Dvoboj

Si pripravljena na verbalno soočenje s svojim partnerjem? Sledi lekcija, kako se učinkovito prepirati in kako na koncu skleniti kompromis.

30. 6. 2009

1. Ne zadržuj v sebi

Če te pri partnerju nekaj zelo moti, mu to povej čim prej - tega nikar ne zadržuj v sebi, saj bo slej ko prej izbruhnilo iz tebe v še hujši obliki.

2. Jasno izražanje

Partnerju nikar ne razlagaj, kaj te tako moti, po ovinkih, ampak to povej jasno in glasno, sicer bo lahko na koncu povsem zmeden in mu zares ne bo jasno, kaj te pravzaprav teži. Razloži mu z mirnim tonom in lepimi besedami – nikar se ne poslužuj žaljivk.

3. Samo aktualne teme

Ko se prepirata, nikar ne pogrevajta zamer iz preteklosti, sploh ne, če sta jih nekoč že razrešila. Trenutno je vajin prepir sprožil en sam problem, ki mu je treba priti do dna!

4. Jaz čutim

Da mu bo zares jasno, kako te nekaj prizadene, izrazi svoja čustva. Povej mu, da se počutiš prizadeto, užaljeno, zapostavljeno … ko stori točno določeno stvar. Morda se sploh ne zaveda, kako te z določenimi dejanji prizadene.

5. Prisluhni mu

Verjetno se bo v njemu kaj kmalu sprožil obrambni mehanizem in hitro ti bo na pladnju serviral argumente, zakaj nekaj počne tako pogosto.

6. Slišala boš tudi svoje napake

Bodi pripravljena tudi na to, da boš slišala kritiko na svoj račun – navsezadnje tudi ti nisi popolna!

7. Poiščita srednjo pot

Zdaj, ko sta se oba izpovedala, je čas, da skleneta kompromis. To je težko, a edino pravilno v partnerskem razmerju. V kolikor se bosta zares temeljito pogovorila, bosta brez težav zakorakala na srednjo pot.