Kako ga spodbudiš, da spregovori o svojih čustvih

Številni moški bi raje pretrpeli obsežen maraton Razočaranih gospodinj, kot pa da bi vsaj za trenutek spregovorili o svojih čustvih. Zato niti ne poskušaj globljih misli izvleči iz njega, ampak raje uporabi naslednje načine, s katerimi si bo na koncu celo želel govoriti o svojih čustvih. 

Kako ga spodbudiš, da spregovori o svojih čustvih (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2017

Komunikacijo med žensko in moškim bi lahko na hitro povzeli takole: ti hočeš govoriti o svojih čustvih, on pa ne. A to ni njegova napaka. Fante se že od malih nog uči, da morajo biti čustveno manj odprti kot dekleta.

Takšno socializacijo prejmejo od vrstnikov in staršev, ki jim velijo, da naj nikoli ne jočejo in da naj sprejmejo tradicionalne oblike moškosti – na primer, da so bolj agresivni (tiste figurice superherojev, s katerimi se mali dečki igrajo, ne rešujejo sveta tako, da se z zlobneži pogajajo).

A trendi novodobnih moških, ki uporabljajo kremo za oči in imajo lase spete v figo, prinašajo s seboj tudi moške, ki niso tako zadržani pri izražanju čustev.

Milenijski moški so bolj odprti za globoke pogovore s svojimi partnericami, a razlike med tem, kako ti in on komunicirata, še vedno ostajajo. In te razlike ti lahko dajo občutek, da še vedno skriva svoja čustva.

Vsi si delimo isto potrebo po ljubezni, le da moški niso nikoli popolnoma dojeli, kako pogovor uporabiti za to, da dobijo prav to ljubezen.

Za večino moških sta fizični stik (beri: seks) in druženje glavna načina, s katerima žensko povabijo v svoj osebni prostor.

Naj ti zato damo nekaj namigov, kako ga pripraviš, da se začne izražati tudi z besedami.

"Napadi", ko je zaposlen

Si že kdaj slišala, da bi tvoj tip šel na večerjo s svojim prijateljem samo zato, da se lahko v miru pogovarjata? No, vidiš. Fantje niso narejeni za takšno komunikacijo na blizu.

V pogovorih ena na ena se čutijo ranljive, zato je varneje, če resne pogovore začneš, kadar je vpet v kakšno aktivnost, na primer, ko vozi avto.

Ohranjanje stika z očmi ga bo verjetno prav tako zmedlo. Če moški dlje časa ohranja pogled z drugim moškim, to običajno razume kot napadalno gesto, kot provokacijo za pretep.

Če moški dlje časa ohranja pogled z žensko, pa to razume, kot da je ona godna za seks, in ne za resen pogovor.

Neprekinjen stik z očmi tako ni priporočljiv, ker bo postal popolnoma defenziven ali pa se bo preveč osredotočil na seks.

Počasi do globljih tematik

Niso vsi moški vajeni govoriti o svojih čustvih, zato morda na tvoje vprašanje, kaj čuti, niti ne bo znal odgovoriti.

Ker se mu bo potem posledično zdelo, da ga hočeš izpostaviti kot čustveno zakrnelo pošast, bo verjetno hitro dvignil vse svoje obrambne sisteme. Zato se izogibaj pristopu z vprašanjem:

“Zakaj si tako tiho?” Poskusi raje z besedami, ki ga bodo spodbudile, da po najboljših močeh izrazi tisto, kar čuti: “Če bi mi rad kaj povedal, te bom poslušala.”

S tem mu daš jasno sporočilo, da si pripravljena sprejeti, karkoli bo povedal. Če ti potem denimo pove, da njegov šef ni bil zadovoljen s prezentacijo, ga ne začni takoj obstreljevati z vprašanji o tem, kako je šef reagiral in kaj je rekel, ampak z empatijo popelji pogovor globlje.

“Niti ne vem, kako bi odreagirala, če bi se mi to zgodilo. Kaj si ti naredil?”

Neposredna vprašanja o tem, kaj je rekel šef in kaj se je zgodilo, se namreč zdijo preveč sodniška in dajo občutek, da poskušaš iskati razloge, in ne razumeti njegove občutke.

Govori o stvareh, ki ga zanimajo

Ko ga poslušaš, kako radostno 'nabija' o nogometu, se to morda ne zdi trenutek za čustveno povezanost, a ignoriranje lahkotnih klepetov, češ da so popolnoma površinski, je napaka.

Pogovori o preprostih temah, ki so njemu blizu, so lahko odličen premostitveni pripomoček k pogovorom o bolj čustveno intenzivnih temah.

Če tipu rečeš samo 'pogovarjajva se', bo to razumel, kot da je nekaj narobe in morata zato na silo izmenjevati besede. Sproščen klepet o njegovih hobijih in stvareh, ki ga zanimajo, pa se ne zdi kot zasliševanje.

Če se pri tem še postaviš na njegovo stran, ga bo to še bolj spodbudilo, da začne govoriti tudi o stvareh, ki so pomembne tebi.

Predaj mu mikrofon

Ko končno le začne govoriti, moraš ti utihniti. Ko se pogovarjajo ženske, je med njimi več medsebojnega angažmaja – več je prekinjanja, govorijo druga čez drugo, dodajajo svoje pomisleke in komentirajo, kar je bilo povedano.

Pri komunikaciji žensk z ženskami je tako manj izmeničnega pogovarjanja.

Za moške, ki imajo nekoliko bolj strukturiran pristop k – hja, čisto vsemu, na žalost – pa je veliko lažje, če najprej on pove tisto, kar želi, brez prekinitev, preden mu ti podaš odgovor.

Naj se smeje

Preden imata pogovor, si poglejta kakšno učinkovito komedijo. Morda pa bo že ena epizoda Sodobne družine zdravilo za vajino komunikacijsko sušo.

Študije namreč namigujejo, da ljudje lažje delimo informacije bolj osebnega značaja, če smo se prej dobro nasmejali.

Pazi le, da tvoj dragi ne bo postal vic dneva. Če bo humor obrnjen proti njemu, bo to razumel kot napad na njegovo moškost in se bo spet hitro zaprl kot mutasta školjka.

Fantje so nam iz prve roke zaupali, kaj jih spodbudi, da spregovorijo.

“Težje kot izraziti močna čustva mi je priznati, da nimam nikakršnih čustev do stvari, ki njej veliko pomenijo, recimo do problemov, ki jih ima s prijateljicami. Super bi bilo, če bi njej bilo okej, da včasih preprosto nimam kaj povedati.” – Tilen, 25 let

“Če bi rade, da govorimo, potem naj to, kar povemo, pozneje ne uporabljajo kot material v prepirih. Včasih se odprem in povem nekaj bolj čustvenega, potem pa bo žena to v naslednjem prepiru privlekla na dan in uporabila proti meni.” – Jani, 30 let

“Potrebujem kar nekaj časa, da se odprem in začnem govoriti. Pomaga, kadar več časa preživiva skupaj. Pa tudi to, da ona ne začne z nekimi globokimi pogovori prvo minuto, ko sva skupaj. Do teh pogovorov se lahko pride počasi.” – Lan, 23 let

Po predlogi ANDRE STANLEY priredil DARJO HRIB

Preberi še: Njegove najbolj intimne skrivnosti (ki ti jih ne bo nikoli priznal) ali pa 5 skrivnosti, ki jih poznajo pari, ki se NE prepirajo (tako pogosto)