Kako mu lahko pomagaš, da se bo ob tebi počutil kot pravi 'dec'?

V časih, ko ženske na vseh področjih prevzemamo stvari v svoje roke, se lahko moški resnično počutijo šibke v ljubezenskih zadevah ...

Kako mu lahko pomagaš, da se bo ob tebi počutil kot pravi 'dec'? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2020

Kako mu lahko pomagaš, da se ne bo počutil manjvrednega, poleg tega pa boš ohranila svojo ženskost in osebnost?

Si osupljiva samostojna ženskica, ki zna poskrbeti zase. Zaradi te lastnosti te on ljubi in spoštuje, poleg tega pa ne ve natančno, kje je njegovo mesto ob ženski, ki je tako sposobna in lahko živi kakovostno življenje tudi brez njega.

Psihologi pravijo, da so moški skozi zgodovino navajeni, da so center vesolja. (Kot da tega ne bi že same vedele!) Ker pa se danes ženske vztrajno osamosvajamo in prevzemamo vse stvari v svoje roke, se fantom dogaja, da ne vedo, kako naj bi se kot partnerji odzivali in obnašali. Ne vedo več, kakšna je njihova vloga. To pa ne velja samo za vajin odnos – kamor koli se dandanes moški obrne, povsod se podirajo klasično moške vloge.

Jasno je, da je ženska dominantnost vrgla naše moške iz tirnic. Zavedati se morate, da se moški v odnosu ne počutijo več kot moški, in to je težava, s katero se moramo soočiti. Ne morete namreč pričakovati, da bo lahko 100-odstotno vlagal sebe v odnos, v katerem se počuti kot ‘malo manj vredna’ polovica para … Vendar pa zaradi tega ni potrebe, da bi se ti uklanjala zato, da bi se on počutil bolje.

Pred tabo so osveženi zakoni ljubezni, ki ti bodo pomagali, da boš obdržala suverenost in držo, ki si si jo pridobila, poleg tega pa boš pomagala tudi njemu, da se bo počutil samozavestnega v svoji vlogi.

Z gestami, ki vam jih ponujamo v premislek, boš prefinjeno vzpodbudila njegov ego, in počutil se bo kot pravi moški – s tem pa bo vajin odnos slavil zmago. 

1. Ne ponujaj mu rešitev

Ko se pripadnik moške vrste znajde pred frustracijo (šef je zopet nesramen do njega, izdal ga je dober prijatelj), si pripadnice ženske vrste ne moremo pomagati in takoj odpremo posvetovalnico. Tvoja srčna želja je, da bi mu pomagala, in seveda si polna briljantnih idej, na kakšen način. Natančno veš, kako lahko reši določen problem, in brez odlašanja mu to tudi poveš. Napaka! Že brez tvoje pomoči se počuti slabo v svoji koži. Ko pa ga podučiš z nasvetom, bo to videti, kot da ga želiš rešiti, in seveda se bo počutil popolnoma nesposobnega.

Dejstvo je, da moški ne razpredajo o svojih težavah ob kapučinu, kot to ti redno počneš s svojimi prijateljicami. Ne gre za to, da ne bi cenil tvojega mnenja; od tebe želi le drugačne vrste podporo. Takšno, ob kateri se ne bo počutil kot reva. Poslušaj, kaj on misli o zadevi in kaj se mu plete po glavi. Namesto da mu poveš, da bi moral storiti X, Y in Z, mu reci: “Mislim, da si zadevo dobro speljal.” S tem mu daš vedeti, da mu stojiš ob strani in zaupaš v njegove sposobnosti.

Andreja, 26, je to spoznala, ko je njen mož izgubil službo:

“Na začetku sem mu v časopisu obkrožala oglase, na katere naj bi se javil, pomagala sem mu pri sestavljanju življenjepisa … Celo dogovarjala sem se za delovno mesto zanj. Prepričana sem bila, da mu pomagam, vendar se je obnašal zelo zadržano, tako da je moj zagon počasi pojenjal. Kot bi mignil, si je našel delo, ki ga zelo veseli. Seveda je bil zelo zadovoljen sam s sabo, prav tako pa tudi jaz, saj sedaj še bolj zaupam v njegove sposobnosti.”

2. Pusti, da te zapelje

Zate ni nič novega, da držiš vajeti svojega življenja trdno v rokah. To velja tudi v ljubezenskem življenju, kajne? Zakaj torej ne bi včasih pustila, da je on glavni? Če moški da vzpodbudo za seks in se ti odzoveš, se bo počutil kot tiger. Še iz časov pračloveka velja, da je bil moški tisti, ki je poiskal in osvojil objekt svojega poželenja.

Ko se odzoveš na njegovo zapeljevanje, zadovoljiš njegov ego na čisto primarni ravni.

Lahko pa sama začneš igrico in mu potem vrneš vajeti. Preskočita npr. rutino, da si ti zgoraj, in nadaljujta ‘od zadaj’. Ko te drži za boke, je on tisti, ki diktira tempo, in se dejansko počuti, da ima vse pod kontrolo. Ne pozabi na stokanje. Pokaži mu, v čem najbolj uživaš. Ko moški vidi, do kakšnega užitka te lahko pripelje, se počuti kot bog.

3. Pohvali ga

Tudi moški imajo radi, da jih kdo pohvali. Moški si med sabo ne izmenjujejo pohval, ki si jih ženske neprestano trosimo: “Jooj, kako si čudovita. Krasni čevlji, pa še k torbici gredo super! A imaš spet novo bluzo? Čudovita je.” Ženske opazimo prav vsako malenkost na prijateljici ali kolegici v službi in to brez odlašanja komentiramo. (Pri tem se seveda držimo nenapisanega pravila: če ti kaj ni všeč, drži jezik za zobmi …)

Ker tvojega moškega domači, sodelavci in prijatelji ne bodo hvalili, bo zato toliko bolj vesel, če ga boš ti. Vedel bo, da ga nekdo zelo ceni, in počutil se bo kot pravi moški. Seveda ne govorimo, da pretiravaj.

Če boš preveč ‘nalagala’, bo imel občutek, da nisi iskrena. Nisi namreč njegova navijačica, temveč njegovo dekle. Bodi realna in zmerna, ko ga hvališ. Pohvali ga, kako je spreten, ko kaj popravlja po hiši, organizira vajin čas ali pa – kako seksi je v svojih najljubših starih kavbojkah.

Daniela, 24, je spoznala moč pohvale, ko sta šla s prijatelji na pijačo in nikakor ni mogla odtrgati oči od njega:

“Pa me je prešinilo in sem mu zašepetala na uho, da je tako seksi, da bi ga kar pojedla. V naslednjem trenutku me je prijel za roko, in že sva mahala prijateljem v slovo. Bil je nepozaben večer.”

Povej, kar ti je resnično všeč na tvojem moškem. Ko ga pohvališ, kadar sta sama, mu s tem daš vedeti, da se kljub svoji samostojnosti zavedaš, da on prinaša nekaj posebnega v tvoje življenje. Kadar ga pohvališ v javnosti, to pomeni, da si ponosna, da sta skupaj, in da resnično misliš tisto, kar govoriš.

Pravi moški

4. Naj on prevzame organizacijo

Če si ti tista, ki vedno vse organizira, je čas, da se malo sprostiš.

Naj on izbere film, družbo, s katero bosta šla ven ali uredi vse za vajine skupne počitnice. Najbrž ne bo izbral tistega, kar bi ti, vendar – pusti se presenetiti. Fantje imajo sicer radi, da jih crkljamo, če pa v tem pretiravamo in naredimo prav vse, se bo počutil kot otrok.

Julija, 25, je naredila to napako, ko je resno začela hoditi s fantom z drugega konca Slovenije:

"Ker nisem želela, da po nepotrebnem zapravljava dragoceni čas, sem organizirala vse do zadnje podrobnosti za najine skupne vikende. Nazadnje mi je priznal, da se počuti, kot bi bil zvezan, saj nima nobene besede pri vseh mojih načrtih. Tako sem pustila, da končno on pove, kaj bi rad počel."

Julija je spoznala njegove konjičke, poleg tega pa se je lahko sprostila, saj se ji ni bilo treba držati dnevnega reda in je lahko resnično uživala v trenutkih, ki sta jih preživela skupaj.

5. Občuduj učitelja

Že dolgo si si želela, da bi znala deskati in voziti motor. Tvoj ljubček zna to odlično. Reci mu, naj te nauči. Če rečeš fantu, naj te nečesa nauči, bo vedel, da ga ceniš, in z veseljem ti bo pokazal, kaj zna. Fantje zelo radi pokažejo, kaj znajo (že od vrtca naprej).

S tem bo dobil občutek, da v vajin odnos vnaša nekaj posebnega. In to s pridom uporabljajo punce, ki imajo nekaj zrn soli v glavi.

Sara, 26, pripoveduje:

"Moj Željko je pravi športni obsedenec, najraje pa pleza. Sama nisem prav zagreta športnica, tako da nisem ravno razumela njegovega navdušenja. Dokler ga nisem videla plezati. Kaj tako lepega v življenju še nisem videla. Bila sem očarana nad njegovim gibanjem in spretnostjo. Povedala sem mu, da je čudovit, ko pleza. In da si želim, da bi nekega dne plezala skupaj. Videla sem, da se mu je v očeh prižgal ogenj."

6. Flirtaj kot prvič

Ko sem se prejšnji teden vračala s fizioterapije in me je v drevoredu mlad (res mlad) fant pogledal v oči in mi rekel: “Živjo, punca!” (že dolgo nisem več punca) in sta kot v zboru za njim ponovila še njegova kolega: “Živjo,” gledali pa so me navihano in z občudovanjem – sem se počutila mlado, lepo in navihano; zaleglo pa je vsaj toliko kot protibolečinska fizioterapija.

Tudi če te ne zanimajo drugi moški, je zelo prijetno, če te kdo od nasprotnega spola opazi (ne glede na leta). Enako velja za moške. Tudi oni si želijo biti zaželeni. Flirtanje s tvojim moškim je zanj znamenje globljega zaupanja in povezovanja, saj mu pokažeš, da je zaželen. Če se nič več ne trudiš, da bi ga zapeljala, mu s tem sporočaš: sedaj ko sva skupaj, ni nikakršne potrebe več, da bi te očarala, in tvoj moški se bo brez izjeme počutil nezaželenega.

Kakšna je najboljša strategija za ohranjanje ognja? Osvežita spomin na vajino prvo zbližanje. Ne pozabi, kakšna energija, vznemirjenje te je prevzemalo, ko sta šla prvič na sprehod.

Mojca, 29:

"Ne morem pozabiti, kako seksi je bilo, ko me je ‘slučajno’ prijel za roko, jaz pa je nisem umaknila. Še danes, ko sva skupaj že dve leti, se vznemirim, če govorim o tem. On tudi."

Ko še vedno flirtaš z njim, mu daješ vedeti, da je – ne glede na to, koliko časa sta skupaj – ravno on tisti, ki te najbolj vznemirja in si ga močno želiš. Najboljše sledi: ravno tako si on (za)želi vas.

Orodje za zabijanje ega ...

Se poleg tebe počuti kot moški ali kot miš? Kaj ga najbolj ‘zabije’?

  • “Najhujše je, ko moja punca govori v mojem imenu, jaz pa stojim zraven nje; največkrat gre za izražanje mnenja o nečem ali naročanje v restavracijah.” – Peter, 27
  • “Najhujše so opazke glede mojega seksualnega apetita. Npr. ko se vrnem iz službe popolnoma izčrpan in se norčuje, da sem čudež, ki se zgodi enkrat tedensko.” – Jernej, 25
  • “Najboljše za zabijanje ega je, kadar mi skuša punca v javnosti poravnati lase ali pa se pripravlja, da mi bo z oslinjenim prtičkom obrisala nekaj z obraza. Hvala lepa, mamo že imam.” – David, 26
  • “Morsko modra in črna ne gresta skupaj? Me prav nič ne briga. Kadar me skuša dekle obleči, se mi v glavi odvrtijo filmi iz osnovne šole.” – Jaka, 21
  • “Ko te punca primerja s ‘popolnim bivšim’ (zakaj že je bivši?) ali pa s fantom od najboljše prijateljice, imaš občutek, kot da si se skrčil za kakšnega pol metra.” – Sašo, 27

Mercedes Javornik
Fotografija: Unsplash.com/Andrew Welch

Preberi še: 9 vrst ljubezni brez prihodnosti, od katerih smo vsi izkusili že vsaj eno

Priporočamo tudi: Kdaj skočiti z njim prvič med rjuhe? Pravi trenutek je ...