"S punco že tri mesece nisva imela spolnega odnosa, ker mi zelo ..." (izpoved moškega)

2. 7. 2024
"S punco že tri mesece nisva imela spolnega odnosa, ker mi zelo ..." (izpoved moškega) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Resnično jo ljubim, ampak tam spodaj je začela močno smrdeti, kar me res odvrača." Preveri, kaj mu je odgovorila strokovnjakinja.

Gre za kočljivo zadevo in resnično ne vem, kako naj se je lotim. S punco, s katero sva skupaj tri leta, sva popolnoma nehala seksati. Nazadnje sva to počela pred tremi meseci in počasi postaja razburjena. Včasih sva seksala vsaj enkrat tedensko, zdaj pa se enostavno ne morem pripraviti do tega. Resnično jo ljubim, ampak tam spodaj je začela močno smrdeti, kar me res odvrača.

Star sem 27, ona pa 26. Nisem prepričan, ali se zaveda smradu. Zmeraj je bila zelo čista oseba, umiva se vsaj enkrat dnevno. Skrbi me, saj bo zgrožena, če ji povem, zakaj ne želim seksati z njo, kar lahko med nama ustvari prepad.

Nasvet strokovnjakinje:

Pravilno razmišljaš, da moraš biti pazljiv s pristopom do svoje punce, a če boš resnično nežen, sem prepričana, da bosta težavo prebrodila. Za spolno zdravje obeh je namreč res pomembno, da ji daš vedeti, da nekaj ni v redu. Lahko ji rečeš nekaj v smislu: "Čeprav običajno ne opazim nič, zadnje čase pri tebi tam spodaj opažam nekoliko nenavaden vonj. Skrbi me zate in mislim, da bi morala obiskati svojega zdravnika."

Smrdeč vonj in čuden izcedek? Preveri, kaj ti tvoja vagina sporoča o tvojem zdravju:

1. Smrdeč vonj

Če ima tvoja vagina vonj po nečem, kar lahko opišeš samo kot zelo, zelo neprijetno in imaš po možnosti še visoko vročino, bolečine v spodnjem delu trebuha ali te med seksom celo boli, obstaja možnost vnetne bolezni.

Medenično vnetno bolezen lahko povzročijo spolno prenosljive bolezni, kot sta gonoreja in klamidija, pri čemer se bakterije prenesejo iz vagine ali materničnega vratu v maternico in druge reproduktivne organe.

To bolezen je treba jemati zelo resno, saj lahko povzroči neplodnost in kronično bolečino, če je ne zdravimo (običajno je to možno že z antibiotiki). V kolikor izkusiš zgoraj omenjene simptome, nemudoma obišči svojega ginekologa!

2. Vonj mošusa

Vonj zdrave vagine je odvisen od tvoje aktivnosti. Na primer, popolnoma normalno je, če ima tvoja vagina nekoliko močnejši mošusni vonj po naporni telesni aktivnosti, saj se takrat v njeni bližini (kot po celotnem telesu) izloča znoj.

Če pa te vonj zelo moti, ne bo nič narobe, če se posvetuješ s svojim ginekologom, saj se boš le tako lahko prepričala, da je tam spodaj vse v najlepšem redu.

3. Vonj po ribah

Če ima tvoja vagina močan, neprijeten vonj po ribah, obstaja možnost vnetja. Če je vonj še močnejši po seksu ali pa ga spremlja velik izloček, lahko gre za bakterijsko vaginozo. Pri njej gre za prekomerno množenje bakterij, ki zmotijo pH ravnovesje v nožnici.

Če opaziš zelenkast izloček ter izkusiš srbečico in bolečino med uriniranjem, obstaja možnost, da imaš trihomoniazo, pogosto spolno prenosljivo bolezen.

Na srečo lahko oboje zdraviš z antibiotiki. Le poskrbi, da čim prej obiščeš svojo ginekologinjo – in nikoli ne poskusi z izpiranjem, saj je lahko zgoraj omenjeno povezano s hormonskim neravnovesjem, kronično boleznijo ter težavami z reprodukcijo in razvojem, prav tako pa tudi zvišanim tveganjem za razvoj raka jajčnikov.

4. Rahel vonj po belilu (ali kloru)

Razni lubrikanti in kondomi lahko prispevajo k temu vonju, ki najbolj spominja na belilo ali klor. Na srečo ni to nič strašnega, če te moti, pa naslednjič le uporabi neodišavljen lubrikant ali kondom.

5. Vonj po kovini

Če tvoja vagina med menstruacijo dobi vonj po kovini, je to popolnoma normalno. Kri, ki se izloča, ji da namreč poseben vonj.

6. Sladek vonj

Na vonj (in okus) vagine ima vpliv tudi prehrana. Na primer: citrusi, kot so pomaranče, ananas in grenivka, vaginalnim izločkom dajo sladkast vonj in okus. Po drugi strani pa čebula, česen, brokoli in šparglji lahko povzročijo, da vonj in okus vagine postaneta nekoliko manj prijetna.

7. Vonj po kvasu

Čeprav vagina sicer ves čas vsebuje majhno količino kvasovk, lahko zaradi uporabe lubrikantov, spermicidov in antibiotikov, celo nosečnosti, pride do njihovega prekomernega razmnoževanja in okužbe.

Kako veš, da je kaj narobe? Če opaziš rahel vonj, ki spominja na vonj po kruhu, spremlja pa ga izloček, podoben svežemu siru. Čeprav ta vrsta vnetja ni strašna, pa je dobro, da se posvetuješ s svojim ginekologom, ki bo postavil diagnozo. Dobra novica je, da je večino teh vnetij možno zdraviti s pomočjo zdravil proti glivicam in tablet.

Ne spreglej še: