Cosmo vodnik za popoln konec

Obstaja zelo dober razlog, zakaj poznamo besedo zbogom. Ta ne vključuje prav nobenega kričanja, loputanja z vrati in preklinjanj. Preberi, kako lahko tudi sama najdeš miren izhod iz kakršnihkoli kočljivih in težavnih situacij.

27. 3. 2008

Narediti dober vtis je izredno pomembno. Ne glede na to, ali moramo s popolnim make-upom, obleko in vedenjem očarati potencialnega ljubimca ali pa bodoče šefe s svojo brezhibno biografijo in referencami prepričati, da smo najboljša izbira za prosto delovno mesto. Veliko teže se je v podobnem blestečem stilu, polnem dostojanstva in nasmehov, od ljubezenske zveze, službe, prijateljstva itd. tudi posloviti. Z naslednjimi nasveti boš zagotovo imela več možnosti za popoln umik z (iz) …

Delovnega mesta

Najprej se vprašaj, če ti res ne preostane drugega, kot da daš odpoved. Če želiš oditi zato, ker čutiš, da te izkoriščajo, se do tebe grdo obnašajo, si slabo plačana, preobremenjena in preutrujena, je čas, da o tem spregovoriš na glas. Ne pričakuj, da bodo drugi kar sami od sebe v tebi prepoznali genialko, brez katere bo trpela kakovost dela, če se boš skrivala v svojem kotu in sama zase godrnjala čez vse in na vsakogar. Če meniš, da s teboj ravnajo nepravično, je čas, da potrkaš na vrata nadrejenih in jim to tudi poveš.

Če si se po drugi strani odločila, da boš pustila službo samo zaradi ENE osebe, ki ti gre na živce, se zavedaj, da boš prav v vsakem delovnem kolektivu naletela vsaj na eno podobno ali celo hujšo osebo, ki ti bo grenila delovne urice. Če si kljub temu odločena, da je zadnja opazka tvoje sodelavke sodu izbila dno in da ne zdržiš več, pa poskrbi, da boš delovno mesto zapustila brez negativnih občutkov. Mednje spadajo tudi tiste vrste misli, ko si zaželiš, da bi šlo brez tebe in tvojega dela podjetje ali pisarna, kjer delaš, k vragu. Zavedaj se, da ni prav nihče nenadomestljiv in da bodo tudi za tvoje mesto slej ko prej našli novo primerno kandidatko. Maščevalne in sovražne misli ti lahko samo škodijo pri iskanju nove, boljše službe.

Pomembno je tudi, da vedno deluješ s pozicije moči, ne šibkosti. Ko boš dala odpoved, zadrži svoja čustva in misli zase, bodi odločna in se ne opravičuj preveč. Če boš morala po odpovedi oddelati še odpovedni rok, poskrbi, da boš dokončala vse začete projekte in po možnosti uvedla osebo, ki bo po tvojem odhodu opravljala tvoje delo. Potem reci zbogom tudi tistim, ki so ti pomenili največji trn peti, temeljito pospravi svojo mizo in dostojanstveno zapri vrata pisarne z občutkom, da je pravkar izgubila prekleto dobro uslužbenko.

Ljubezenskega razmerja

Pravzaprav tudi pri tako pomembni čustveni odločitvi veljajo podobna pravila kot pri službeni odpovedi. Si res naredila vse, kar lahko? Sta se poskusila pogovoriti o svojih problemih, pogoltniti vsa ponižanja in zamere, se sprijaznila z medsebojnimi razlikami, si prezrla njegove sarkastične pripombe in se navadila na vedno mokra tla v kopalnici, ko se stušira? Sta se odpravila k psihologu? Si mu pripravljena reči zbogom?

Čisto normalno je, če se ne počutiš dovolj močna, da narediš kaj takšnega, in če se bojiš, da bo trajalo zelo dolgo časa, preden si boš čustveno lahko opomogla. Ne glede na to, kako razočarana in jezna si nanj, te bo še vedno bolelo, ne glede na to, koliko krožnikov sta zmetala na tla med vajinimi prepiri.

Poskusi ne misliti na vse tiste lepe čase, ko sta skupaj sedela in se ljubila na plaži, zrla v sončni zahod in se srečna prebujala v postelji. Misli raje na razloge, zakaj si se ga odločila zapustiti, in na bolečino, ki si jo čutila ob njem. Na konec razmerja glej z dobršno mero optimizma, predvsem pa sočutja tako zase kot zanj. Pomisli na tisto potovanje, na katerega si se vedno želela odpraviti, pa nisi mogla, pa na tečaj iz padalstva, ki te je vedno zanimal. Vidiš, zdaj si lahko privoščiš oboje!

Če tvoj partner ne pričakuje, da ga boš zapustila, bo njegova bolečina še toliko hujša. V najboljšem primeru se bo počutil samo ponižano, v najslabšem pa mu bo to strlo ne le srce, temveč tudi duha, tako da bodi pripravljena na to, da boš v njegovih očeh zaslutila ne le kanček, temveč veliko mero sovraštva in krepkih besed. Glede na to, da si načela njegov moški ego in uničila vse, v kar je verjel, boš tudi težko našla besede, s katerimi bi mu poskušala dopovedati, naj razume tvojo situacijo. Zato je najbolje, da ne odgovarjaš na njegove negativne opazke.

Če boš hotela počakati in ujeti najboljši trenutek, kdaj ga lahko zapustiš, vedi, da ta ne obstaja. Poskrbi le, da tega ne boš naredila, ko bo ravno sredi največje službene krize ali zdravstvenih težav. Prav tako ne obstaja najboljši način, kako ga zapustiš. Obstaja samo eden, pa še ta je precej beden. Zato to naredi hitro, učinkovito in brez oziranja nazaj.

Napornega prijateljstva

Glede na to, da se je ne primejo prav nobeni od tvojih dobronamernih nasvetov in da je spet pristala v godlji, iz katere jo moraš kar naprej reševati, je popolnoma jasno, zakaj bi rada končala vajino prijateljstvo. Toda prijatel­jice gotovo ne moreš zapustiti na enak način, kot zapustiš svojega ljubimca. Prav tako ne moreš njene elektronske pošte preprosto preusmeriti v elektronski koš za smeti ali pa ignorirati njenih telefonskih klicev in SMS-ov. Če se boš samo ugreznila v zemljo, bo tvoja prijateljica užaljena, jezna, žalostna in predvsem zmedena, zato ne bodi tako zlobna in hladna.

Prijateljsko razhajanje boš najbolje izvedla, če se boš začela počasi in skorajda nevidno ‘ohlajati’. To pomeni, da izpusti kakšen njen telefonski klic, ne pa vseh; odgovarjaj skopo na njene SMS-e in e-pošto, če pa se ji oglasiš na telefon, poskrbi, da bodo vajini pogovori kratki. Če te bo povabila ven ali na kavo, se izgovori, da ti šef ves čas diha za ovratnik in da imaš zvezane roke ali pa, da se pripravljaš na pomemben izpit ali seminar. Zapomni si, da je delo vedno dober izgovor.

S taktiko ohlajanja nadaljuj, vse dokler ne boš opazila, da te je nadomestila s kakšno drugo prijateljico in da te ne potrebuje več. Takrat bo tudi ona nehala iskati tvojo pozornost in družbo, ti pa boš lahko v znak svoje novo izborjene svobode pripravila zabavo, na katero boš povabile tiste prijateljice, ki so ti res pri srcu.

Dolgočasne zabave

Odzvala si se povabilu, prišla in pojedla vse kanapejčke, ki si jih nameravala, se prijazno smehljala, stiskala roke, poljub­ljala lička in večkrat nazdravila s šampanjcem, zdaj pa misliš samo še na to, kako se boš doma ulegla na kavč in si pogledala novo nadaljevanje Razočaranih gospodinj. Ko se boš podala proti izhodnim vratom, pa vseeno poskrbi, da boš to naredila ob pravem času.

Medtem ko se tvoja gostiteljica ali gostitelj mudi v drugi sobi, je sredi pogovora s katerim od drugih gostov ali pa ima delo v kuhinji s prigrizki, res ni prava priložnost, da se posloviš. Bodi potrpežljiva in budno čakaj na trenutek, ko se boš lahko približala in se opravičila. Ob tem ne pozabi pohvaliti zabave, še posebej prigrizka, ki je bil izvrsten, in se tako površno dogovorita, da se vidita na kavi prihodnji teden. Ne opravičuj se pretirano, saj bodo konec koncev na zabavi preživeli tudi brez tvoje prisotnosti.

Na hitro pozdravi tudi tiste goste, s katerimi si se zapletla v pogovor, najbolj pomembno od vsega pa je, da pri gostitelju pustiš tisto steklenico vina, ki si jo prinesla, a je ostala neodprta, in škatlo peciva ali skledo solate, ki si jo prinesla s seboj. Zaradi lepih manir in dobrote pa nikar ne omeni, da bi s seboj rada odnesla še kak priboljšek, ki je ostal. Razen seveda, če ne bi rada bila nikoli več povabljena na zabavo.

Trapastega pogovora

Da bi kar nehala govoriti? Ne, to ne. Lahko pa narediš nekaj drugega. Če se bo tvoj pogovor z naključnimi znanci začel vrteti v smeri, ki ti ne odgovarja, nikar ne nasprotuj njihovim ugotovitvam. Če boš kot goreča liberalka in borka za človekove pravice, kar kot cosmo bejba seveda si, užaljena na primer zaradi ostrih homofobičnih ali ksenofobičnih opazk svojih sogovornikov, jih bodo tvoji ostri protesti samo še dodatno podkurili. S tem se lahko vname goreča in čisto nepotrebna debata, ki ne bo koristila ne tebi ne njim. Veliko bolje bo, če boš na obrazu obdržala svoj prijazni nasmeh in poskusila temo pogovora zasukati v drugo smer. O najnovejšem filmu ali o pripravi čudovite sadne solate, ki jo pravkar jeste, se da prav lepo poklepetati in dolgoveziti, dokler ne bo spomin na nasprotujoča politična in družbena prepričanja popolnoma zbledel.

Slabega zmenka

O bog, meso se mu je zataknilo med sprednje zobe, smeje se pa kot kakšna hijena. Poleg tega že eno uro naklada o tem, kako sta borza in investicijsko bančništvo druga najboljša stvar, ki se je zgodila po tem, ko so izumili elektriko. Če se dolgočasiš in bi najraje takoj zdaj vstala in odšla brez pozdrava, te popolnoma razumemo, toda vseeno malo počakaj. Obstaja namreč tudi druga, veliko bolj človeška taktika, kako se znebiš slabega zmenka.

Preprosto: če je dolgočasen on, bodi dolgočasna še ti. Če je njegova najljubša tema bančništvo, bo gotovo začel zehati, če mu boš začela podrobno govoriti o najnovejši metodi lakiranja in sušenja nohtov na nogah. Če pa ti sploh ne dovoli do besede, mu svojo besedo vsiljuj toliko časa, dokler ne bo obupal in bil primoran poslušati tvoj zlagani monolog o čustvenem življenju žensk. Ali mačk. Ali mogoče o morskih konjičkih. Katerokoli temo boš že izbrala, ga bo druženje s tabo zagotovo hitro minilo, ti pa s tem, ko ga boš premagala v njegovi igri, ne boš izpadla hudobna in hladna mrha, za kakršno bi te označil, če bi se na hitro poslovila od njega.

Janka Menart