"Resno razmišljam o snubitvi, a me skrbi starostna razlika - star sem 54, ona pa ..." (klic na pomoč Slovenca)

10. 7. 2024
"Resno razmišljam o snubitvi, a me skrbi starostna razlika - star sem 54, ona pa  ..." (klic na pomoč Slovenca) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Se vam zdi razlika v letih prevelika?" sprašuje. Kaj pa ti meniš?

"Jaz sem star 54, ona 26. Skupaj sva slabi dve leti. Razumeva se odlično, seks je fenomenalen. Začela mi je postavljati vprašanja o najini prihodnosti, v smislu, kam najina zveza vodi, namigovati tudi na poroko. Resno razmišljam, da bi jo zasnubil. Ne dvomim, da bo sprejela, imava se super, oba si želiva otroke, poleg tega zaradi mojih uspehov živi kot kraljica. Edino, kar me skrbi, je starostna razlika. Se vam zdi razlika v letih prevelika?" se je po pomoč na slovenski forum obrnil moški.

Preberi, kako na takšno starostno razliko gledajo drugi Slovenci:

- "Osebno se mi zdi nepredstavljivo, da bi se poročila z očetovim vrstnikom. Ko bi bila jaz na višku moči (sredina 30-tih), bi se on upokojil. Ko bi otrok maturiral, bi bil on morda že pokojni. Ne omenjaš, kaj vaju pravzaprav veže, pišeš le o seksu. No, ceneje in enostavneje bi bilo zate obiskati prijateljice noči."

 - "Kaj te pa skrbi? Okolica? Če je samo to, go for it. Okolica se ne bo poročila s tabo."

- "Sprašuješ, če je starostna razlika prevelika? Odgovor je preprost. Da. Čim sta njena starša tvoja vrstnika, je brez dvomov razlika veliko prevelika. Ti bi se moral poročiti že veliko prej in prej imeti družino. Kaj si pa delal do zdaj? Zdaj na stara leta boš si uničil življenje z otrokom. Dedek bi lahko bil. Samo malo še, pa celo pradedek. Na koncu boš še preživnino plačeval, ko si bo mlada našla nekoga svojih let. Pamet v glavo."

Ne spreglej:

- "Seveda je prevelika razlika v letih. Sicer ne verjamem, da gre za ljubezen, morda le čaka, da bo kaj podedovala po tebi. A tudi, če gre za ljubezen, je ona še premlada, da bi se zavedala vseh posledic poroke s toliko starejšim moškim, s tvoje strani pa je zelo egoistično, da ji boš s svojim uspehom in denarjem uničil življenje in mladost. Pa tudi zelo egoistično je, da bi imel otroke pri teh letih, saj je velika verjetnost, da bo otrok ostal brez očeta že zelo zgodaj, pa še sramoval se te bo, ko ga boš hodil iskat v vrtec in šolo. Valete in maturantskega plesa pa lahko, da sploh ne boš doživel."

Nato sta se oglasili dve z osebno izkušnjo oziroma izkušnjo bližnje.

"Jaz sem tudi z mojim 15 let razlike, jaz sem 28, on 43, pa nimava otrok, niti poročena nisva, pa okolica naju je sprejela, naju ne gleda postrani, nič, 😀" je razkrila prva. Druga pa je zapisala: "Sestrična se je poročila z 28 let starejšim. Samo, da ta še keša nima. 🤷 Rodila mu je sina in uživajo. Dedc je čist pomlajen. 😁"

Bi nas morale skrbeti velike starostne razlike v razmerju ali pa je starost res le številka? "Zveze z večjimi starostnimi razlikami zagotovo lahko delujejo, vendar jih je težje ohraniti kot tiste, v katerih je starostna razlika manjša," je za Cosmopolitan UK pojasnila profesorica psihologije dr. Daria J. Kuss. "Deloma zato, ker so ljudje v različnih življenjskih obdobjih in imajo drugačne prioritete."

Kussova tudi pojasnjuje, da sta lahko komunikacija in soočanje s pričakovanji v razmerjih z večjo starostno razliko drugačna kot pri parih podobne starosti. "Starejši partner v paru ima morda že ustaljeno življenje, medtem ko se mlajši partner morda nahaja v obdobju samospoznavanja. Lahko se razlikujejo mnenja o načrtovanju družine in plodnost. Poleg tega je lahko starejši partner bolj finančno preskrbljen, kar lahko privede do težav, ki jih povzročajo finance," zaključuje.

Več o tem pa smo pisali v članku Če so leta 'le številka', zakaj potem še vedno problematiziramo razmerja z veliko starostno razliko?

Te morda zanima tudi:"Imava se lepo, sva najboljša prijatelja in ljubimca, a zadnje čase se pogosto spotakne ob moje ..." (zapis žalostne Celjanke)