Kaj se zgodi s prijateljstvom, ko...

Le prava, resnična prijateljstva, ki so trdna kot 'kamen, skala, kost', zdržijo in preživijo velike spremembe, do katerih prej ko slej pride v življenju vsake cosmo punce. Je tvoje prijateljstvo dovolj močno, da bo kos razdalji, poroki in/ali novemu družins­kemu članu?

Kaj se zgodi s prijateljstvom, ko... (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 6. 2012

"Pred nekaj tedni sem sedela na kavi s prijateljicama iz otroštva, ampak moram priznati, da večino časa nisem sodelovala v pogovoru. Vso osnovno in srednjo šolo smo bile kot rit in srajca, veliko smo se družile na fakulteti in bile najboljše prijateljice vse do konca dvajsetih let, kaj se je zgodilo potem, pa ne vem niti sama. Jasno mi je le to, da ni več enako, kot je bilo prej. Dozdeva se mi, da so se naše poti na neki točki preprosto razšle.

Najprej se je poročila Špela in se preselila na obrobje mesta k možu in njegovi družini, nato pa je svojo nosečnost naznanila Mateja, ki je danes najbolj srečna v družbi svojega malega razgrajača, kot mu rada reče, in zdaj Špelo, ki pričakuje svojega prvega otročička, zasipa z nešteto materinskimi nasveti," se nad svojima prijateljicama pritožuje Zala.

Vsaka po svoje

Čeprav so skupaj preživele velikanski delež svojega življenja in si prisegale, da bo njihovo prijateljstvo trajalo večno, so sčasoma stopile vsaka na svojo pot. "Zanimivo se mi zdi, kako ti neki dogodek spremeni življenje in vpliva na toliko odnosov, ki na prvi pogled sploh niso povezani," nadaljuje Zala.

"Danes ugotavljam, da sta moji prijateljici nekako postali nič več kot le moji znanki, saj smo izgubile tisto neoprijemljivo stvar, ki nas je tako močno povezovala. Teme, okoli katerih se vrtijo naši – ali bolje rečeno: njuni – pogovori, obvezno vsebujejo besede otrok, nosečnost, poroka, zakonsko in družinsko življenje ... skratka, vse, kar je njun svet, moj pa niti slučajno ne."

Zala pri dvaintridesetih prizna, da je še vedno samska, o otrocih ne razmišlja, všeč ji je, da ves prosti čas, ki ga ima na voljo, lahko porabi zase, ter rada veliko in divje žurira, Mateja in Špela pa sta brezkompromisno predani svojima možema in otroku oziroma bitjecu, ki še raste v trebuhu.

Velika preizkušnja

Strokovnjaki pravijo, da je največji izziv ohraniti prijateljstvo tudi takrat, ko se življenjske zgodbe toliko spremenijo, da skupnih točk ni več toliko, kot jih je bilo nekoč.

Največji vpliv imajo ravno dogodki, kot so selitev v drug kraj, poroka, otrok in začetek družinskega življenja, pa tudi nova služba in recimo skrbno varčevanje za nakup nečesa dragega (stanovanje, avtomobil, potovanje ...) – vse to zahteva drugačno vedenje in ritem, velikokrat pa tudi odpovedovanje starim navadam.

Zala pojasnjuje, da je nikoli nista motila prijateljičin mož ali otrok, težje pa je sprejela dejstvo, da je konec ženskih večerov, plesnih noči, osvajanja fantov in nakupovalnih maratonov.

"Naša najljubša zabava kar naenkrat ni prišla več v poštev, ker za druženje nista imeli več časa, toda Špela in Mateja sta svoj čas zapolnili z drugimi obveznostmi in ljudmi, jaz pa sem ostala praznih rok."

Ni vse izgubljeno

Teoretično odnos med prijateljicami ni ogrožen, če vse doživijo spremembe v približno istem časovnem obdobju, hitro pa se lahko skrha, kadar se življenje spremeni posameznici oziroma če le ena od njih ohrani nekdanji slog in način življenja, druge pa ne. V praksi pa je seveda vse odvisno od oseb­nosti prijateljic in trdnosti prijateljstva.

Mnogo je primerov, ko resnično pristnega odnosa med najboljšimi prijateljicami nič ne more streti, ker so ne glede na vse, kar se jim dogaja, zmožne ohraniti pravo ravnovesje. Vedno najdejo čas, da so skupaj, pozorno si prisluhnejo, so potrpežljive, imajo se rade, se cenijo in spoštujejo. Prijateljstev, ki temeljijo na teh vrednotah, ne more zamajati, kaj šele uničiti noben življenjski pretres – pogosto so celo prijatelji tisti, ki ti pomagajo prebroditi težke čase.

Včasih ni poti nazaj

Kadar čutiš, da ste s prijateljicami močno zašle s skupne smeri in da povratek v prejšnje stanje v tistem trenutku ni mogoč, je najbolje pustiti, da gredo stvari svojo pot, menijo strokovnjaki, ki so pod drobnogledom opazovali prijateljske odnose.

Kakršenkoli na silo ustvarjen odnos je slaba podlaga za iskreno druženje, poleg tega pa nikoli ne veš, kakšna bo situacija čez nekaj časa – morda vaše prijateljstvo ponovno zaživi v drugem trenutku vašega življenja in v drugačni obliki, ki bo ustrezala vsem vpletenim. Konec koncev je z odnosom med prijatelji enako kot z vsakim živim bitjem: rodi se, se razvija in spreminja, nekoč pa zaradi takšnega ali drugačnega razloga tudi umre in da prostor ter priložnost novim, svežim prijateljstvom.

Prevod in priredba: Nuša Oblak, fotografije: Shutterstock