Je za ljubezen pri 40+ res že prepozno?

Urbani mit, da imajo ženske po 40. letu več možnosti, da zadanejo na lotu (no, v resnici na tem mestu raje govorijo kar o udaru strele), kot da bi spoznale novega partnerja in morda celo moža, NE drži.

15. 5. 2011

Ljubezen nima prav nič skupnega z leti.

Večina žensk potrebuje le manjši preobrat svojih siceršnjih prepričanj, potem pa bodo veliko lažje srečale moškega, ki si ga v resnici zaslužijo.

Prvi predpogoj:

  • pri 30+, še bolj pa pri 40+ so ženske dovolj zrele, da lahko odvržejo svoje klišejske pubertetniške sezname o namišljenih lastnostih nekakšnega 'princa na belem konju'. Le zakaj bi se že v naprej omejevale s tem, s kom bi bile v razmerju in s kom ne.

Storila to?

No, potem se gremo lahko zares:

1. Pozabi na leta!

Če je legalno in dovoljeno, potem je vse v najlepšem redu. Zavrni predsodke družbe!

Nikar potencialnega snubca ne briši s seznama samo zato, ker je mlajši od tebe, pa tudi ne, če je deset let in več let starejši – leta pri ljubezni vendar ne igrajo nobene vloge. Samo poglej Demi Moore in Ashtona Kutcherja ali pa Michaela Douglasa in Catherine Zeta - Jones.

In še namig; mlajši moški se zavedajo, da imajo starejše ženske precej izkušenj v seksu, zato se zanje zanimajo precej bolj kot za svoje vrstnice.

2. Izgubi predsodke o videzu.

Zavedaj se, da ne izbiraš kandidata s tekmovanja za mistra, ampak nekoga, s komer bi rada živela in delila svoje življenje. Zakaj bi se torej obremenjevala z nečim, kar je v resnici povsem nepomembno?

Zakaj bi obstajale zgodbice, kot so o lepotici in zveri ali o Esmeraldi in Quasimodu ali pa o Srehku in njegovi princesi?

To, kar resnično šteje, je srce, šele značaj pa je tisti, ki nas v resnici dela drugačne in posebne.

3. Bodi odprta za vse možnosti in priložnosti.

Pa kaj, če ima moški otroke! Pa kaj, če ima za seboj že kakšno resno razmerje! Povsem normalno je, da se mu pri 45 letih in s teboj življenje ni šele začelo.

4. Ne čakaj ga sama doma.

Ne moreš pričakovati, da bo tvoj sanjski moški nekega dne sam od sebe potrkal na tvoja vrata. Saj niti ne ve, kje stanuješ.

Pojdi med ljudi, v kino, na večerjo s prijateljicami, na odprtje razstave v bližnjo galerijo ... dovoli mu, da te sreča ;)

5. Govori z ljudmi, flirtaj, spogleduj se.

Zakaj ne? Začni pogovor, lahko tudi s povsem običajnim: Živijo, kako si kaj? Če se bo ustrašil, potem že ni pravi zate.

 

Ah, ta statistika!

Ali resnično znamo brati zbrane podatke?

Po podatkih iz popisa prebivalstva 2008 živi v Sloveniji 376.443 moških, starih od 20 do 44 let. Od tega jih je 40 odstotkov poročenih.

Lahko bi sklepali, da je ostalo na voljo še vsaj 223.301 samskih moških v tej starostni skupini, vendar, hm, v deželi koruzništva ta številka vendarle ni tako zelo enoznačna.

Statistiko je vsekakor potrebno znati brati!

Še en primer tega ...

Je res, da je godnih moških manj!?

Ne, ni res! In glede na to, da se statistično gledano od nekdaj rojeva več dečkov kot deklic, bi trditev le težko - kar tako in 'na oko' - držala:

  • Trditev drži, a zgolj v absolutnem merilu, ki pa se za dotično temo ne zdi relevantna. Ženske pri 30+ ali 40+ verjetno zanima število 'razpoložljivih' moških v zanje 'zanimivejših' starostnih kategorijah (torej največ 10 ali 20 v plus in minus), nikakor pa ne kar vseh povprek!

Vseh žensk je v skupnem številu (predvsem na račun dejstva, da živijo dlje od moških) na koncu res več od vseh moških, pri čemer pa je potrebno poudariti, da ženske v razmerju napram moškim prvič presežejo število moških šele v starostni kategoriji nad 60 let ali povedano drugače: vse od novorojenk pa do starostne skupine od 60 - 65 let je žensk v resnici, torej ravno nasprotno, vseskozi MANJ od moških!

Strah pred tem, da je 'konkurenca' zaradi 'viška' žensk tam zunaj prevelika, je zato vsekakor odveč ;)

Sicer pa, sama preveri na www.stat.si, pa tudi v tabeli v naši fotogaleriji!

Še nekaj zanimivih statističnih iskric (povprečja iz 2009):

Slovenec:

  • Pri 30,7 leta se poroči.
  • Tri odstotke slovenskih moških je samohranilcev.
  • Umre star 70,1 leta.

Slovenka:

  • Poroči se pri 28,3 leta.
  • Umre stara 79,1 leta.