Japonke vse raje ostajajo samske

3. 11. 2008
Japonke vse raje ostajajo samske

Ne glede na to, kako samostojna, moderna ali priljubljena je mlada Japonka - če ostaja ‘predolgo’ neporočena, jo tradiciji zapisana japonska družba rada oceni za navadno‘zgubo’.

... tisto žalostno pokveko, ki sama preživlja počitnice in praznike, ki sanjari o tem, da bi imela otroke, ki jih še ni rodila, in ki ji iz leta v leto zmanjkuje tehtnih izgovorov na sitna vprašanja svojcev: ‘Zakaj se še vedno nisi poročila?’

Časi se spreminjajo

In prav neverjetno, da je danes na Japonskem vedno več mladih žensk, ki stereotipnim pritiskom družbe jasno in glasno izrekajo: Ne!

Ta sodobni trend je seveda brez precedensa v zgodovini japonske tradicije, ki od nekdaj najbolj čisla prav zgodnje poroke in je nadvse kritična do žensk, ki s poroko odlašajo. Takšne – neporočene – so namreč vse po vrsti ‘neprivlačne’ in ‘egoistične’.

Najkasneje pri 25, danes že 31?

Še v 80tih letih prejšnjega stoletja so zato ženske, ki se niso poročile do svojega 25. leta, klicali kar ‘božična torta’ – s čimer so imeli v mislih ostanke božičnega peciva, ki se ga že 26. decembra po hitrem postopku znebimo. A ker se je do dandanes starostna meja dvignila s 25 na 31 let, kličejo današnje neporočene ženske kar ‘novoletni nudlji’ – ker so nudlji pač tipična japonska novoletna jed.

‘Nudlji’ zdaj vračajo s ‘figami’

"Sodobne mlade ženske se danes nočejo več poročiti, no, vsaj ne s komerkoli,” pravi Junko Sakai, avtorica japonskega bestselerja ‘Howl of the Loser Dogs’, ki se je doslej prodala v že več kot 300.000 izvodih.

"Ne gre za to, da smo se čez noč odločile, da bomo raje kar samske. Vse po vrsti si namreč srčno želimo biti srečno poročene. Problem pa je, da ne najdemo pravega moškega zase,” je v intervjuju za Tokyo povedala Sakai, ki je pri 38. letih še vedno samska. “Moški se do dandanes niso prav nič spremenili, ženske pa smo jih tako že davno prerasle.”

Nočejo več za štedilnik!

”Sodobne Japonke iščejo partnerja, ki jim bo dopuščal več osebne svobode, kot so je bile deležne njihove matere in babice. Želijo si popolnega zakona - popolnega tako v ekonomskem kot mentalnem oziru. A žal je ‘tam zunaj’ premalo takšnih moških, ki bi jim to lahko ponudili,” pravi Chikako Ogura, profesorica študije spolov na univerzi Waseda v Tokyu, in dodaja: “Če pa je kakšen, je gotovo že oddan!”

Vedo, da lahko izbirajo

”Dandanes se veliko samskih žensk končno počuti dovolj svobodne, da si dovolijo izbirati in se ne pustijo več ujeti neznosnim pritiskom družbe,” pravi Etsuko Moriyama, 38-letna ločenka, ki je Sakai pomagala pri pisanju že ene od njenih prejšnjih knjig.

“Mogoče se bom poročila, mogoče se pa tudi ne bom poročila,” še pravi Moriyama.

S poroko odlašajo tudi fantje

Tudi moški dandanes vse bolj odlašajo s skokom v ‘zakonski jarem’ in za podaljševanje svojega samskega stanu navajajo naslednje razloge:

  • najbolj pogosto navajajo ekonomske razloge, npr. nezanesljivo ali premalo plačano delovno mesto,
  • neredko pa navajajo tudi strah pred odgovornostjo, ki jo prinaša družinsko življenje.

In da imajo ženske prav, dokazujejo nekatere japonske študije, ki kažejo, da moški v povprečju porabijo le 10 minut za vsakdanja gospodinjska dela, medtem ko ženske dnevno gospodinjijo tudi do dve uri in več.

Statistike potrjujejo dejstva

Je kaj čudnega, če zadnje statistike, ki povedano že odražajo, vse bolj skrbijo celo japonsko vlado?

Zadnji podatki kažejo:

  • v zadnjih desetih letih naj bi narasel odstotek neporočenih žensk v starostni skupini od 25 do 29 let: iz prejšnjih 40 odstotkov na kar 54 odstotkov (za primerjavo: v ZDA je v tej starostni skupini danes 40% neporočenih),
  • narasel je tudi odstotek neporočenih žensk v starosti od 30 do 34 let: in sicer iz 14 na kar 27 odstotkov (za primerjavo: v ZDA je v tej starostni skupini danes 23 odstotkov neporočenih).
fenomen

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan