Je vajin odnos zadnje čase neka srednja žalost? TOLE vama bo pomagalo!

Če se zadnje čase večkrat prepirata kot pa v trebuhu čutita metuljčke, ne obupuj. Čas je, da v odnos vdihneta novo življenje, ga kakovostno utrdita in ga naredita še bolj zavidljivega, kot je bil do zdaj. 

Je vajin odnos zadnje čase neka srednja žalost? TOLE vama bo pomagalo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 1. 2018

Želiš nasvet? Pritoževanje prijateljicam, kako je zadnje čase tvoj odnos neka srednja žalost, ti ne bo čisto nič pomagalo. Kaj pa bi lahko pomagalo? Več smeha in prijaznih gest.

Ne zavijaj z očmi, ker to ni izmišljotina, ampak znanost!

Na univerzi v Kansasu so letos izvedli anketo, v katero so vključili več kot 15 tisoč parov in dokazali, da so pari, ki imajo smisel za humor in se pogosto med seboj šalijo, veliko bolj srečni od tistih, ki se posvečajo samo resnim temam.

Poleg tega je neka druga študija pokazala, da majhne geste vodijo do velike ljubezni. Tako – imaš ključne informacije, zdaj pa je čas, da vse to prevedeš v prakso. Pa začnimo.

1. LOL za ljubezen

“Zaljubila sem se v njegov smisel za humor,” je kliše, ki ga verjetno ves čas poslušaš.

A kaj, ko pa je smeh z nekom, s katerim spiš in si deliš obroke, tako zelo zabaven! Prav zato je humor lepilo, ki drži razmerje skupaj. Po raziskavah socialne psihologinje dr. Laure Kurtz smeh v odnosu partnerja dodatno zbližuje in daje občutek medsebojne podpore. A tu je treba poznati manjši trik.

Da bi to delovalo, morata partnerja imeti usklajen smisel za humor. “Govorimo o tako imenovanem relacijskem humorju, katerega učinki znajo biti zelo izraziti,” razlaga doktor znanosti Jeffrey Hall, avtor študije na univerzi v Kansasu.

Seveda nihče ne trdi, da se moraš za svojega partnerja preleviti v standup komika, a malce več smeha v vajinih skupnih trenutkih lahko v trebuh hitro vrne metuljčke.

Da bodo zopet prileteli, ti za idejo ponujamo zgodbo 21-letne Lane, ki se je s svojim dolgoletnim fantom poslužila naslednjega trika: “Vsakič, ko sem šla na boljši trg, mi je fant rekel, naj izberem najcenejšo in najbolj čudno stvar. Iz tega sva naredila celo igro in kupovala nenavadne izdelke in neverjetne traparije. Kar sva prinesla domov, naju je vedno nasmejalo.”

2. Odkrivanje skupnega (komičnega) temelja

Če se eden od vaju valja od smeha, drugi pa le začudeno gleda, češ, le kaj je tu smešnega, še ne pomeni, da je vajina skupna prihodnost obsojena na propad.

Edino, kar morata storiti, je, da najdeta nekaj, kar vaju bo oba nasmejalo do solz.

Tule je nekaj nasvetov: izberita novo humoristično serijo, ki se obema sliši zanimiva, drug drugega izzovita na kakšno bedasto internetno tekmovanje ali pa se igrajta z vajinim krznenim prijateljem, kot to počne 33-letna Maja: “Z možem najinemu psu pojeva izmišljene pesmi, medtem ko se na televiziji vrti začetna špica serije Oranžna je nova črna.” Odlično!

Pomembno vlogo igra tudi čas. Dlje ko sta v zvezi, več se bo nabralo skupnih duhovitih trenutkov, tako v zasebnem (ko on nenadoma začne prepevati neko pesem in namesto mikrofona v roki drži ročaj od metle) kot tudi v javnem življenju (ko zaradi visokih petk klecneš in padeš v grmovje).

Nasvet: redno obujajta spomine na te trenutke. Raziskava dr. Halla je pokazala, da se tako krepi moč zveze in zadovoljstvo v odnosu. “Samo ena dobra šala je dovolj za smeh, ki bo trajal mesece, morda celo leta,” dodaja dr. Kurtz, svetovalka za pare in vodja raziskave na inštitutu Gottman. “To je magična moč humorja.”

3. Bodi že končno ljubezniva

Ko se znajdeš v stabilnem odnosu, lahko zelo hitro pozabiš, kako pomembno je opominjati partnerja, da ti je zanj še vedno mar. Še posebno težko je za to najti čas med kričanjem, ker spet ni spustil deske na straniščni školjki ali pa ker je vtaknil črno nogavico med belo perilo. V odnosu bosta veliko bolj srečna, če bosta našla čas za male, spontane znake pozornosti.

Temelj srečne zveze namreč dokazano leži v načinu, s katerim par rešuje razne konflikte.

“Rezultati naše raziskave dokazujejo, da vsakodnevni majhni znaki pozornosti v odnosu ustvarjajo velikanske razlike,” pravi dr. Michael Maniaci.

Te spontane geste so lahko karkoli – od gledanja njegovih najljubših filmov do poljuba ob odhodu iz stanovanja. Želiš bolj specifičen primer?

Osemindvajsetletna Tina je pred kratkim v svoji novi službi v odvetniški pisarni delovno okolje okrasila s fotografijami svojega moža. “Tako čutim neprestano ljubezen in podporo,” pove. “Zdaj me vsak pogled na delovni prostor spomni, da je življenje boljše v dvoje.”

Najboljše pa je, kot pravi dr. Maniaci, da se tvojemu partnerju sploh ni treba zavedati teh malih znakov pozornosti, da bi lahko ti pozitivno vplivali na odnos. Kot takrat, ko ga na primer pokriješ z odejo, potem ko je zaspal na kavču, in vse drugo prepustiš karmi oziroma dejstvu, da se zaradi tega dejanja tudi sama počutiš bolje.

4. Daj in dobila boš

Kako bi iz partnerja izvabila nasmešek? Poskusi s tehniko kapitalizacije. Tvoji odzivi na tiste pozitivne stvari, ki se mu dogajajo v življenju, naj bodo najglasnejši. Povedano drugače – namesto da mu za napredovanje samo čestitaš, ta dogodek raje proslavita z večerjo in penino, čez nekaj dni pa ga preseneti še s čestitko in darilom, da mu pokažeš, kako ponosna si nanj. Tako boš ohranila pozitivno vzdušje, ki se ga bo še dolgo spominjal.

Če začutiš, da v podobnih situacijah sama ne dobivaš enakega tretmaja, se ne boj o tem spregovoriti.

Tudi ti si zaslužiš pozornost. Zato bodi iskrena.

Povej mu, da veš, da te ima rad, a se ne bi čisto nič branila, če bi tu in tam dobila še kakšno majhno pozornost v obliki čokoladice, seksi sporočilca ali romantičnega komplimenta. To je skrivnost najsreč- nejših parov – ne pozabljajo na majhne stvari, ki pripeljejo do tistega, kar si najbolj želiš: intimne in srečne zveze.

Po predlogi PAULE DERROW priredil DARJO HRIB
Fotografije: Shutterstock

Preberi še: Kaj meniš, imajo fantje raje rjavolaske ali blondinke? (6 njegovih misli o tvojih laseh)

Priporočamo tudi: Česa ne smeš početi, ko si v zvezi? (7 največjih grehov)