Imata le krizo ali je vajine ljubezni RES KONEC? Preveri, kakšni so znaki

2. 2. 2021
Imata le krizo ali je vajine ljubezni RES KONEC? Preveri, kakšni so znaki (foto: Profimedia)
Profimedia

Preveri, ali je še upanje za vaju ali pa je res prišel čas, da gresta vsak svojo pot!

Tudi najbolj trdni pari se kdaj pa kdaj skregajo.

Tako pač je in strokovnjaki trdijo, da bi naj občasni prepiri bili celo zdravi. Seveda v primeru, da ob koncu prepira najdeta rešitev za problem in se je tudi držita. Kaj pa v primeru, da se kregata ves čas?

Kdaj je tisti prelomni trenutek, ko si rečeš: »Dovolj je!«?

Ko nastopi kriza, ki lahko traja tudi nekaj tednov in celo mesecev, je težko. Človek se tolaži s tem, da bo težko obdobje minilo in bo spet vse po starem. Pa je res tako enostavno?

Žal nekatera vedenja ali problemi v vajinem razmerju lahko kažejo na to, da stanje nikoli ne bo boljše in tudi na to, da ljubezni med vama več ni.

Morda ti lahko naslednja vprašanja pomagajo odgovoriti na tvoje dvome!

1. So krize v razmerju nekaj normalnega?

Vsekakor! Pa tudi nikoli ne ostane samo pri eni. Velikokrat se prva kriza pojavi ob koncu tako imenovanega »medenega obdobja«, kjer človek občuti noro zaljubljenost in partnerja vidi kot popolnega.

Ko to izzveni, je čas za realno sliko in za mnoge se pravo razmerje komaj takrat zares začne.

V vsaki krizi je pomembno, da sta oba pripravljena predvsem delati na vajini zvezi, si prisluhniti in pravilno komunicirati.

Ignoriranje problemov in prelaganje krivde drug na drugega ne bo rešilo nič, samo poglobilo bo vajine težave. Hkrati pa se zavedajta svojih napak in si jih tudi priznajta.

2. Kaj sploh povzroči občutek krize?

To je zelo odvisno od vsakega posameznika. Velikokrat kriza za pare nastopi po rojstvu prvega otroka. Ženska se velikokrat počuti sama za vzgojo, moški pa postavljen na stranski tir.

Kriza se lahko pojavi tudi ob bolezni, menjavi službe, razmerju na daljavo ali iz kakšnega čisto tretjega razloga.

3. Sta sploh definirala kaj za vaju pomeni »biti v zvezi«?

Koz že zgoraj omenjeno, veliko zvez trpi po medenem obdobju. Pomembno je, da vsak pri sebi razčistita, kaj za vaju ljubezen sploh pomeni. Če so to metuljčki v trebuhu in odličen seks, ni nič čudnega, da sta se znašla v krizi.

Ljubezen je nekaj veliko bolj globokega in tista prava pomeni, da spoznavaš različne plasti svojega partnerja ter jih tudi sprejmeš.

Torej, če več ne čutiš metuljčkov v trebuhu, to nikakor ne pomeni, da ljubezni med vama več ni. Pomeni pa, da se bosta morala truditi in na zvezi delati. Pa bo tudi seks spet odličen.

4. Imaš nenehne dvome o vajinem razmerju?

To, da se prebijaš skozi dvome in se sprašuješ, ali je ta zveza res prava zate, je nekaj popolnoma normalnega. Če pride do raznoraznih nesoglasij, še to ne pomeni, da je razmerja kar naenkrat konec.

Ponovno ponavljamo – pogovor, razumevanje in empatija so vama lahko v  veliko pomoč.

5. Se je eden od vaju popolnoma spremenil?

Razmerja spremenijo človeka, to drži. Težava nastane takrat, ko je ena oseba vložila popolnoma vse v zvezo, se prilagodila in želi delati tudi na sebi.

Če druga oseba ni pripravljena storiti tega in samo narekuje prvi osebi, kaj mora izboljšati, je to lahko velik problem.

Oba se morata prilagajati in oba morata vlagati v zvezo. En sam ne bo dovolj. V tem primeru je ljubezni skoraj zagotovo konec.

6. Kaj pa, če je res že zdavnaj prepozno?

Žal razmerja vedno ne gre rešiti. Tako pač je. Včasih se pač ne izide. V takem primeru je veliko bolje oditi vsak na svojo pot, kot pa ostani v odnosu, ki ne vodi nikamor.

Določita si, kaj sploh želita v razmerju in kaj drug od drugega potrebujeta. Če to ne pomaga in še vedno ne želita obupati, je najboljša izbira strokovna pomoč.

Pa vso srečo in držimo pesti za vaju!

Pripravila: N.S.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Če nekdo strmi vate, naredi TO! (Psihološki TRIK, ki VEDNO deluje)

Priporočamo tudi: Spiš ponoči s plišastim medvedkom? Ne boš verjela, kaj to pomeni!