Iskren zapis mlade slovenske mamice: "Od poroda nisem več ..."

16. 6. 2024
Iskren zapis mlade slovenske mamice: "Od poroda nisem več ..." (foto: Profimedia)
Profimedia

"Začelo se je že v nosečnosti, ko mi je rastel ..." pove žalostna mamica.

"Od poroda nisem več seksi," svoj zapis začne mlada slovenska mamica. "Začelo se je že v nosečnosti, ko mi je rastel trebuh. Mu ni bilo privlačno, zdelo se mu je čudno, veliko. Dobila sem strije in po porodu imam še vedno razvlečeno kožo na trebuhu. Dojila sem in moje bradavice so ostale kot ene dude, velike in temne, po koncu dojenja so se dojke nazaj zmanjšale in povesile. Najhuje pa je 'tam spodaj'. Otrok je imel ogromno glavo in ni se pravilno rotiral v porodnem kanalu. Komaj so ga potegnili ven z vakuumom, jaz raztrgana s poškodbami in trajnimi posledicami.

Nikoli ni šlo vse nazaj, tako kot govorijo, da gre. Še vedno mi v določenih položajih zazeva. Je razvlečeno in veliko, zgubano in koža visi, imam polno brazgotinastega tkiva.

On si je zelo želel otroka in je krasen do otroka. Do mene je zelo pozoren in mu ni vseeno, ampak ne more preko tega, da mu nisem več seksi. Jaz to razumem, ker si tudi sama nisem več seksi. Ni nič grd do mene, samo ni več nobene kemije, nobene privlačnosti. Pred nosečnostjo sva bila zelo aktivna, zdaj pa nisva nič. Vem, da obstajajo samoplačinške operacije, ampak trenutno to ni opcija, ker je predrago. In tudi, če se greš operirat, ni nujno, da vse uspe, vsaj tako pišejo na forumih," zaključi v upanju, da bo dobila kakšen dober nasvet.

Preveri, kakšne odgovore je dobila:

"Če bi te imel iskreno rad, bi mu bila še vedno privlačna, ne glede na to, kaj se je zgodilo po porodu. Ti ga več kot ženska ne zanimaš, ampak si zanj samo gospodinja in mati njegovega otroka. Ima te sicer rad, a ne na način, kot moški žensko, prej brat sestro. Žal tudi, če bi šla na lepotni poseg, ne bi nič pomagalo. /.../" ji je zapisal en izmed članov.

Druga se je strinjala, da je veliko odvisno od njune povezave in ljubezni ter jo skušala potolažiti, da bodo prav na področju spolnosti stvari sčasoma šle na boljše. "Jaz sem trikrat rodila, pa se mi ne zdi, da bi bila kaj širša. Moj mož se nič ne pritožuje, občutek je enak ali še boljši. Pri nama se je pravi seks z več zaporednimi orgazmi začel šele po porodih. Mož je nor name. Res pa nisem bila nikoli rezana ali šivana. Ne vem sicer, koliko ima to zveze. Bolj pomembno je po moje, ali se imata dva res rada in ali sta dve zreli osebi. V tem primeru jo otroci še bolj povežejo, utrdijo vez. V nasprotnem primeru je pa seveda vsaka malenkost moteča."

Pa vendar je zelo pomembno, da mlada mamica ne pozabi nase. Tako sta ji tudi svetovali dve ženski, ki po porodu prisegata na vadbo.

"Jaz sem imela tudi težek porod, precej sem bila raztrgana. Isto vakuum. Seveda nisem več tako ozka, ampak ni pa nekih težav, edino položaj prilagodiš, da je več trenja. Prsa po dojenju so vsa ista. Povešena, kot prazna čajna vrečka. Verjemi, v par letih bodo spet napete. Take, kot so bile," jo je skušala potolažiti.

Nato pa se lotila nečesa drugega: "Bolj je vprašanje, kakšnega partnerja imaš. Kako lahko na tebe gleda na tak način? Kako si mu lahko neprivlačna? Strije sčasoma izginejo, prsa se bodo popravila (garantiram), tudi spodaj se bo uredilo. Ne poslužuj se operacij, da ti ne bodo še kakšen živec poškodovali. Ne boš pa več ozka kot devica. Gledam ženske po plaži, marsikatera pri 40ih ima lepšo postavo kot mlada dekleta, pa so to ženske, ki so rodile. Zato se nehaj samopomilovati. Začni telovaditi, strije se bodo skrile, jaz jih imam tik nad spolovilom in se ne vidijo. Telovadila sem in imam sedaj spet lepo postavo. Tvoj pa naj se sprijazni, da ima doma žensko, ki je rodila in ne več mlado devico."

Tudi druga je zapisala svojo izkušnjo: "Ok, pri meni je pri obeh porodih šlo kar gladko. Tudi strij ni. Ampak zredila valda sem se pri obeh, oba tudi dojila, oba cca. 6 mesecev, in zdaj 2 leti po zadnjem porodu, seveda s treningi, vajami za prsi … se je vse vrnilo v stanje pred porodi. No, kakšen kg več kot pred porodom je, ampak me niti malo ne moti. Itak so mi prej vsi govorili, da če bi imela kakšen kg več, bi bila postava še lepša. 😛"

Telovadba ni koristna le pri okrevanju in boljšem počutju po porodu, ampak je predvsem zelo dobra tudi na splošno. V kolikor kot sveža mamica tudi sama razmišljaš o tem, da bi v svoj vsakdan vključila novo vadbeno rutino, s teboj delimo tri vaje, ki jih priporoča slovenska osebna trenerka:

1. Zasuk medenice

Postavi se v širino svojih bokov, kolena malo pokrči in stopala dobro potisni v tla. Eno roko položi na trtico, drugo pod popek. Ob izdihu zasukaj medenico tako, da stisneš zadnjico, mišice medeničnega dna ”potegneš k sebi gor” in popek povlečeš k sebi. Na vdih vrneš medenico v nevtralni položaj (sprostiš). Vajo ponovi 10 do 15-krat. Vaja je zelo varna in priporočljivo je, da jo ponavljaš večkrat na dan, vsak dan. Vedno jo izvajaj zelo zavestno in s pozornostjo na vdih in izdih.

2. Stranski dvig bokov

Opri se na celo podlaket, dlan druge roke položi na tla za oporo pred popokom. Kolena in stopala so skupaj. Na izdih dvigni boke proti stropu, stisni zadnjico, popek z občutkom povleci k sebi in aktiviraj stisk mišic medeničnega dna. Na vdih vrni boke na tla in sprosti mišice.

3. Odtis

Ulezi se na hrbet razkoračno, v nevtralnem položaju, noge so raznožene v širini bokov, roke so predročene. Nevtralni položaj pomeni, da je ledveni del hrbtenice rahlo konveksen naprej (dvignjen od blazine). Nikar pa položaja ne dosegaj na silo z upogibanjem hrbta, ampak s spuščanjem teže križnice na blazino in iztezanjem čez ledveno hrbtenico ter spodnjim delom medenice. Položaj odtisa pa pomeni rahel nagib medenice nazaj, skupaj z rahlim upogibom ledvenega dela hrbtenice.

Več o tem si preberi v članku na Aktivni.si, še preden pa se lotiš kakršnekoli vadbe, se posvetuj s svojim zdravnikom, ki ti mora dati dovoljenje glede na tvoje stanje po porodu. Prav tako svetujemo, da se vadbe nikar ne lotevaš sama - predvsem v primeru, da nimaš nikakršnega predznanja ali izkušenj - ter se po pomoč in strokovno vodenje obrneš na certificiranega športnega trenerja oziroma trenerko.

Preberi še: "Dneve sem jo opazoval, kako se je slekla pred ogledalom in se gledala nekaj minut ..." (iskren zapis moškega)

Te morda zanima tudi: "S fantom razmišljava, da bi živela skupaj, bodoča tašča pa mi je zdaj namignila ..." (izpoved zgrožene Celjanke)

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave