'Je normalno, da mi naenkrat več ni do seksa?' (ODGOVOR strokovnjakinje)

Ne skrbi, če tudi ti doživljaš to, nisi sama!

'Je normalno, da mi naenkrat več ni do seksa?' (ODGOVOR strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2020

"Sicer sem resnično potrebna oseba. Še nekaj mesecev nazaj sem bila noro potrebna. Medtem ko jih je večina soočala s stresom zaradi pandemije in jim sploh ni bilo do seksa, sem bila sama bolj vzburjena kot kadarkoli. S fantom živiva skupaj, zato sva začela seksati celo dvakrat ali trikrat na dan. Očitno sem si le želela biti ves čas z njim, kar pomeni tudi fizično.

A zdaj je minilo že nekaj mesecev in moja spolna sla je totalno upadla. Moj fant je resnično zmeden in priznam, da sem tudi sama! Kako sem lahko iz tega, da sem si seks želela dobesedno ves čas, do tega, da mi sploh ni do njega? Očitno se zdaj soočam z neko drugo vrsto stresa (tj. dovolj imam tega, da sem ves čas doma!), a vendar sem samo sebe zmeraj dojemala kot seksualno zdravo osebo. Kakšen nasvet?" sprašuje zaskrbljena bralka spletnega portala hellogiggles.com v rubriki 'Je to normalno?'

Če tudi sama doživljaš podobno, ti bo morda v pomoč spodnji odgovor strokovnjakinje z omenjenega portala.

Ah, seks. Ena izmed življenjskih najbolj prijetnih in zadovoljivih aktivnosti, kajne? Ni nujno. Podobno kot seksualnost, je lahko tudi sam seks zelo fluiden – v smislu, da se lahko tisto, v čemer uživamo ta mesec, že naslednji spremeni. Kar velja tudi za našo spolno slo. Medtem ko imamo obdobja, ko smo ves čas razpoloženi zanj, pa se že naslednji dan lahko vse obrne in raje poležavamo na kavču ob gledanju Netflixa.

Na kratko povedano: ja, si popolnoma normalna, ker je spreminjajoča se spolna sla tisočodstotno normalna. A kaj je razlog za to? Odvisno.

"Ne glede na to, ali se nahajaš v razmerju ali ne, obstaja veliko različnih razlogov, zakaj neka oseba izgubi zanimanje za seks," pojasnjuje seks strokovnjakinja Isabella Frappier.

Pravi, da sta poželenje in vzburjenje dve ločeni stvari – slednje pomeni biti psihično vzburjen, medtem ko poželenje deluje na osnovi čustev ali mentalnih razlogov. Poželenje je še posebej občutljivo na stres.

In glede na to, da se nahajamo sredi svetovne pandemije, je upad spolne sle popolnoma smiseln.

Vedeti moraš, da se morda na stres tokrat odzivaš drugače kot v prvem valu. Morda se ti zdi vse skupaj bolj napeto oziroma intenzivno, ker zdaj pandemija traja že nekaj mesecev in imaš občutek, da postajaš že rahlo nora. Lahko pa so za to krivi tudi drugi dejavniki.

Kot pravi Frappierjeva, imajo hormonske spremembe, spremembe v dinamiki razmerja, samopodoba in mnogo drugih lahko vlogo pri poželenju, a vendar je najpogostejši še zmeraj stres.

"Želim si, da bi ljudje razumeli, kako močno povezana sta stres in poželenje. Ko govorim o stresu, ljudje mislijo, da s tem mislim službene roke in prometne konice, ki sicer lahko vplivajo. Vendar pa so večji, sistemski povzročitelji stresa prav tako ogromen dejavnik," razlaga Frappierjeva.

To pomeni, da lahko stres, ki ga doživljamo – kot je na primer trenutna situacija našega družbenega, ekonomskega in političnega sistema – hitro vpliva na spolno slo, brez da bi se tega sploh zavedali.

Na tvojem mestu bi na določene vidike svojega življenja pogledala z objektivne perspektive.

Obstaja možnost, da se le soočaš s hormonskimi spremembami, kot je nova kontracepcija?

Se s fantom dobro razumeta ali pa greta drug drugemu na živce?

Si vzameš dovolj časa zase?

Ali pred odhodom v posteljo gledaš poročila?

Vse to ti lahko pomaga identificirati, kaj točno vpliva na to, da ti kar naenkrat ni do seksa.

Če gre za stres ali tesnobo, obstaja kar nekaj rešitev. Frappierjeva priporoča fizično aktivnost, sprehode, raztezne vaje, gibanje na splošno, globoko dihanje, pozitivne družbene interakcije, smeh, izkazovanje naklonjenosti, pošten jok in igranje. Vsaj eno izmed teh stvari bi morala početi vsak dan, da bi zmanjšala raven svojega stresa.

Pozorna bodi tudi na to, da si do sebe nežna in razumevajoča. Naša seksualna življenja ne obstajajo samo v enem odtenku – so vseh možnih barv in se zmeraj spreminjajo. Prepoznaj v sebi to, da si preprosto človek, in pristopi svoji nestanovitni spolni sli z zanimanjem in ne kritiko.

Preberi še: Si glede COVIDA zmedena? Mladi zdravniki razjasnjujejo najpogostejše dvome (vse, kar ta hip moraš vedeti!)

Priporočamo tudi: Si vedela? Če njegov GLAS zveni TAKO, si mu noro všeč (pa ti morda ne upa priznati)