Hipogamija postaja trend! A kaj je hipogamija?

Nedavna raziskava univerze v Barceloni je pokazala, da so ženske bolj izobražene od moških, da se tradicionalna družina umika v ozadje, vse večji trend pa postaja hipogamija – ko se ženske poročijo s partnerjem, ki je manj izobražen od njih.

Hipogamija postaja trend! A kaj je hipogamija? (foto: shutterstock) shutterstock
24. 5. 2013

To naj bi po poročanju Daily Maila veljalo v večini držav od Evrope do Južne Afrike pa tudi v arabskih državah, kot je Jordanija. Med države, kjer je število študentk višje kot število študentov in kjer je trend hipogamije že v ospredju, se je poleg Francije, Jordanije, Španije in Mongolije uvrstila tudi Slovenija.

Žensk z univerzitetno izobrazbo je vse več, zato raziskovalcev dejstvo, da se ženske poročajo z manj izobraženimi moškimi že v 21 državah, ki so bile zajete v raziskavi, ni presenetilo.

"Do zdaj je v tradicionalnem odnosu heteroseksualnih parov dominiral vzorec, ko so se ženske poročale z moškimi z višjo stopnjo izobrazbe, v zadnjih letih pa je lažje dostopno šolanje za ženske ta model spremenilo," razlaga vodja študije Albert Esteve in dodaja, da je hipogamija vse pogostejša oblika sodobnega partnerstva.

To naj bi se kazalo tudi med krizo, ko ženske vse pogosteje finančno oskrbujejo celotno družino.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri