega kaj naučila. Razmisli o svojem prvič, pa se bo marsikaj postavilo na svoje mesto.

11. 7. 2013

Zdaj pa poglej svoje spolno življenje ... Zadovoljna? Nepotešena? Zdolgočasena? Sanjariš o nečem novem? Se počutiš izkoriščano? Dobiš, kar si zaslužiš, ali se ti zdi, da so tvoje potrebe vedno na zad­njem mestu? Nisi dovolj samozavestna, da bi jasno in glasno povedala, kaj si želiš? Karkoli že te muči, nekje iz ozadja se še vedno oglaša tvoja prva spolna izkušnja.

Nedavna ameriška študija na to temo (Gone But Not Forgotten: Virginity Loss And Current Sexual Satisfaction, ki je bila objavljena v Journal Of Sex & Marital Therapy) je razkrila, kako močan je vpliv prve spolne izkušnje na nadaljnje spolno življenje. Soavtorica študije Carrie Smith je za Cosmo povedala: "Ugotovili smo, da imajo ljudje s pozitivno prvo izkušnjo najbolj zadovol­jujoče spolno življenje, medtem ko so ljudje z negativnimi spomini s svojim spolnim življenjem manj zadovoljni."

Ampak da se ne boš že na začetku ustrašila. Dogodke je najprej dobro ozavestiti, da lahko potem bolje razumemo njihove posledice. Seveda bi bilo praktično neverjetno, da bi bil že prvi seks 100-odstotno čudovit. Bi morala imeti huronsko srečo, če bi se za tvoj prvič našel izkušen in nesebičen ljubimec tipa Casanova, ki je za sabo puščal razdejanje IN zadovoljne nasmeške. Pa ne gre samo za partnerja – navsezadnje se ti je prvič zgodilo v živo, generalk pa v resničnem življenju ni.

Ko gre za reševanje seksualnih težav, si je treba vedno dobro ogledati ozadje. To pomeni, da težave niso kar padle z neba, so pa zagotovo povezane z okol­jem, iz katerega prihajaš. Kako so seks jemali/ga jemljejo tvoji starši? Lahko o teh stvareh odkrito govorite? Je izkazovanje nežnosti v vaši hiši 'dovoljeno'? V kakšnem okolju si odraščala? Si se počutila sprejeto? Ker je dober seks povezan s samozavestjo, je, če si samozavestna, več možnosti, da je bil tvoj prvi seks pozitivna izkušnja. Prva izkušnja in vse nadaljnje imajo namreč največ opraviti z občutkom, ki ga imaš o sami sebi.

Trije načini obnašanja in prvi seks

1 Pragmatičnost

Veš, da prvi seks ne bo tvoja najboljša izkušnja, bo pa zagotovo v redu – že zato, ker nimaš prevelikih romantičnih pričakovanj.

2 Neučakanost (in breme)

Svoje nedolžnosti se sramuješ, zato si odločena, da se je boš rešila, takoj ko se pojavi prva primerna priložnost.

3 Dobrodelnost

Tvoja nedolžnost je veliko darilo, ki ga je treba sprejeti z vso hvaležnostjo in spoštovanjem. Nekomu boš podelila veliko ekskluzivo ...

Seveda so tisti, ki so na koncu najbolj razočarani, dobrodelneži pod številko tri. Ti ne dopuščajo, da bi prvič lahko šlo kaj narobe, in če že gre, to vzamejo kot katastrofo svetovnih razsežnosti. Podobno si tudi tisti, ki nedolžnost čutijo kot breme, močno ženejo k srcu, če prehod iz otroške v odraslo dobo s sabo ne prinese pričakovanega osvobajajočega občutka. Ti običajno zelo dolgo čakajo, preden se spet podajo v novo spolno izkušnjo. SAMO pragmatiki 'dogodek' vzamejo takšen, kot je: naravno in po načelu 'kar bo, pa bo'.

Seksualni faktorji

Ti, ki čutijo svojo nedolžnost kot redko cvetko, jo bodo najbrž izgubili z dolgotrajnim partnerjem, vse skupaj bodo načrtovali in o tem veliko govorili, medtem ko bodo 'obremenjeni' padli v objem prvemu, ki bo dovolj dober. Pragmatiki bodo plavali s tokom: ne bodo ne taktizirali ne hiteli, zato pa se bodo ravnali po občutku. Ne bodo pričakovali ognjemeta, a tudi sožalne slovesnosti ne. Resnica je, da je življenje, ki ne daje veliko zagotovil, še toliko manj zanesljivo glede prvega seksa. Ta je res loterija brez primere, saj te lahko povsem razočara tudi dolgoletni part­ner (ti si se pa 'hranila' zanj!), medtem ko se lahko seksi sošolec iz poletne šole tujega jezika izkaže za čisto terno!

Seveda ima pomemben vpliv na vse od A do Ž tudi tvoja starost. Statistični podatki kažejo, da je povprečna starost punc ob prvem seksu 16 let. Šestnajst je dovolj, če je človek čustveno zrel (kar je pri teh letih precej redko), in premalo, če te čustvene zrelosti še ni. Nekatere punce so res videti kot ženske že pri trinajstih letih – to je nevarno, ker še niso zrele za seks, starejši fantje jih že obletavajo s točno določenim namenom. Ker je pri trinajstih težko postaviti meje in reči ne, se zaljubljene punce velikokrat podajo v seks, čeprav nanj še niso priprav­ljene. In če fantje večinoma hlepijo samo po tem ter so se vsega že naučili na internetu, punce v najstniških letih najbolj hrepenijo po romantiki.

Prvi seks je pomemben, kot so pomembne vse velike prve stvari, zato te lahko negativni občutki (sram, razočaranje in bolečina) spremljajo še toliko časa, dokler na seks nisi zares pripravljena in dokler se ne zgodi ... iz ljubezni.

Pomemben pa ni le čas, ampak tudi kraj dogodka: zadnji sedeži njegovega avtomobila, parkiranega nekje na poljski poti, so žal samo bled približek tistega, kar bi se lahko zgodilo v tvoji postelji.

Uči se iz izkušenj

Seks je bil čista polomija

Dobra novica je, da lahko poskrbiš, da ta dogodek ne bo vplival na tvojo prihodnost. Začetki so običajno težki, a sčasoma postane vse lažje. In če je bilo še tako slabo, se lahko s fantom, ki je v grozljivki sodeloval, čez nekaj časa samo še smejita na račun obeh. Ko se boš čez leta pogovarjala s prijatelji, kako je bilo zanje, bo večina priznala, da se raje ne bodo hvalili.

In tako je v to debato padlo tudi naše uredništvo: sedele smo v Tivoliju v lokalu ob mini golfu, se mastile s palačinkami in smejale do onemoglosti. Za eno je bil sošolec, s katerim sta bila zatreskana vso osnovno šolo, za drugo frajer iz sosednje vasi, ki se je na misijo odpravil s starim motorjem brez dušilca na izpušni cevi in kilo kondomov pod 'zicem'. Za tretjo je bil veliko starejši fant, ki jo je prosil, naj se njegovi mami zlaže, da je tri leta starejša, kot je bila, saj bi ga sicer lastna mama prijavila policiji. Za četrto je bil kar njen sedanji mož, čeprav sta se vmes potem še večkrat pustila, dokler se nista našla definitivno.

Čutiš, kot da ti je bila nedolžnost ukradena

Za koga od nas se je prvi seks zgodil, ko še nismo bili pripravljeni ali ga vsaj nismo načrtovali. Dogodek, ki se je zgodil ob napačnem času, na napačnem kraju in celo z napačno osebo, lahko v nas za vedno pusti občutek, da nam je bilo vzeto nekaj svetega. Najbolj naraven odziv na takšno 'krivico' je nezaupanje nasprotnemu spolu.

Najbolj elegantna rešitev je, da si za drugi seks svojega življenja izbereš osebo, ki bo najprej tvoj prijatelj in šele potem potencialni ljubimec. Če je za drugič že prepozno in s sabo še kar vlečeš to serijo ne ravno osrečujočih bližnjih srečanj z nasprotnim spolom, imamo zate isti nasvet: s seksom počakaj toliko časa, dokler ne boš prepričana, da te fant nima zares rad. In tudi obratno: ne pojdi v posteljo z nekom, ki ga ne spoštuješ. In ne pozabi, da s svojim telesom razpolagaš samo ti sama – ne boj se reči ne in si ne pusti naprtiti krivde za to, 'da razmerje ne gre nikamor, ker v njem ni seksa'.

To si načrtovala z nekom, ki mu zaupaš

Niti slučajno ni slabo, če spoštuješ sebe in svoje telo, a če zdaj slepo ponavljaš vzorec ter si izbiraš samo zares pridkane in zaupanja vredne fante, bi se mogoče morala malo spustiti z vajeti. To seveda ne pomeni, da moraš kar naenkrat drastično premakniti vse svoje meje – ne, ostani v okviru prijetnega, ne odrekaj pa si vznemirjenja, ki ga lahko resnično doživiš samo z nekom, na katerega si nora.

Počakala si, da si najprej odrasla

To je v tebi vedno budilo nasprotujoča si čustva: po eni strani te je bilo sram, ker so te prehitele vse sošolke in prijateljice, po drugi pa si bila nase ponosna. In drži se tega: nikoli ne delaj kompromisov, ko gre za tvoje telo. Če si počakala malo dlje, ni s tem nič narobe – bolj narobe bi bilo, če bi čutila pritisk in bi nedolžnost izgubila s prvim, ki bi imel pet minut časa in bi mu bila dovolj všeč, da bi te naložil na zadnje sedeže.

Misel za konec

Če nisi več nedolžna, časa vsekakor ne moreš več zavrteti nazaj (lahko bi si dala spet zašiti deviš­ko kožico, a to bi bila goljufija). Samo od tebe pa je odvisno, ali boš iz svoje izkušnje poteg­nila nauk ali ne. Če je bil tvoj prvi seks zanič, bodi pripravljena, da bo marsi­kdaj veliko bolje. In če je bil tvoj prvi seks sanjski, mogoče polomija še pride ... Edino pomembno je, da se imaš rada. To je čista osnova vsega.

Moški pogeld

Kako se od nedolžnosti poslavljajo fantje? Za mnenje smo prosile (koga drugega kot) našega Simona.

''Seksati želimo od trenutka, ko izvemo, kaj to je. Zanima nas, kako se občutek nožnice razlikuje od občutka rok, ki ga že predobro poznamo. Na srečo ni vse odvisno le od nas in nas ženske pustite vsaj malo dozoreti, preden nam dovolite vstop na polja vaših čudovitih krivin. Strahu in nervoznosti nimamo pretirane, saj smo imeli dovolj časa za proučevanje videov z navodili, laikom bolj znanih kot porniči. Enako kot drugje tudi tukaj ugotovimo, da je bilo šolanje vse preveč teoretično in da nam manjka prakse.  V svoji nerodnosti trkamo vse naokrog, tudi na zadnja vrata. Ko nam le uspe najti luknjo, prekmalu spoznamo, da bo treba še veliko vaje, preden bodo z užitkom kričale po še. In za spremembo smo tukaj pripravljeni veliko vaditi!''

Izkušnje cosmo bralk

''Vesela sem bila, da je bilo končno vsega konec!''

''Ko sva se spoznala, sem bila stara 15 let. On je bil štiri leta starejši in velik kavalir: dve leti je počakal, dokler ga nisem sama prosila. Izkušnja je bila zame precej boleča. Ko sva opravila, sem se počutila olajšano, in vsakič naslednjič je bilo malo bolje.''   – Sanja, 32

''Fantje me samo izrabijo za seks.''

"Stara sem bila 16 let in zelo zaljubljena v naj tipčka na šoli. Na enem od šolskih plesov me je končno opazil, saj sem tam nastopila s svojo plesno skupino. Kot plesalka sem bila očitno dovolj dobra in tako me je povabil ven. Zmenka sem se veselila kot nora, a na koncu ugotovila, da je bil ves večer sladek samo zato, da bi me potem lahko položil. Zgodilo se je v njegovem avtu, parkiranem nedaleč o mojega doma. Lahko bi naju tudi kdo videl ... Doma sem si skoraj izjokala oči in še zdaj ne razumem, zakaj spoznavam samo takšne fante, ki v meni vidijo prilož­nost za seks. Bojim se, da počasi ne bom nikomur več zaupala."   – Mihaela, 21

''Čas res ni bil pravi ...''

''Ob koncu tretjega letnika skoraj nobena od sošolk ni bila več devica, zato se mi je moje devištvo zdelo kot prvovrstno breme. Bolj izkušenega prijatelja sem prosila, ali bi me lahko napravil bolj podobno sošolkam. Privolil je, da mi naredi uslugo, a ker še nisem bila pripravljena, sem v ključnem trenutku dobesedno zmrznila. Zares zgodilo se je šele čez dve leti, v obojestranski zaljubljenosti.''   – Liza, 31

Priredila: Alja Maček