Kaj naredijo tabletke??!!

Raziskave kažejo, da oralna kontracepcija vpliva na tvoje ljubezensko življenje zmešano, toda fascinantno.

23. 5. 2010

Rekli so nam, da nam lahko poveča prsi, kožo naredi čistejšo ter poskrbi, da so menstruacije redne. Toda nihče nam ni rekel ničesar o tem, da zaradi tabletke ne bomo več hrepenele po ‘dedcih’. Ja, točno tako: oralna kontracepcija lahko povzroči, da so nam bolj privlačni moški z luštnimi obrazki, kot je Tobey Maguire, in manj moški, ki so videti kot George Clooney.

Z nedavnimi raziskavami so dokazali prav to: ženskam so pokazali slike moških obrazov, ki so bile digitalno spremenjene, da bi bile bolj možate (večja čeljust, močnejše in nižje postavljene obrvi) ali pa bolj ženstvene (manjša čeljust, manj izrazite in višje obrvi).

Ženske, ki so ovulirale, so imele raje možate tipe, medtem ko so ženskam, ki so jemale tabletke, bolj všeč moški z izklesanimi obrazi, bolj možati pa jim niso bili preveč všeč.

Ali to pomeni, da bi lahko zaradi tabletke nevede spregledala svojo ‘oglatočeljustno’ sorodno dušo? Ali da bi morala začeti uporabljati kondome, če imaš raje moške z debelimi obrvmi? Ne odloči se prehitro – raje preberi članek do konca

Privlačnost, povzročena s hormoni

Ne boj se – tabletka ti ne bo kar na lepem spremenila okusa, ko gre za moške. Če ne jemlješ tabletk, bodo tvoji reproduktivni hormoni nihali skozi mesec, in medtem ko se bo tvoje hormonsko stanje spreminjalo, bodo tvoja nagnjenja do moških z izrazito možatimi obrazi v nasprotju z bolj ženstvenimi nihala skupaj s hormoni, razlaga dr. Robert Josephs, profesor nevropsihologije.

Večino časa je raven teh hormonov relativno nizka, toda sredi ciklusa, ko povzročajo ovulacijo, ostro narašča. V tem trenutku lahko zanosiš. Raziskave kažejo, da takrat ženske bolj privlačijo bolj možati obrazi, ki kažejo na višjo raven testosterona. To je zaradi tega, ker prazgodovinska ženska globoko v tebi ve, da ima moški z višjo ravnijo testosterona po navadi močnejši imunski sistem, pravi dr. Helen Fisher, avtorica knjige Zakaj on, zakaj ona. V prevodu: s takšnim moškim naj bi bili spočeti otroci, ki imajo več možnosti za dober razvoj.

Toda ženske, ki jemljejo tabletke, nimajo teh nihanj, pravi dr. Lisa DeBruine, vodja raziskovalnega laboratorija univerze v Abardinu. Če ni ostrega naraščanja teh hormonov, pomeni, da ni ovulacije. In če ni ovulacije, ni interesa za hipermožate moške.

Težava ali prednost?

Medtem ko so moški z visoko ravnijo testosterona lahko privlačni partnerji, obstaja tudi slabša stran: morda so v nasprotju s svojimi vrstniki z manj testosterona tudi manj pripravljeni, da se bodo zavezali, pravi dr. Fisher. Če upoštevamo to, nas tabletke usmerjajo v pravo smer. “Tabletka ima potencial, da nas usmeri na partnerje, ki so verjetno boljša izbira za na dolgi rok,’’ pravi dr. Josephs.

Seveda so naši biološki vplivi, kot so hormoni, le en faktor tega, kdo smo in v koga se bomo zaljubili, pravi dr. Fisher. Dejstvo je, da obstaja veliko moških z oglatimi čeljustmi, ki so zvesti in občutljivi v tolikšni meri, da te razumejo in čutijo s teboj. In bodimo realni – če bi te George Clooney povabil na zmenek, te nobena kontracepcijska tabletka na svetu ne bi prepričala, da te ne bi zamikalo.

Tudi moški niso imuni

Moški, ki so izpostavljeni vonju žensk med ovulacijo, lahko izločajo več testosterona.

Priredila: Petra Arula