Je on moški, ki te bo večno ljubil? Znaki, ki razkrivajo, kakšne NAMENE ima

Tam zunaj je kup čudovitih moških, ki spoštujejo ženske in so nadvse olikani, je pa tudi kar nekaj manipulatorjev, ki se pretvarjajo, da so dobričine, le zato, da bi dosegli svoj cilj. 

Je on moški, ki te bo večno ljubil? Znaki, ki razkrivajo, kakšne NAMENE ima (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 10. 2019

In ker lahko ene in druge zmotno mečeš pod isto kategorijo 'dobrih fantov', je prav, da se naslednjič, ko ti nekdo prijazno pridrži odprta vrata, vprašaš, ali je res pravi kavalir ali pa morda le spretno skriva kakšne nečedne načrte.

 Ko se termin 'nice guy' uporablja v pozitivnem smislu, se to običajno navezuje na moškega, ki je nežen, razumljiv in čuteč. Na tipa, ki potrebe drugih postavlja pred svoje, se izogiba nepotrebnim konfrontacijam, z lahkoto pomaga, ponuja čustveno podporo in zagovarja ženske pravice.

Takšen moški je v odnosu večno zvest, romantičen in se do partnerice vede spoštljivo. Ko pa se taisti termin uporablja v negativnem smislu, govorimo o moškem, ki ne izraža svojih pravih čustev in svoj navidezni boj za enakopravnost izkorišča le zato, da bi z dekletom, na katero je trenutno osredotočen, ustvaril romantično ali seksualno navezo. Če je takšen moški dovolj vešč v svoji pretkanosti, te lahko hitro zapelje v svoj svet laži in prevar.

Dobričina ali manipulator

Torej, da razjasnimo. Poznamo kopico dobronamernih moških, ki so resnično prijazni in tako lepo vzgojeni, da se jim čudijo še naše poštirkane babice. Obstajajo pa tudi moški, ki se le pretvarjajo, da so dobričine, ker vedo, da te lahko z malce prijaznosti in sladkimi besedami zmanipulirajo v seksualni ali čustven odnos. In čeprav imata obe vrsti okrasni pridevnik prijaznega dečka, obstaja občutna razlika med iskreno prijaznim fantom in tistim drugim, ki je postal osrednji predmet zgražanja in obsojanja. Sploh v feminističnih krogih, če ne kar na splošno med ženskami. Na socialnih omrežjih se je v iskanju te distinkcije nabral kup ključnikov, recimo #NotAllMen, #HeForShe in #ReverseSexism, ki se dodajajo k vsaki obravnavi zlorabe žensk ali moških privilegijev. V osnovi je cilj vsake interakcije z ženskami tistega neiskreno prijaznega moškega le telesno zadovoljstvo, vsakršni znaki prijateljstva in skrbi pa se kažejo samo do trenutka, dokler ga ona ne zavrne kot potencialnega partnerja.

Ko je zavrnjen, preneha početi vse lepe stvari, ki jih je prej počel zanjo. Morda jo celo začne ogovarjati z neprijaznimi imeni. Zdi se, da večina tovrstnih moških živi v prepričanju, da so jim ženske nekaj dolžne, ker so vanje investirali svoj čas in energijo. Na drugi strani ženske seveda nimajo tega občutka, zato se ta prijazni fant potem nenadoma prelevi v sinonim za mizoginijo (pomeni: sovraštvo do žensk) in nerazumevanje ključnih ženskih polemik.

Včasih se sicer zgodi, da so tudi tisti najboljši moški žrtve seksističnih izpadov. Če so bili vzgojeni v prepričanju, da ne smejo pokazati čustev, da se morajo vsake situacije lotiti na skrajno mačističen način, da so solze vedno le znak šibkosti in da vsak odstop od te slike pomeni, da nikoli ne bodo sprejeti kot pravi moški, težko prepoznajo, kdaj se vedejo seksistično, saj morda sami pri sebi mislijo, da delujejo dobronamerno. V vsakem primeru bi moški morali razviti občutek odgovornosti, da bi branili in zagovarjali ženske na način, ki presega že davno preživeto klasično viteštvo.

Samo zato, ker moški recimo ne žali ženske neposredno, še ne pomeni, da ji dejansko stoji ob strani takrat, ko ga potrebuje, da podpre njen boj za enakopravnost. Odgovor se torej skriva v vprašanju, kako lahko moški postane boljši zaveznik žensk.

Skrivni seksizem

Vzgoja in kultura pogosto vplivata na nenamerni seksizem. Pomisli, kako so v medijih običajno predstavljena moško-ženska prijateljstva in moško-ženske interakcije. Zato si včasih še sami težko predstavljamo idejo odnosa, kjer seks ni končni cilj. Tudi kadar odnos med žensko in moškim ni romantičnega značaja, niti se v tej smeri ne pomika, je zelo verjetno, da je ves čas pod vplivom uveljavljenih vlog. Moški je postavljen kot zaščitnik in avtoriteta, ženska pa kot krhka in v želji po zaščiti ali usmeritvah. Od ženske se namreč ne pričakuje pogosto, da bi prevzela dominantno vlogo. Ko potem govorimo o prijaznih gestah, kot je pridrževanje vrat, držanje plašča, umikanje stola, se pojavi problem, kadar je za vsem tem pričakovanje, da bodo te geste tudi ustrezno nagrajene.

Še slabše pa je, kadar on misli, da mu ta nagrada nujno pripada. Da je to njegova pravica. Na drugi strani je potem še problem razumevanja teh gest, ko moški misli, da so znaki njegove prijaznosti in ljubeznivosti nujni zaradi njene inferiornosti, nesposobnosti ali šibkosti.

Nenamerni seksizem je tako v bistvu še vedno seksizem. Moški naj se ne bi do prijateljice vedel prijazno zato, ker je ženska, ampak zato, ker mu je ljuba kot oseba. Zato se moškim velikokrat reče, naj bodo spoštljivi do vsake ženske, ker je vsaka ženska nekomu sestra, mama ali hčerka.

Poanta vsega pa je predvsem poudariti tisto, kar morda v naši kulturi v odnosu do ženske še vedno ni v redu, pri čemer se poudarja, da naj moški preprosto spoštujejo vsako žensko - ne le tiste, od katere se jim zdi, da imajo lahko kakšne koristi.

Iz feminističnega kotička

Prav je, da ženske povedo, kako želijo, da jih obravnavamo. In prav je, da moški to upoštevajo. Kar pa se tiče feministk, ni poanta v tem, da bi zdaj na vse pretege kričale, kako vsakič, ko on njej pridrži vrata, s tem namerno ohranja patriarhat, ampak zgolj to, da nekatere geste vsekakor imajo potencialne družbene interpretacije.

Ne nujno slabih, a morda tudi ne nujno dobrih. Feministke želijo poudariti, da se moški danes zelo hitro ognejo vsakršni odgovornosti za seksizem. Takoj ko uspešno dokažejo, da niso del problema, dilema zanje ne obstaja več. To ni samo fenomen lažnih 'nice guy' fantičev, saj se to občasno pripeti vsem. Ženskam je zato veliko bolj kot tista zastonj kava potrebna podpora. Gledano dolgoročno, lahko razumevanje feminističnih vprašanj bolj vpliva na moški značaj kot pa marsikatera zabeležka iz bontona klasičnih džentelmenov.

Po Predlogi Dragane Stojković

Prevedel In Priredil Darjo Hrib,

Fotografije: Shutterstock

Preberi še: "Mislila sem si: pa kaj, če izgleda kot moj oče, saj je samo večerja, kajne?" (osebna izpoved)

Priporočamo tudi: HOROSKOP: Če sta rojena v teh dveh znamenjih, sta USTVARJENA eden za drugega!