Je čustvena nezvestoba enako nevarna kot SEKS? Še bolj, in to je RAZLOG, zakaj!

Je to ravno tako nevarno, kot da bi se spustili v seksualno avanturo? Presenečeni boste, kaj to pomeni za vajino zvezo ...

Je čustvena nezvestoba enako nevarna kot SEKS? Še bolj, in to je RAZLOG, zakaj! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2021

Ste že pomislili, da lahko prevarate fanta, čeprav se drugega moškega niste niti dotaknili? Lahko ste se zapletli v ‘čustveno avanturo’ in rezultat je tak, kot če bi se z drugim dobivala med rjuhami.

“Čustvena intimnost z nekom se lahko zdi nedolžna, ker ne gre za seks, vendar lahko uniči partnerstvo ravno tako učinkovito, kot ‘fizična nezvestoba’,” trdi psihiater Irwin Marcus, avtor knjige Zakaj imajo moški avanture.

Tesno prijateljstvo lahko preide na nevarno območje, če so izpolnjeni trije pogoji: intenzivna čustvena intimnost, seksualna privlačnost in skrivnostnost ...

Temu lahko rečemo tudi seks v glavi, če že hočete. Sedaj pa jih dobite še s kolom po glavi: možno je, da sploh ne veste, da se vam to dogaja.

Preberite, kako lahko ugotovite, ali ima eden od vaju takšno razmerje in zakaj je to lahko ravno tako nevarno, kot da bi se spustili v seksualno avanturo.

Ugotovite, ali ste vi tisti, ki ste se čustveno zapletli

Lahko pritrdite naslednjim izjavam?

  • Srečnejši ste v družbi prijatelja, kot kadar ste s svojim fantom.
  • Temu prijatelju poveste najpomembnejše novice o svojem življenju prej, preden zanje izve vaš fant.
  • Vajina srečanja so na pol skrivna in počutite se malo krivo, kadar preživljate lepe trenutke z njim.
  • Tudi flirtanje je prisotno in včasih fantazirate o njem.

Če ste na več kot tri zgornje izjave prikimali, je vaš prijatelj prišel preblizu, da bi se lahko počutili popolnoma varni.

Prva stvar, ki jo morate storiti?

Ustavite konje in zamrznite prijateljstvo. Ta moški je tako vpleten v vaše življenje, da se ne morete popolnoma posvetiti svoji romantični zvezi.

Prekinitev kontaktov z njim vam bo pomagala, da se boste posvetili svojemu partnerstvu. Če je ta človek kolega iz službe, bo to seveda veliko težje.

V tem primeru prenehajte z osebnimi elektronskimi pismi, skupnimi kosili in ohranjajte le profesionalen odnos. Kmalu mu bo postalo jasno. Sedaj je čas, da proučite svoje vzgibe, ki so vas pripeljali do take situacije.

Očitno je, da pri tem človeku dobite nekaj, česar pri svojem partnerju ne. Če boste to ugotovili, boste vedeli, katera vaša potreba mora biti zadovoljena, da bi se počutili srečnejše.

To, kar imate na tem prijatelju najraje, je prav to, kar pogrešate v svoji ljubezenski zvezi. Če se počutite malo ‘na trnih’ in ste vznemirjeni, preden se srečate s prijateljem, vam tega primanjkuje.

Romanca je tisto, zaradi česar se ženske ponavadi spuščamo v čustvene avanture. Veliko truda je potrebnega, da bi lahko vzdrževali strast med dolgoletnima partnerjema, zato je lažje, da jo poiščemo kje drugje.

Iskrico, ki se vam je prižgala, skušajte pripeljati k svojemu fantu.

Gre za čisto preproste stvari, kot je klic v službo, da mu po veste, da mislite nanj in si ga želite zvečer (na več načinov). Počutil se bo zaželenega in verjetno se vam bo to v enaki meri vrnilo (na več načinov).

Drug razlog ...

... zaradi katerega ste se znašli v intimnem prijateljstvu z drugim moškim, je lahko, da vaš partner preprosto ni na vaši čustveni frekvenci. Če ne dobite zadoščenja, da bi bili slišani in upoštevani doma, boste to poiskali kje drugje.

Seveda imate prijateljice, s katerimi se lahko o vsem pogovorite, vendar potrebujete moško pozornost, ki vam je partner ne nudi.

Kaj lahko storite?

Povejte mu, da ga pogrešate in skušajta preživeti čim več lepih trenutkov skupaj. Če mu boste žugali s prstom, da se vam premalo posveča, boste izgubili bitko.

Če pa boste znali narediti tako, da bosta več časa skupaj, se bosta lahko ponovno povezala.

Tretji razlog za čustveno nezvestobo je najbolj banalen – da ubežite dolgčasu.

Ki pa sploh ni nič nenavadnega v dolgotrajni zvezi. Če vas novi prijatelj neznansko zabava in se ob njem počutite živo – kaj je bolj naravnega, kot da si želite čim več časa preživeti z njim?

Vedeti morate, da se v vsak odnos slej ko prej priplazi dolgočasje in pravi čas morate ukrepati.

Potrudite se in s svojim fantom poiščite stvari, ki vaju navdušujejo in jih počnita skupaj. Pojdita na eksotične počitnice. Pojdita ven v četrtek in ne v soboto. Ni nujno, da so spremembe velike; včasih potrebujeta le majhno spremembo, ki bo začinila vsakdan.

Obstaja tudi verjetnost, da imate novega prijatelja, ker se želite znebiti starega. Ker je včasih pretežko zapustiti človeka, si poiščemo razlog, zaradi katerega ga bomo zapustili. Najbolje, da je to nov, svež in zapeljiv razlog.

Kako veste, da vaš odnos nima prihodnosti?

Če ne čutite nikakršne želje po ‘obnovitvi’ partnerstva, je najbolje, da odnos prekinete.

Preverite naslednje izjave in ugotovite, ali ima čustveno afero on

  • Ugotavljate, da je zadnje čase popolnoma odsoten in razdražljiv.
  • Resnično se veseli novih delovnih izzivov z določeno sodelavko.
  • Ne pove vam več toliko o sebi, kar se prej ni dogajalo.
  • Določeno žensko prijateljico omenja izjemno pogosto.

Malo bolj zapleteno postaja, ko želite ugotoviti, ali se je zapletel vaš fant. Če se vam zdijo najmanj tri zgornje izjave kar nekako preveč domače, obstaja verjetnost, da se nekaj dogaja.

Če veliko govori o neki ženski, to pomeni, da se je čustveno povezal z njo ... vendar se še nista spoznala med rjuhami.

Na žalost je ugotavljanje, zakaj se je zapletel s to deklino, zelo težko delo. Kot veste, se fant sploh ne zaveda, da nekaj med vama ni v redu in da je to razlog, da se je sploh zapletel z njo.

Seveda človek nima slabe vesti, saj nima občutka, da vas vara. Ker ne seksa z njo, misli, da je vse v redu.

Če ga boste soočili z resničnim stanjem, se bo po vsej verjetnosti postavil v obrambni položaj in vas postavil v položaj zmešane paranoične kure.

Medtem pa se bo vajinemu razmerju slabo godilo. Najverjetneje ne boste izvlekli priznanja iz njega.

Razumeti morate njegove motive: moški se zateče po čustveno podporo k drugi ženski, če 'doma' ne dobi dovolj pozornosti in potešitve. Seveda je rešitev večja doza obojega – z vaše strani.

Tako se bo njegova glava nehala vrteti naokoli in bo zopet gledala vas. Polaskajte mu in posvetite se tudi njegovemu telesu; odzivajte se na njegovo zapeljevanje.

Moški – še vedno – enačijo čustveno privlačnost s fizično privlačnostjo. To je eden od načinov, s katerim vam pokažejo svojo ljubezen. Prav tako mu skušajte na nežen način pokazati, da vas zanima, kaj se dogaja z njim.

Ne sprašujte po podrobnostih. Ustvarite vzdušje, v katerem se bo lažje sprostil in spregovoril. Trudite se, da bo pogovor potekal bolj 'vsakodnevno', ne delajte scen.

Med kuhanjem ali gledanjem televizije mu povejte, kaj se dogaja z vami; vprašajte ga za nasvet. Mogoče mu bo to pomagalo, da se odpre. Zopet bosta vzpostavila močno vez, več časa bosta posvečala drug drugemu in manj časa mu bo ostalo - zanjo.

Napisala: Milena Marn 

Preberi še: 30 dni je z dragim seksala le oralno! Poglej, kaj se je zgodilo ...

Priporočamo tudi: Nenavadni kraji, na katerih moraš vsaj enkrat v življenju seksati