Kaj ti pomeni enakost med spoloma?

Pogosto se znajdemo sredi vroče debate o spolni enakopravnosti in enakih pravicah. Gre za priljub­ljeno medijsko temo, ljudje pa mnenja izražajo bolj svobodno kot kadarkoli prej. Vse lepo in prav, ampak kaj enakopravnost spolov zares pomeni tebi? Povedali ste nam to ...

Kaj ti pomeni enakost med spoloma? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2017

"Enakosti med spoloma je bolje reči enakopravnost, saj si moški in ženske zaradi fizičnih danosti ne bomo nikoli enaki. Enakopravnost zame pomeni enako višino plače za enako delo, enake možnosti zaposlitve, enake družbene standarde. Prekinitev s spolno obarvanimi šalami in mišljenji, kot je:

“Ključ, ki odpre več vrat, je dober ključ, ključavnica, ki jo odpre več ključev, pa slaba ključavnica.”

Stran s stereotipi, da so ženske slabe voznice ali da moški nimajo čustev in ne jočejo. Sposobni ali nesposobni smo ne glede na spol.

Enakopravnost je zame sprememba v vzgoji otrok, od banalnosti, da spremenimo zapovedi, kot je, da fante oblačimo v modro in deklice v rožnato, do tega, da jih naučimo spoštovati nasprotni spol, ki se od njih razlikuje le po fizični podobi. – Jerneja

Zavedam se, da se ženske že dolgo borijo za enakopravnost, kar tudi podpiram. Ampak moški in ženske smo fiziološko in biološko zgrajeni drugače in se moramo tega zavedati.

Enim ležijo ene stvari, drugim druge. Vedno moramo oceniti, kdo bo delo opravil najbolje, in ne kakšnega spola je oseba. Zavedati se moramo tako pravic kot dolžnosti. – Tjaša

Enakost med spoloma zame pomeni predvsem enakost pravic in možnosti ne glede na spol. Da smo enakopravni, čeprav nismo v vseh pogledih enaki, in ugotovimo prednosti teh razlik, spremenimo diskurz in spodbujamo opolnomočenje žensk, saj so po večini prav ženske tiste, ki v številnih delih sveta in na številnih področjih občutijo posledice neenakosti. – Enja

Pomeni enake standarde za moške in ženske. Na primer, če se moški pozno vrne domov in se neprimerno obnaša, je to vedenje razumljeno kot normalno, češ 'fantje so pač fantje'. Če bi enako naredila ženska, bi jo za to kritizirali. To je skregano s pametjo.

Če moški udari žensko, je to največji kriminal, nasilje, če isto stori ženska, pa se ji napako hitro spregleda in se je ne jemlje resno.

Tako s strani zakona kot družbe. Enakopravnost zadeva enako vrednotenje obeh spolov s pomočjo istih terminov in zavedanje, da bi moralo biti vedenje, ki je družbeno (ne)sprejemljivo za en spol, enako (ne)sprejemljivo. tudi za drug spol. – Natalija

V spolno enakopravnem svetu se lahko počutim udobno takšna, kot sem. Oblečena ženstveno ali neženstveno. To je svet, kjer ženski ni treba biti videti kot ženska.

V takšnem svetu fantje mojih prijateljev vedo, da jih ne morejo 'komandirati', saj sta oba člana razmerja enakopravna.

V takšnem svetu lahko moja prijateljica, ki je zanosila po nesreči, v svoje roke vzame odločitev o tem, kaj se bo zgodilo z njenim otrokom.

In ko bo padla v predporodno ali poporodno depresijo, ji bo svet, kjer sta spola enakopravna, dovolil o tem govoriti odprto, saj je govoriti o ženskih težavah popolnoma v redu. Lahko bi še naštevala ... – Sabina

Enakost med spoloma zame pomeni enako vključenost v družbo in tako imenovane družbene vloge.

Konkretno bi opredelil iste možnosti za doseganje določenih delovnih mest, enako plačilo in možnost upokojitve ne glede na spol.

Izpostavil bi reduciranje ženske kot nežnejši spol in moškega kot močnejši spol. Enakost pomeni tudi pravično porazdelitev vlog v družini in razbitje stereotipov. – Blaž

Pomeni mi osnovno človeško pravico, ki bi morala biti samoumevna, ampak ni.

Na številnih ravneh se razlik med spoloma ne zavedajo tako moški kot ženske. Pomeni mi zagotovilo, da me tudi druga polovica tega sveta ima za osebo in ne gleda name drugače ali vzvišeno, ker imam drugačne genitalije.

Pomeni mi zavedanje, da kot se imam sama za človeka, me imajo tudi drugi za človeka in me ne spreminjajo v objekt, me ne nadlegujejo, mi dajo enake možnosti in me ne zasledujejo, ker sem preveč ali premalo pametna.

Ne gre za boj med spoloma, gre se za sprejemanje drug drugega kot enakovrednega ne glede na prsi ali brado. Pomeni mi spoštovanje in zgolj na spoštovanju (z obeh strani) se lahko gradi ljubezen.

Dokler pa mi bo nekdo predpisoval vloge, ki bi jih morala imeti, to preprosto ne bo šlo. – Patricija

Po predlogi Trevine Abeyesundere pripravila Anamarija Lukovac