"Rekel mi je, da je njegova bivša umrla v nesreči, nato pa sem izvedela resnico ..." (resnična zgodba)

7. 7. 2024
"Rekel mi je, da je njegova bivša umrla v nesreči, nato pa sem izvedela resnico ..." (resnična zgodba) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Nikoli ne bom razumela, zakaj mi je Matej lagal. Ko sem ga s tem soočila, je planil v jok in mi povedal vse. Bilo ga je sram ..."

Poslala sem sporočilo in zadržala dih. Minili so trije dnevi, odkar sem našla Lucijin* profil. Na njem so bile vse možne informacije, ki so se skladale točno s tem, kar mi je moj bivši pripovedoval o njej. Fotografije nje, ko ima oblečena oblačila, za katera mi je govoril, da jih je nosila. Povezave do bendov, ki sta jih hodila skupaj poslušati ter najrazličnejše informacije o njeni družini in prijateljih.

Le ena stvar je bila nekoliko čudna: nazadnje je bila aktivna nekaj minut pred mano.

Sprva sem skušala to pozabiti, odmisliti divje misli, ki so mivstopile v glavo, vedoč, da ne bi moglo biti res. A postala sem obsedena, zato sem se, ko mi je sostanovalka predlagala, da vzpostavim kontakt "samo, da se prepričam", da nisem nora, to tudi odločila narediti. Pet minut zatem, ko sem poslala sporočilo, sem prejela njen odgovor. Zakričala sem: bila je živa.

Z Matejem* sva se razšla šest mesecev, preden sem izvedela resnico in do takrat med nama ni bilo nekih skrivnosti. Bila sva mlada (23), pred nama je bilo še celo življenje in želela sva različne stvari. Preprosto. Razen tega, da nikakor ni bilo, saj mi je leta lagal o svoji bivši punci Luciji. Na prvem zmenku mi je pripovedoval o njej. Da ima blond lase, ampak si jih barva na rjavo. Da skoraj vsak dan nosi preveliko trenirko. Da je bila njegova prva ljubezen.

Da je umrla v prometni nesreči leto preden sva se spoznala.

Pripovedoval mi je o njej in žalosti, ki jo je pogosto čutil tekom najinega razmerja ter me velikokrat primerjal z njo. Na najino prvo valentinovo je ves čas ponavljal, da je to njegovo prvo valentinovo brez nje in kako težko mu je. Nekaj tednov zatem mi je rekel, da mu je njena mama rekla, da je, ko je umrla, nosila njegovega otroka.

Razšla sva se po dveh letih. Spoznala sem, da sem bila zmeraj druga izbira. Nič, kar sem naredila, ni bilo tako dobro, kot je to počela Lucija. In s tem, ko je toliko govoril o njej, mi ni prav nič pomagal, da bi se počutila bolje. Nekaj tednov zatem, ko sva se razšla, sem še zmeraj razmišljala o vsem, kar je šlo narobe v najinem razmerju. Nekega večera sem se tako spomnila, da mi je povedal, da na neki spletni strani obstajajo sporočila v spomin njej in želela sem prebrati, kaj je napisal. Zdaj, ko gledam nazaj, mislim, da sem se le na nek način želela počutiti povezano z njim. Nisem mogla najti njene strani, ampak sem bila odločena, da mi bo uspelo. Zato sem se obrnila na Google. Takrat sem naletela na njen profil.

Nikoli ne bom razumela, zakaj mi je Matej lagal. Ko sem ga s tem soočila, je planil v jok in mi povedal vse.

Bilo ga je sram, da ga je pustila, in ker sta bila v zvezi na daljavo, se je odločil družini in prijateljem preprosto reči, da je umrla. Po tem, ko je to povedal še v službi, so mu dovolili vzeti dopust, da je šel na "pogreb" in od tam naprej se je začelo samo še bolj zapletati. Povedal mi je, da je hitro izgubil nadzor nad lažjo, zgodba je dobila roke in noge. Ne vem, zakaj je z njo nadaljeval tudi pri meni, šel celo tako daleč, da si je izmislil otroka. Še danes ne vem, ali njegovi starši poznajo resnico ali ne.

Resnica je spremenila moje celotno dojemanje najinega razmerja, pa tudi moje dojemanje same sebe. Če sem iskrena, sem si oddahnila. Sledila sem svojemu instinktu in imel je prav; nisem bila jezna. Delček mene se je sicer počutil neumno in naivno, da sem verjela. Vedel je, kako močno sem trpela, ker sem bila njegova druga izbira, pa vendar, namesto, da bi bil iskren, je laž le še bolj poglobil. No, enkrat, ko je šok izginil, sem čutila le še pomilovanje do njega.

Minilo je že 17 let in še danes lahko čutim vpliv najinega razhoda.

Od Mateja naprej sem namreč le s težavo zaupala drugim. A to me je prav tako naredilo močnejšo in odporno na trenutke, ko stvari postanejo težke. Obiskovala sem terapijo, ki mi je pomagala spoznati, da ga v resnici nisem nikoli ljubila.

Po razhodu sem se preselila in začela svoje življenje znova. Odprla sem svoje podjetje in se kmalu znašla na poti samospoznavanja. Želela sem razumeti, kdo sem bila in kaj potrebujem v življenju. Bilo je res fascinantno in danes ženske, kakršna sem bila, ko sem bila z njim, sploh več ne prepoznam.

A kljub vsemu temu od takrat še nisem uspela ustvariti uspešnega razmerja. Resnično sem se trudila, pa so me vsi ljudje, ki sem jih spoznala, razočarali na takšen ali drugačen način. Prepričana sem, da je za to v veliki meri kriv Matej. Težko je verjeti, da bi nekdo lagal o smrti nekoga. To je bila goljufija vseh goljufij in tega nihče ne bi nikoli smel doživeti.

Vir: independent.co.uk

*Imena so spremenjena.

Ne spreglej: