"Do 59. leta sem bila devica, nato pa sem sprejela drastično odločitev in moje življenje se je spremenilo" (resnična zgodba)

"Pred kratkim me je znanka vprašala, kaj sem počela, da sem dobila takšen "sijaj". Tega ji nisem povedala, vendar to pripisujem ..."

"Do 59. leta sem bila devica, nato pa sem sprejela drastično odločitev in moje življenje se je spremenilo" (resnična zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2023

Prvi zmenek sem imela pri 25 letih, in to z bivšim sošolcem s fakultete. Srečala sva se po naključju, klepetala nekaj minut in nato me je povabil na zmenek. Po ogledu filma sva se odpeljala v park s pogledom na reko, obsijano z mesečino.

Bil mi je bil všeč, vendar sem bila napeta. Objel me je, se mi približal, me poljubil na vrat in pobožal po laseh. Zmrznila sem.

Šepetal mi je, naj se sprostim, in želela sem se, toda ko me je poljubil na ustnice, sem se tako tresla, da je ustavil in me odpeljal domov. Nikoli več nisem slišala zanj.

Tista noč je napovedala naslednja štiri leta mojega življenja zmenkovanj. Že če je moški naredil kaj tako preprostega, kot je držanje za roko, sem se ustrašila in postala tako ledena, da me nihče ni drugič povabil na zmenek.

Imam avtizem. Sem "visokofunkcionalna", kar pomeni, da sem lahko akademsko uspešna in imam kariero ter da sem večino časa videti nevrotična. Toda bila sem otrok, ki so ga drugi ustrahovali in zasmehovali, najstnica, s katero ni hotel hoditi noben fant, in sramežljivo, čudno dekle brez prijateljev. Ne prenesem prenatrpanih in hrupnih prostorov. Vedela sem, kako se moram obnašati v službi, vendar je bila to le igra. Predstava me je izčrpavala. Ob vrnitvi domov sem se zmeraj umaknila v zavetje mehkega gugalnega stola, kjer me je ritmično gibanje pomirilo.

Ko sem se približala tridesetim, sem postala obupana. Starejši moški v službi je začel flirtati z mano. Ni se mi zdel privlačen ali prijeten. Čut me je svaril, naj se držim stran od njega, vendar mi je ponavljal, da me lahko nauči vse, kar moram vedeti o seksu, jaz pa nisem želela biti 30-letna devica.

Z njim sem se občasno srečevala sedem let. Ne vem, zakaj sem tako dolgo vztrajala, ampak sem. Ko sem bila z njim, sem bila toga in hladna, vendar mu je bilo vseeno.

Z njim nisem nikoli imela vaginalnega seksa, vendar sem prenašala boleče dejavnosti, ki so me strašile. Nenehno mi je sadistično grozil in nikoli nisem vedela, kaj bo ali česa ne bo naredil. Nekoč mi je zagrozil, da mi bo odgriznil bradavičke. Smejal se je, ko me je bilo strah. Mislim, da je užival v tem, da sem bila prestrašena. Vse to sem sovražila, vendar tega nikoli nisem povedala. Nazadnje sem z njim prekinila razmerje, vendar si od takrat naprej nisem več želela moške pozornosti. Celo ob gledanju seksualnih prizorov v filmih se mi je obrnil želodec. Kot ženska sem se počutila ničvredno.

V naslednjih 11 letih sem delala, kupila hišo, imela nekaj dobrih prijateljev in uživala v svojih hobijih. Potem se je moje življenje drastično spremenilo. Pri 48 letih so mi diagnosticirali idiopatsko dilatacijsko kardiomiopatijo. Povedali so mi, da obstaja 70-odstotna verjetnost, da bom umrla v petih letih. Kardiolog mi je svetoval, naj se invalidsko upokojim, ker sem bila ves čas izčrpana in zadihana. Naslednje leto sem spala več ur, kot sem bila budna. Potem pa je na trg prišlo novo zdravilo in moje srce se je nanj odzvalo dovolj dobro, da sem lahko spet normalno delovala.

Imela sem sezam stvari, ki sem jih želela narediti, in bila sem odločena, da jih začnem delati.

Odpravila sem se na počitnice na zahodno obalo, da bi videla ocean. Končno sem napisala roman, ki sem ga nameravala napisati. Te stvari so me zadovoljile, vendar je v meni še vedno vladala praznina. Počutila sem se zlomljenega.

Petletni rok moje predvidene smrti je potekel, jaz pa sem bila še vedno živa. Nekega večera sem se odločila, da si bom ogledala film "Legende o padcu". Še preden se je film končal, sem začutila hrepenenje po Bradu Pittu. Zdaj sem vedela, kaj mi manjka. Še vedno sem si želela doživeti naklonjenost in nežnost moškega, vendar nisem vedela, kako. Kot neumna mladostnica sem sanjarila o zvezdnikih - Pittu, Bruceu Springsteenu, Kevinu Costnerju - moških, ki so bili daleč od mene in o katerih sem lahko varno fantazirala, ker nikoli ne bom imela priložnosti biti z njimi.

Minilo je več let. Moje zdravilo je prenehalo delovati in moje srce je spet odpovedovalo. Kardiolog mi je povedal o novi vrsti spodbujevalnika, ki bi lahko pomagal, ali pa bi me lahko uvrstili na čakalni seznam za presaditev. Izbrala sem spodbujevalnik. Bila sem ena od srečnežev, pri katerih je naprava delovala, in moje srce se je izboljšalo do najboljšega stanja, odkar mi je bila postavljena diagnoza.

Toda zdaj sem čutila še močnejši občutek lastne smrtnosti - občutek, da se mi čas izteka. Želela sem vedeti, kako je, če te nekdo objema, poljublja in boža.

Prijatelji so mi predlagali, naj najamem spremljevalca. Rekli so, da bom tako imela nadzor nad situacijo. Ne bi bilo pritiska, da moram seksati, če si tega ne bi želela. Všeč mi je bila zamisel, da bi bila sama odgovorna za to, kaj se bo zgodilo, vendar nisem mislila, da bi lahko kdaj zares najela spremljevalca.

Kljub temu sem bila radovedna in začela sem brskati po spletnih agencijah in neodvisnih spremljevalcih. Toda ko sem prebrala njihove opise, se mi nihče ni zdel obetaven za moje okoliščine.

Nekega poznega večera sem naletela na spletno stran moškega, ki ga bom imenovala Antonio. Zdel se mi je pristen, spoštljiv in nežen. Dan za dnem sem se vračala na njegovo spletno stran. Začela sem fantazirati o njem. Nazadnje sem se odločila, da moram stopiti v stik z njim. Bala sem se, da me bo zavrnil ali da ga bo ob najinem pogovoru prestrašila moja socialna nerodnost. Nisem vedela, kaj naj mu napišem v elektronsko sporočilo. Odločila sem se, da bom preprosto iskrena.

Napisala sem:

"Sem ženska srednjih let z zelo malo izkušnjami. Izkušnje, ki jih imam, so bile večinoma neprijetne. Zdi se mi, da sem zamudila eno od največjih življenjskih radosti, in želim nekaj storiti v zvezi s tem. Zaradi moje plašnosti v družbi moških ne morem najti tistega, kar iščem. V srcu se še vedno počutim kot naivno mlado dekle. Enkrat v življenju bi rada doživela čutno izkušnjo z moškim, ki se mi zdi privlačen in ki je potrpežljiv, čuten in ne pritiska name. Takšnega, ki se me želi dotikati. Mislim, da si ti moja edina priložnost za to. Ogledala sem si že veliko spletnih strani tako agencij kot posameznikov, a me vedno znova pritegne tvoja."

V nekaj urah je Antonio odgovoril. Zapisal je: "Verjamem, da lahko to fantazijo spremenim v resničnost in vznemirljivo pustolovščino zate, da te bom razvajal, objemal in poljubljal ter ti dajal naklonjenost in nežnost, ki ti je bila v preteklih razmerjih odrekana."

Povabil me je, naj ga pokličem, vendar me je bilo preveč strah. Začela sva si skoraj vsak dan pošiljati elektronsko pošto. Kmalu sem mu povedala večino svoje zgodbe, on pa mi je ure in ure pomagal, da sem vse predelala, in me učil, kako razumeti in odpustiti sebi. Potem me je poklical. Navdušil me je s svojim lahkotnim smehom in zanimivimi zgodbami. Rekel mi je, da se bo z veseljem pogovarjal z mano in mi pomagal, čeprav ga nikoli ne bom naročila za zmenek.

Po letu dni komunikacije sem Antonia želela videti.

Dogovorila sva se za srečanje v hotelu v mestu blizu mojega doma. Ko sem čakala, da pride, sem si skoraj premislila. Počutila sem se živčno in napeto, vendar sem se prisilila, da sem ostala. Bila sem tako živčna, da sem s težavo odklenila vrata najine sobe. Vzel je kartico in naju spustil noter. Ko me je poljubil, sem zastala, kot vedno v preteklosti. "Morda je še prezgodaj," je rekel in dolgo sva sedela in se pogovarjala.

Rekel mi je, naj bom samo jaz in naj me ne skrbi, kaj si misli o meni. Ko sva se pogovarjala, me je postopoma pritegnil k sebi. To mi je bilo všeč. Naslonila sem se nanj in se sprostila. Bil je nežen. Ponudil mi je masažo, in čeprav tisto noč nisem mogla seksati, sem se pod njegovim dotikom sprostila. Še preden sem se zavedla, sem se slekla in prvič v življenju sem uživala v čutnem doživetju. Pogovarjala sva se dolgo v noč. Naslednje jutro sem vedela, da ga želim še enkrat videti.

Naslednjič sem ga videla, ko je Antonio prišel k meni domov za konec tedna. Še vedno nisem bila pripravljena na spolne odnose in on ni pritiskal name. Kljub temu, da mnogi mislijo, najem spremljevalca ni vedno povezan s plačilom za seks. Moški, ki so uspešni spremljevalci, morajo biti razumevajoči, prilagodljivi in nesebični, Antonio pa ima teh lastnosti v izobilju. Hodila sva na sprehode, skupaj kuhala, počasi plesala, gledala film in se ure in ure pogovarjala.

Popolnoma sem mu zaupala. Mislila sem, da se z moškim nikoli ne bom počutila tako varno.

Odločila sem se, da ga obiščem v Los Angelesu. Vedno me je bilo strah letenja, vendar sem si to res želela. Poletela sem z letališča, ki je bilo majhno in ne preveč natrpano. Na letalu sem se držala zase in gledala film. Toda nič me ni moglo pripraviti na letališče LAX. Načrt je bil, da se s taksijem odpeljem do našega hotela, Antonio pa me bo tam pričakal. Sledila sem drugim potnikom do vrtiljaka za prtljago. Potem se je vse podrlo.

Bila sem preobremenjena, ker sem bila v družbi toliko ljudi, ker sem slišala nenehne glasne napovedi in ker so me preplavili vsi drugi dražljaji na letališču. Počutila sem se ujeto. Nisem vedela, kako naj najdem taksi. Bila sem tik pred tem, da se zlomim, in vedela sem, da moram nekaj storiti. Opazila sem stopnišče, ki ga skoraj nihče ni uporabljal. Vodilo je v miren hodnik, kjer sem našla klop. Na njej ni bilo nikogar razen vzdrževalca. Po nekaj globokih vdihih sem poklicala Antonia. Ta mi je opisal, kje sem, mi rekel, naj ostanem na mestu, in dejal, da me bo prišel iskat. Ko je prišel, me je dolgo objemal in vzel mojo torbo. Spet sem se počutila varno.

Še naprej sem si z njim rezervirala vikende, kolikor sem le mogla, včasih pri meni doma, včasih v Los Angelesu.

Neke noči me je Antonio nežno pripravil do tega, da sem se začela več kot le poljubljati. Pri 59 letih končno nisem bila več devica.

Več kot 20 let je minilo, odkar sem bila v tistem bolanem "razmerju". Po vsem tem času se mi je ta nova izkušnja zdela kot sanje - čudovite sanje.

Antonio mi je razkazal Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach in Santa Monico. O krajih, ki smo jih obiskali, pripoveduje zanimive anekdote. V restavracijah odlično jeva. Vedno ugodi moji želji, da bi sedela v kotu ali ob steni. Ponoči se objemava in se pogovarjava.

Negotovost zaradi kardiomiopatije me bo vedno spremljala, vendar sem zdaj bolj pomirjena s svojo situacijo. Vedno se bom morala spopadati tudi s svojim avtizmom. Če ne bi našla Antonia, nisem prepričana, da bi naletela na moškega, ki bi imel dovolj potrpljenja, da bi me sprejel točno takšno, kot sem. Ne vem, ali bi kdaj doživela naklonjenost, po kateri sem hrepenela, in vedno bi imela občutek, da sem zamudila pomemben del življenja.

Za ženske s težavami, kot so moje, najem spremljevalca verjetno ni med prvimi možnostmi, o katerih bi razmišljale. Vendar je to lahko dobra izbira. Pomembno je, da potencialnega spremljevalca temeljito raziščete, vendar je na voljo veliko uglednih moških. Za nekatere avtistične ali boleče sramežljive ženske je to lahko korak k premagovanju nerodnosti in prehodu na prizorišče običajnih zmenkov. Za druge, kot sem jaz, je to olajšanje, da jim ni treba razmišljati o današnji sceni zmenkov, ki je pogosto povezana s pričakovanji. Ne želim si obveznosti in ne želim se spopadati s pritiskom, da se moram ukvarjati s spolnimi in družabnimi dejavnostmi, ki mi povzročajo nelagodje.

O naravi mojega odnosa z Antoniom si ne delam iluzij. Pravzaprav mi je všeč, da Antoniu plačujem za njegov čas.

Ta vidik mi omogoča sprejemanje odločitev, ki jih v "običajnem" razmerju ne bi mogla sprejeti. V odnosu med spremljevalcem in stranko se počutim enakopravna.

Veliko ljudi meni, da je najemanje nekoga za romantično ali spolno razmerje ponižujoče ali celo napačno, vendar obstajajo ljudje, ki nimajo druge možnosti, da bi imeli takšna razmerja. Menim, da bi to morala biti osebna odločitev med dvema odraslima osebama. Z Antoniom se srečujem že več let in v tem času sem postala veliko srečnejši človek. Ne zapravljam več časa s skrbmi, kako se povezati z moškimi. Pred kratkim me je znanka vprašala, kaj sem počela, da sem dobila takšen "sijaj". Tega ji nisem povedala, vendar to pripisujem Antoniu.

Antonio me je spodbudil, da poskušam nekatere moške spoznati bolj od blizu - hoditi na zmenke, raziskovati. Čeprav cenim njegovo spodbudo, dvomim, da si bom kdaj želela početi te stvari. Vem pa, da po zaslugi tega čudovitega moškega nisem več zlomljena. Ko ležim v njegovih rokah, sem spet cela.

Po predlogi

"V desetih letih, odkar sva skupaj, mi z njim še nikoli ni prišlo" (izpoved Slovenke)