Danes (6. julij) je dan poljubljanja! Veš, kakšna je vloga poljuba?

Ali veš, da je 6. julij mednarodni dan poljuba? Proslavi ga z vsaj enim, še prej pa preberi nekaj presenetljivih zanimivosti o ustnicah in poljubljanju.

Danes (6. julij) je dan poljubljanja! Veš, kakšna je vloga poljuba? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2017

Poljub, ta čudovita in čutna gesta, ki je tako zelo pomembna, tako intimna in ki toliko pove o osebi, ki nas poljubi. Znak ljubezni, pozdrava in naklonjenosti, ki ga ne bi mogli izvesti brez ustnic, simbola privlačnosti.

Si pripravljena na presenetljive zanimivosti o njih? Izvoli.

Koliko mišic uporabimo pri poljubu?

Da se lahko poljubimo, moramo uporabiti kar štiri mišice, znane pod skupnim imenom ustna orbikularna ali krožna ustna mišica. Ko se poljubimo, torej naredimo pravi mali trening.

Ali imajo ustnice znojne žleze?

Ustnice nimajo znojnih žlez, se ne potijo in s tem hkrati nimajo vira hidracije. Zato se izsušijo hitreje kot ostali deli telesa. 

Kako so ženske nekoč nanašale negovalno sredstvo za ustnice?

Začetki najbolj znane znamke izdelkov za nego ustnic na svetu Labello segajo v leto 1909, ko je dr. Oscar Troplowitz izumil negovalno sredstvo v obliki stika, zavito v papir. Ženske so sredstvo nanašale s prsti.

Priročno vrtljivo plastično embalažo, kot jo poznamo danes, so ustvarili leta 1963, nemudoma je izdelek postal prodajni hit. Legendarni Labello Classic v modri embalaži so na trg poslali že leta 1973 in ga izdelujejo še danes.

Ko zavrnemo poljub na lice …

Poljubljanje na lice je v številnih kulturah simbol vljudnega pozdrava. Če ta poljub zavrnemo, je to lahko sprejeto kot znak, da nam ta oseba ni simpatična. 

Kakšna je vloga poljuba? 

Nekateri znanstveniki vlogo poljuba razlagajo kot način, s katerim potencialnega paritvenega partnerja privedemo dovolj blizu k sebi, da lahko zaznamo njegov vonj in njegove feromone.  

Zakaj ustnice z leti izgubljajo volumen?

Oblika ustnic je odvisna tudi od količine kolagena. Z leti ga telo ustvari manj in ustnice izgubijo volumen, koža na njih je tudi bolj izsušena. Ustnice se hitreje starajo in izgubljajo na polnosti tudi zaradi izpostavljenosti UV žarkom.

Da bi se temu izognila, uporabljaj negovalno sredstvo za ustnice z zaščitnim faktorjem (npr. Labello Sun Protect z ZF 30).

Kaj se zgodi v telesu, ko se poljubljamo?

Ko se poljubljamo, se v telesu sprosti "hormon ljubezni" oksitocin, zato resnično drži, da nas poljub zbliža. Še več, poljubljanje odpravlja stres, saj dokazano znižuje raven stresnega hormona kortizola. 

Naredite si lep 6. julij in danes obvezno nekomu nameni poljub.

Preberi še: 12 najlepših naravnih kopališč v Sloveniji ali Kako do valovitih las kot na morju (enostaven recept za domači sprej)