Kaj mu kupiti za darilo?

Ko boš v veselem decembru mrzlično kupovala darila za svoje najdražje, ti bo zagotovo prav prišel tudi naš nasvet, kako jih izbrati.

27. 11. 2008

Se tudi ti zadnji dan pred prazniki odpraviš v trgovino in posežeš po tistem, kar je še ostalo na izpraznjenih policah? Ali pa si že dva meseca prej razbijaš glavo z mislijo, kaj bi kupila svojim najdražjim? Zakaj ne bi bilo letos drugače? Upoštevaj spodnja navodila in izbira bo veliko lažja.

Pokaži spoštovanje

Izogibaj se daril, ki povedo več o tebi kot o osebi, ki ji je darilo namenjeno. Po mnenju psihologov so namreč najboljša darila tista, ki povedo, kako dobro poznaš prejemnika darila, in ki kažejo na to, da ga spoštuješ. Poleg tega izbiraj tista, ki bodo njegovo življenje obogatila, ne pa spreminjala. Če imaš na primer prijateljico, ki se ne počuti dobro v svoji koži zaradi nekaj odvečnih kilogramov, ji nikar ne kupuj knjige o hujšanju. Čeprav bi ji s tem hotela samo pomagati, bo ona lahko to razumela kot čisto provokacijo in namig, da te moti njena postava in da je čas za spremembo. Zakaj ji ne bi raje podarila ogrlice, ki jo bo polepšala in zaradi katere se bo bolje počutila? S tem ji boš dala vedeti, da jo ceniš takšno, kakršna je, in da ti veliko pomeni.

Vnaprej premišljen nakup

Dobro izbrana darila pričajo predvsem o tem, kako predani smo odnosu z osebo, ki ji je darilo namenjeno, in kako blizu nam je. Zato je najbolje, če ljudem, ki ti veliko pomenijo, podariš nekaj, kar je večno (npr. uokvirjeno fotografijo, na kateri sta skupaj) ali kar se nanaša na vajino skupno preteklost (na primer knjigo, o kateri sta skupaj brali v reviji ali pa zgoščenko z glasbo iz filma, ki sta si ga ogledali skupaj). Tudi z darilom, ki se navezuje na vajino prihodnost (na primer vstopnici za gledališče ali vikend paket v toplicah), ne moreš udariti mimo.

Ravnotežje je pomembno

Psihologi so ugotovili, da pri izbiri daril po navadi upoštevamo predvsem svoja čustva, ki jih čutimo do osebe, za katero kupujemo darilo. Potemtakem največ denarja zapraviš za darilo, ki ga boš namenila svojemu dragemu ali komu drugemu, ki ti je zelo blizu, vrednost preostalih daril pa pada sorazmerno z intenzivnostjo tvojih čustev. Seveda so zelo pomembne tudi sorodniške vezi z osebo, za katero kupuješ darilo. Mami in očetu boš tako kupila bolj pozorno darilo kot pa teti, ki jo vidiš samo za praznike. Ne pozabi, da lahko z neuravnoteženo izbiro poskrbiš za veliko zamer in nepotrebnih težav. Če boš eni prijateljici kupila dražje, boljše in večje darilo, si lahko prepričana, da druge, ki se bodo morale zadovoljiti s cenejšim, slabšim in manjšim, nad tem ne bodo preveč navdušene.

Pozitivna predaja

Ko boš svoje darilo končno dala iz rok, je zelo pomembno, kako in s kakšnimi besedami boš obarvala svojo gesto. Pomembno je, da se nikoli ne opravičuješ za tisto, kar si kupila. Če boš zato, da bi omilila morebitno zadrego ob predaji darila, rekla: “Ah, saj je samo malenkost,’’ bo oseba, ki bo sprejela darilo, to lahko razumela kot: “Nisem se preveč trudila glede tega, kaj naj ti kupim.’’ Če že moraš komentirati svoje darilo, je najbolje, da rečeš nekaj takšnega kot: “Upam, da sem dobro izbrala.” S tem boš povedala, da si si vzela čas za nakup, ne pa, da ti je čisto vseeno, kaj je v darilnem papirju.

Marta Pirnar