Kaj narediti, če tvoji starši REEES ne marajo tvojega (novega) fanta?

Ta članek nujno preberi, če boste letošnje praznike preživeli vsi skupaj!

Kaj narediti, če tvoji starši REEES ne marajo tvojega (novega) fanta? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 12. 2018

Praznični čas je čas, ko se zbere celotna družina, a vse nimajo popolne dinamike – še posebej, ko gre za odnos med tvojimi starši in partnerjem (seveda le v primeru, da se ti med seboj ne razumejo :)).

Spopadanje z neprijetno situacijo, ko imaš občutek, da moraš izbrati, na katero stran se boš postavila, ti lahko povzroča tesnobo, no, dobra novica je, da letos ni treba, da je tako!

Tukaj je 7 stvari, ki jih lahko narediš, da bodo letošnji obiski bolj sproščeni:

1. Prisluhni svojim staršem

Ko si v nekoga noro zaljubljena, je zadnja stvar, ki jo želiš slišati (še posebej pa od staršev), seznam njegovih pomanjkljivosti. A včasih je morda dobro, da si odtrgaš minutko in staršem prisluhneš.

Če ju začne skrbeti zate ali opazita nekaj, kar v tebi vzbuja strah oziroma zaskrbljenost, ali pa posumita, da se nahajaš v čustveno nezdravem razmerju, je pametno, da razmisliš o njunih besedah. Obstaja namreč možnost, da bosta te znake opazila prej kot ti.

2. Če so težave manjše in jih je enostavno odpraviti, to povej partnerju

Ljudje odraščamo v različnih okoljih in včasih je lahko majhna navada v enem domu v drugem veliko bolj pomembna. Če je tvoj partner odraščal v družini, kjer mu ni bilo treba pomagati pospraviti mize ali postelje, je to lahko za tvoje starše, ki so tebe vzgajali drugače, šok. A, roko na srce, to je res minimalna težava.

Če se tvoji starši pritožujejo nad neko manjšo stvarjo, ki jo je enostavno popraviti, je najbolje, da za to poveš svojemu partnerju. To lahko storiš na zelo lep način v smislu, da mu rečeš "Če ju resnično želiš navdušiti, ju preseneti tako, da po večerji pospraviš mizo. Moja mama te bo oboževala!"

No, prava preizkušnja nato je, ali bo v resnici to storil. Če se mu ne da niti potruditi, da bi pomagal, je morda dobro, da razmisliš o prihodnosti vajinega razmerja, saj to lahko pomeni, da bo imel tak odnos tudi, ko bosta imela svojo družino in obiske.

3. Praznični čas doma razdeli na čas, ki ga bosta preživela s tvojimi starši, in na čas, ko ga ne bosta.

Če sta za praznike doma in se želiš izogniti temu, da preveč časa preživita s tvojimi starši, saj lahko pride do napetosti, preprosto načrtuj vnaprej. Določi, koliko časa boš doma, preostanek pa nameni kratkemu izletu ali pa večerji s svojimi prijatelji.

4. Če le lahko, se izogni določenim temam

Obstajajo določena področja, kjer se mnenja razlikujejo in če že vnaprej veš, da se tvoji starši in partner v določenih pogledih ne bodo strinjali, se takšnim temam raje skušaj izogniti.

5. Če preveč "tvegaš", raje večkrat sama obišči starše

Če imaš že tako veliko opravkov in težav ter se ne želiš ukvarjati še z napetostmi in neprijetnimi trenutki, se znajdi drugače. Nikjer ne piše, da moraš med prazniki domov pripeljati fanta oziroma partnerja, zato, če ti to v tem trenutku povzroča dodaten stres, raje pojdi na obisk sama.

6. Starše opomni, da te ta oseba zelo osrečuje

Imaš že dovolj, da moraš veš čas poslušati o vsaki malenkosti o svojem partnerju ali pa se je to celo dogajalo tudi pri bivših? Potem je morda čas za bolj resen pogovor s starši. Povej jim, kako lepo ti je z njim, kako ljubeč je do tebe, kako si zaradi njega boljša oseba in kako dober občutek imaš o vajini skupni prihodnosti. Večina staršev namreč le želi videti svojega otroka srečnega.

7. Postavi ultimat

Če se nič od zgoraj omenjenega ne obrestuje in starši ostajajo pri svojem, pa boš morda morala postaviti bolj jasne meje. Ni nujno, da so nori na tvojega partnerja, a naj mu vsaj izkažejo osnovno spoštovanje. Če tega ne morejo oziroma nočejo, pa boš verjetno morala sprejeti nekaj težkih odločitev glede tega, kje bosta preživela praznike in druge posebne priložnosti.

Veliko staršev ima lahko kakšen pomislek glede partnerja, a dovoliti, da te njihove osebne preference delajo nesrečno, je naravnost toksično in kaže željo po nadzoru. Poleg tega pa lahko to, da se ne postaviš za svojega partnerja, na koncu uniči vajino razmerje, zato je bolje, da spregovoriš takoj zdaj.

Po predlogi Julie Pugachevsky.

Preberi še: 5 napak, ki jih nikoli (ampak res nikoli!) ne naredi pri tašči

Priporočamo tudi: HOROSKOP: Teh 6 astroloških znamenj bo v 2019 našlo LJUBEZEN