Kaj preizkuša vajino ljubezen

V zvezah te nekateri ovinki na poti ovirajo iz preprostega razloga – ker jih ne zagledaš pravočasno. Preberi tole, da boš vedela, na kaj bodi v prihodnje pozorna.

26. 6. 2008

?Vsi si želimo, da bi ljubezen, ki vzklije iz zaljubljenosti, živela sama od sebe. “Žal ni tako,’’ pravi Aleksandra Kralj, ustanoviteljica Inštituta Simbioza, in dodaja: “Da bi razumeli, zakaj je ljubezen vedno na preizkušnji, moramo najprej razumeti, da ljubezen in odnos nista ena in ista stvar. Ljubezen je energija, ki nas pripelje skupaj, odnos pa je posledica. Kakšen odnos bomo ustvarjali, je odvisno od tega, kakšna oseba smo.

V ljubezenskem odnosu se najdeta dve različni osebi iz dveh različnih svetov, ki vedno znova iščeta svoje ravnotežje. Zato je popolnoma normalno, da je ljubezenski odnos vedno na preizkušnji. Da bi ljubezen lahko živela in partnerja povezovala, morata energijo ljubezni negovati oba. Ljubezen združuje, vse drugo pa je odvisno od nas.’’

Preveri, kaj vse lahko vpliva na vajin ljubezenski odnos, in se izogni nepričakovanim neprijetnim dogodivščinam.

V službi si pravkar napredovala

Ko končno po velikanskem garanju in odrekanjem napreduješ, se bo morda tvoj moški obnašal, kot da je res vesel zate, in verjetno je … na določen način. Toda če njegova kariera ne napreduje tako hitro, lahko poka od negotovosti in zamer – tudi če na prvi pogled ni očitno.

“Čeprav si morda noče priznati, so se v njem sprožili določeni občutki, s katerimi ne zna ravnati,’’ pravi Kraljeva in razlaga, da je to popolnoma normalen pojav. “Vsi se ob tujem uspehu soočimo s seboj. Tvoj uspeh vaju postavlja v novi vlogi. Ti si uspešna, on pa ne. Morda zaradi tega čuti, da izgublja svojo moško vlogo.

Za njegove občutke nisi odgovorna ti. Vse, kar lahko narediš, je, da si potrpežljiva. Daj mu malo časa, da se privadi na novo situacijo in sam dojame, da se med vama ni nič spremenilo. Če se res ni?!’’ pravi Kraljeva.

Katja, 25, je namreč priznala:

“Vedno sem mislila, da je seksi, če zaslužiš več kot tvoj moški. Toda ko sem začela služiti resen denar, medtem ko je on stopicljal na mestu, sem počasi začela izgubljati spoštovanje do njega.”

In Katjin odnos ni nenavaden. Kljub napredku, ki so ga ženske dosegle na področju kariere, stari stereotip, da mora moški zaslužiti več, še vedno obstaja.

Pomembno je, da si iskrena in se vprašaš, ali ga obsojaš, ker je občutek, da služiš več, čuden, ali zato, ker si misliš, da nikoli ne bo napredoval. Morda boš morala spremeniti miselnost. Ti si del generacije, v kateri je ženska lahko tista, ki prinese domov denar. Namesto da sumiš, da je z njim nekaj narobe, ker te ne dohiteva, bodi ponosna nase.

Ko gre za njegove prizadete občutke, te lahko malce sočustvovanja pripelje daleč. Ne nakladaj v neskončnost o svoji povišici ali napredovanju ... Krasno je, da lahko skupaj s tabo uživa v plodovih tvojega uspeha, tako da ga pelješ na večerje in potovanja (še posebno, ker bo tako videl, da je v tem nekaj dobrega tudi zanj), vendar ne dovoli, da ti uide kaj takšnega kot: “Jaz častim večerjo, ker vem, da si ti ne moreš privoščiti te restavracije.”

Prav tako ga spomni, kako je on pripomogel k tvojemu uspehu – od tega, da ni delal težav zaradi tvojih poznih sestankov, do tega, da je s tabo vadil govor Hočem povišico. Počutil se bo manj negotovo in zamerljivo, ker bo to postala ‘najina’ zadeva. In ne pozabi ga podpirati, ko te bo skušal dohiteti.

Prevzel te je novi konjiček

Naredila si potapljaški tečaj in odkrivanje podvodnega sveta te je očaralo. Po najboljših močeh si se potrudila, da bi tudi njega navdušila za podvodni svet, a on pravzaprav … ne mara vode …

Če ti potapljanje pomeni novo srečo, raziskuj globine voda naprej in se jim ne odreci le zato, ker tega nikoli ne bosta počela skupaj. Morda pa le? Kraljeva trdi: “Ko se v odnosu zgodi sprememba, ne more biti več tako, kot je bilo. Nazaj ne moreta iti. Lahko gresta samo naprej.

V ljubezenskem odnosu pride čas, ko partnerja preživljata manj časa drug z drugim kot na začetku. Prav tako nastopi obdobje, ko začutita željo po življenju zunaj njunega odnosa. Res pa je, da zaradi tega pride do težav, ker eden od partnerjev tega ne sprejme.’’

Kraljeva trdi, da se dober ljubezenski odnos ne meri po tem, koliko časa preživita drug z drugim, temveč kako: “Ni se ti treba odpovedati potapljanju. Pogovori se z njim. Skupaj poiščita dejavnost, ki oba veseli. Naj bo to kakovostno preži­vljanje časa, ki bo bogatil vajin odnos. Če se boš zdaj začela odpovedovati sebi, se boš tudi v prihodnje. Čez pet let ne boš več vedela, kdo si, vajin odnos pa zaradi tega ne bo nič boljši.’’

Seveda pa nikoli ne pozabita na drugega – ko se na primer v nedeljo zvečer vrneš z norega potapljanja ob Kamenjaku, ga ne napadi takoj z vsemi dogodivščinami, ki si jih doživela med vikendom, temveč ga povprašaj o njegovem koncu tedna – kako napreduje z novim projektom, kaj lepega je doživel ...

Poleg tega se dogovorita tudi, kako in kdaj bosta imela čas le zase. Če se bosta namerno posvečala eden drugemu tako kot konjičkom, se vajina zgodba ne bo končala.

Eva, 27, nam je zaupala svoj recept za srečno zvezo: “S fantom vsaj enkrat tedensko skupaj narediva večerjo; ne oglašava se na telefon in nikogar ne povabiva na obisk. To je najina priložnost, da uživava le drug ob drugem.”

Vajin prijateljski par se je razšel

Včasih razpad zveze v vajinem družbenem krogu lahko okrepi zvezo med tabo in tvojim moškim, kot da bi rekla: “Hja! Ali nisva srečna, da sva tako zadovoljen par?”

Toda strupeni oblak razpada lahko povzroči, da postaneta preveč analitična v vajini zvezi. Lahko začneš preveč dvo­miti o svojem partnerju in ustvariš napetosti, ki jih nikoli prej ni bilo.

Namesto da ustvarjaš nove težave, uporabi prekinitev prijateljev kot prvi korak proti odkritemu pogovoru s svojim moškim. To je priložnost, da se pogovorita o tem, kaj delata prav kot par. In ko se pogovarjata o tistem razpadu, se osredotočita na vprašanja v vajini zvezi, in ne na tisti drugi par.

Maja (25) in Tomaž (26) sta se po presenetljivem koncu zveze skupnih prijateljev začela prepirati. Terapevtka Aleksandra Kralj pravi, da sta se verjetno začela prepirati, ker vsak zagovarja pripadnika svojega spola. “Ob tem, ko se pogovarjata o prijateljih, se v resnici pogovarjata o sebi.

Drug drugemu nehote sporočata svoja stališča, ki se na­vezujejo na vajin odnos. Namesto da razglabljata o njima, se pogovarjajta o vaju. Naj bo to sporočilo iz zunanjega sveta spodbuda, da bosta še bolj cenila in tudi negovala svoj odnos.

Odnosi so zelo zahtevna stvar in žal veliko bolj krhka, kot se zavedamo. Zahtevajo nenehno pozornost oziroma bivanje v sedanjosti. Če bosta negovala svoj odnos, se ti ni treba bati, da se bosta razšla, čeprav se kdaj pa kdaj prepirata.’’

Odvadila si se slabe navade

Če se trudiš, da bi bila vedno boljša, je to očitno pozitivno. Toda če se izboljša le eden od vaju, to lahko povzroči veliko pritiska na vajino zvezo. Ni nenavadno, da se druga oseba čuti ogroženo ali obsojeno, kot da bi se spraševala: “Ali moram zdaj tudi jaz postati boljši?”

Sabinin fant Aleš, 31, se je po večletnih težavah s hrbtenico začel ukvarjati s športom in shujšal ter začel živeti popolnoma drugačno, bolj zdravo življenje.

Seveda je Aleš Sabini zdaj še bolj všeč, a ker se je popolnoma spremenil, se je to pokazalo tudi v njuni zvezi, saj nič več ne poležavata in uživata ob čipsu, kar je Sabina tako oboževala po napornih dnevih v službi, temveč Aleš načrtuje nove športne podvige, odrekel se je prigrizkom …

Kraljeva pravi: “Edina stalnica v življenju je spreminjanje. Glede na to, da se je Sabinin fant močno spremenil, ne more biti več tako, kot je bilo včasih; kot je Sabina sama omenila, je postal drugačen človek.’’ Sabini in vsem drugim bralkam Kraljeva svetuje: “Lahko sprejmeš to spremembo in se veseliš prihodnosti. Če pa nisi pripravljena na spremembo in hočeš živeti v preteklosti, se bo vajin odnos prej ko slej izčrpal.

Obstaja tudi velika nevarnost, da si bo poiskal drugo dekle ...’’ Saj veš – tako, ki ji bo njegov nov življenjski slog všeč.

Tvoji samski prijatelji se noro zabavajo

Po svoje je to ironično: Ko si samska, ves čas iščeš partnerja, toda ko se končno privadiš biti par, začneš pogrešati dobre stare dneve. Ko naenkrat ne hrepenita več po tem, da bi vsako sekundo tičala tesno drug ob drugem, se lahko zdi tvoje skupno življenje precej vsakdanje in dolgočasno v primerjavi z norčijami, ki jih izvajajo tvoji samski prijatelji.

Zato jim ti in tvoj moški začneta zavidati svobodo in lahko zamerita eden drugemu vse kompromise, ki sta jih morala narediti, da bosta par.

Skupaj ugotovita, kako se osvoboditi rutine, da bosta pridobila nekaj tiste spontanosti, ki sta jo imela, ko sta se spoznala. Odvihraj iz mesta nekam, kamor si si vedno želela. Popestri svoj seks z novimi položaji ali vročimi igricami. Če nimaš idej za eno ali drugo, te z njimi razveseljujemo v vsakem Cosmu.

In ko si boš zaželela svobodnega in nikoli predvidljivega žurerskega življenja, se spomni na besede Kraljeve: “Si kdaj

pomislila, da tvoje samske prijateljice načrtno skrbijo za to, da se jim zelo veliko dogaja? Morda bežijo od osamljenosti in si poskušajo zapolnjevati čustveno praznino. Nikoli ni vse tako, kot je videti.

Vsaka stvar ima namreč dve plati – samsko življenje ponuja svobodo in zabavo. S seboj pa prinaša tudi čustveno osamljenost. Kar spomni se svojih občutkov, ko si bila še sama. Prijateljice ti lahko dajo zelo veliko, a ne morejo nadomestiti občutkov, ki ti jih daje tvoj dragi. Življenje je tvoje, torej je tudi izbira tvoja.’’

3 nepričakovani ljubezenski dvigi

Najmočnejše povezovalne izkušnje so lahko tudi >najmanj predvidljive.

Pripraviš mu pleskavico

Velika romantična dejanja imajo več učinka, toda majhne vsakdanje stvari, ki jih narediš za svojega moškega, so tiste, ki postavijo vajino zvezo trdno na tla in mu dajo vedeti, da skrbiš, da mu je s tabo lepo popolnoma vsak dan.

V tvojih očeh zagleda solzice

Ko se pripravlja, da bi te pred čim zaščitil, ali te preprosto objame, se moški zaščitniški nagon prižge, ko vidi, da nekdo (ali nekaj) spravlja njegovo punco v jok. Takrat bi naredil zate vse, samo da bi bila spet srečna in da bi se ob njem počutila varno.

Spozna tvoje starše

Ko vidi, od kod prihajaš, bolje ve, kdo si, in bolj razume tvoje majhne posebnosti (beri: tvojo prtljago, ki jo s seboj nosiš že od otroštva). To prav tako lahko okrepi vajino povezavo v skupnem boju (vidva proti njim), če gre za kašen prepir ali nerazumevanje. Poleg tega te bo lažje razumel tudi pri kakšnih tvojih ‘nerazumnih’ dejanjih.

Petra Kocjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri