Cosmo kofetek: Prva odprava na Venero - Vesoljska drama v treh dejanjih

Nastopajo: Luka, 24, športni komentator in urednik portala F1, Marko, 26, grafični oblikovalec pri reviji Playboy, Tin, 28, stand up komik, Tina, 25 (na nekaj podlage), roza novinarka. Kraj dogajanja: Salon, Ljubljana. Čas dogajanja: petek, 18.00.

Cosmo kofetek: Prva odprava na Venero (foto: Urška Košir) Urška Košir
18. 8. 2011

Značaji

Luka se kot urednik najhitrejšega spletnega portala v Sloveniji in športni komentator na Sport Klub TV spozna na večino hitrih reči: na hitre avtomobile in hitre nogometne akcije, ne pa na hitro ljubezen. Cosmo Kofetka se je udeležil, ker se je novinarka nešportno obnašala: zamolčala mu je fotografiranje in še nekaj malenkosti.

Marko postavlja članke, v katerih nastopajo zajčice in ostalo, kar moške zanima, ter prisostvuje pogovorom o teh istih zadevah – gre za delo, ki zahteva veliko sposobnost koncentracije in trden značaj. Cosmo Kofetka se je udeležil zato, ker ga je novinarka iz iste medijske hiše izsiljevala in igrala na karto pripadnosti podjetju.

Tin je direktor zavoda, ki zaposluje enega človeka – njega. Je soustanovitelj festivala Panč, stand up komik in strasten nabiralec sponzorskih sredstev za svojo umetnost. Rad ima svoje mozolje, zato ne razume, zakaj mu Televizija z debelo masko jemlje to osnovno človeško pravico. Cosmo Kofetka se je udeležil, ker mu je novinarka zagotovila, da ne bo časa za retušo.

Tina je spreobrnjena pobegla nevesta iz prejšnjega Kofetka. Na desnem prstancu še vedno nosi obroček s konzerve in še vedno sanja, da bi v bližnji prihodnosti sklenila pakt z Marsom in izdihnila pod velikim kupom riža. Pogovor o prvem poljubu, prvi zaljubljenosti, prvem seksu in prvem razočaranju si je zamislila, ker ni imela boljše ideje.

PRVO DEJANJE

Prvi francoz, luknja v spominu in glavna šolska tema

Vsi se strinjajo, da je tema pogovora zoprna kot herpes na ustnici. Veliko raje kot o prvem približevanju ženskemu spolu bi se pogovarjali o krizi na Bližnjem vzhodu ali o razlogih za plešavost.

Marko: Prvič sem se zares poljubljal v prvem letniku srednje šole. Precej počasen sem bil v teh stvareh. Spomnim pa se, da me sploh ni spustila iz krempljev. Moj prvi poljub je trajal kakšen dan ali dva.

Tina: Kako ji je bilo ime?

Marko: Ne vem. Ne spomnim se njenega imena. Takrat sem bil pač ful zaljubljen v eno drugo punco …

Luka: In si, normalno, tisto vzel za trening. Tin: Normalno, da ti kot športni novinar podpiraš te zadeve.

Tina: Brez treninga ni rezultatov. Kje pa ste se prvič informirali o … anatomiji, tehniki in zaščitnih ukrepih?

Marko: V šoli. (smeh)

Luka: Meni je mami, ki dela v prosveti, nekega dne rekla: “Luka, zdaj se bova pa malo pogovorila.” Pa s sošolci smo se pogovarjali … V bistvu je bila to glavna tema. Ko smo bili stari 13, 14 let, so se punce že zrihtale in mi smo to vzeli kot zeleno luč – začeli smo šlatati. Toliko, da ti odgovorim na tvoje vprašanje o anatomiji.

Tina: Zgodba o šlatanju bi znala biti zanimiva – sama ušesa so me.

Luka: Punce so začele nositi tangice, ki so kukale iz kavbojk. Ene so se sicer pustile prijeti, ene pa ne. Česar mi, seveda, nismo razumeli, ker so tako prve kot druge nosile – tangice.

Tina: Okej, anatomijo si spoznaval na terenu, kaj ti je pa mami povedala?

Luka: Mami mi je povedala …

Tin: … da štorklje ne obstajajo.

Luka: Ja, stari, takrat sem izvedel resnico: da se imata mami in ati rada in da potem pride dojenček. Mami mi jerazložila, da mora biti moški kavalir. Da mora narediti prvi korak, ker – če ga naredi ženska, to pomeni, da je mal zafnana.

Tin: Naslednjič, ko me bo katera osvajala, jo bom ozmerjal z afno.

Marko: Jaz sem imel, kar zadeva izobraževanje na tem področju, srečo, ker imam dva starejša brata.

Tin: Jaz pa sem si nabiral izkušnje, ko sem gledal filme Elvisa Presleya. Tam je bilo vse tako 'smooth': Elvis je vzel kitaro, šel do nje in je bilo takoj 'little less conversation' in 'little more action'. Sta že plesala in že sta bila v akciji. In potem sem res mislil, da je življenje takšno. Mislil sem, da če jo takoj kot Elvis vprašam 'Are you lonesome tonight?', da bo že pol narejenega. Elvis je takoj povedal, kakšne ima namene, nič ni ovinkaril. Potem sem seveda ugotovil, da z ženskami ni tako lahko, če nisi Elvis. Enkrat sem eno punco osvajal, ki je bila zelo zaželena in sem jo prav načrtno ignoriral. Vse je šlo kot po maslu do trenutka, ko sem ji pokazal, kaj čutim.

Marko: Meni je prijatelj eno finto povedal, ki sem jo preizkusil tudi v praksi. Bili smo na koncertu in tam so bile luštne punce. Kolega je eno poznal in smo se predstavili. Jaz sem se potem s tisto, ki mi je bila všeč, zapletel v kratko debato, takoj zatem pa odšel, kot da me ne zanima.

Tin: Dobra.

Marko: V bistvu se je potem ves večer videlo, da si ful želi moje družbe.

Tin: Velikokrat je tako, da ti lahko privlačnost umetno ustvariš, ampak vprašanje je, koliko časa bo zdržala.

Tina: To je kot čudežni modrček.

Tin: Ti lahko glumiš, da si 'hard to get', lahko te finte uporabiš, jo užališ glede njene zunanjosti in podobno. In zdaj ona ne ve, ali ti je všeč ali ne. Saj nisi ravno nesramen, samo malo nadut. In ose ujame v nastavljeno zanko. Pa enkrat smo bili zunaj in naleteli na dve prijateljici. Prijatelj je šel do lepše in jo prosil, ali mu predstavi prijateljico. In kot da bi ji padel ščit, postala je dostopna.

Luka: S kolegi smo pogruntali teorijo, da je ful primerov, ko se družita ena lepa in ena manj lepa. Da živita v sožitju. Ta lepa zvišuje svoj ego, manj lepa pa je z njo v družbi zato, da ima dostop do dobrih tipov.

Tina: Punce so bile opozorjene. Izmislite si druge finte!

DRUGO DEJANJE

Prvi zmenek, prvi seks in zelo nazorna razpredelnica

Luka: Prvi pravi dejt v mojem življenju je bil cela katastrofa. Prejšnji večer sva oba preveč popila in sva zasrala, naslednji dan pa sva se dobila in si trezna nisva imela več kaj povedati. Prejšnji večer sem mislil, da je ženska mojih sanj.

Tin: Problem je, če zaserješ pijan. Tole se je zgodilo mojemu prijatelju: naslednji dan je na novo številko poslal SMS, da bi jo vprašal, ali se ga še spomni in kaj počne, ona pa mu je odgovorila, da se uči slovo.

Tina: Spomin na prvi seks?

Marko: Napet.

Tin: Enako.

Luka: Itak.

Marko: Oba sva bila nedolžna.

Tina: Sta dolgo časa čakala?

Tin: Da bo bog znamenje poslal ...

Marko: Meni se je zdela cela večnost.

Tina: Si si pred tem pogledal kakšen ljubezenski film, za vajo?

Marko: Kdo ga pa ni? V teoriji mi je bilo vse jasno.

Luka: Tudi jaz sem si ogledal nekaj trdih ljubezenskih zgodb.

Tina: Pa to ni realno stanje!

Tin: Kako? A da ni?

Marko: Evo, vsa ta leta si živel v utvari.

Tin: Je bilo pri tebi potem vse točno tako kot v ljubezenskem filmu?

Marko: Itak da ne.

Tin: Dva črnca sta manjkala. Pa njena prijateljica.

Marko: Spomnim se, da sva se ful smejala.

Tina: Njene besede tik po?

Marko: Ostala je … brez besed.

Luka: Frajer.

Tin: Ni zanosila pa to?

Marko: Gladko je šlo.

Tina: Torej je bilo prvič lepo.

Marko: Tako lepo, da se še danes tega ne morem naveličati.

Tina: O kateri si pa fantaziral pred njo? O učiteljici, sošolki, igralki?

Marko: V eno punco sem bil zaljubljen že celo leto, ampak ko sem potem prvič spregovoril z njo, me je minilo. Prej pa eno leto zmešan kot lovski pes.

Tina: Tin mi je zadnjič razlagal, kako je prvič kupoval kondome v lekarni: je kupil aspirine, flajštre, C-vitamin, vso to navlako, da bi se v njej izgubili kondomi.

Marko: Jaz sem prve kondome kupil na Petrolu … v kombinaciji s pivom. Tip na bencinski mi je rekel: Kaj je, Rock Otočec, a?

Tin: Kar se mene tiče, je bilo prvič precej resno. Nič smešnega ni bilo. Ali pa, kakor za koga. Če bi kdo od zgoraj gledal, bi se od smeha najbrž poscal v gate.

Marko: V šoli se ustvari ves tisti pritisk. Zato pa si prvič napet.

Tin: Jaz sem rekel, da sem že, pa so me pustil na miru. V bistvu sem zadevo tempiral tako, da bi se mi izšla pri osemnajstih. Pa se ni. Par mesecev pozneje je bilo. Septembra imam rojstni dan in maja sem vedel, da imam samo še štiri mesece dostojnega življenja. Sploh ko sem razmišljal o nekem sošolcu iz osnovne, ki je sicer enkrat padel, a je bil za deset let bolj razvit od nas. Ves čas je govoril, kako seksa, nekoč celo v neki jami.

Luka: Tisti, ki so se najbolj hvalili, so naštevali neke punce, ki jih nihče ni poznal. Eni so bili frajerji in so začeli že na začetku srednje šole. Mi smo kvečjemu, ko smo bili potrebni, klicali vročo linijo. In kaj nam je naredila enkrat ena sošolka – ko smo imeli pri biologiji anatomijo človeka, je naokrog poslala listek, na katerega je moral vsak napisati, kako dolgega ima. Vsi so v razpredelnico napisali 18, 19, 20 …

Tina: Punce dajejo prednost tehniki.

Luka: Česar mi nismo nikoli verjeli.

Marko: Merili smo, merili …

Luka: Goljufali …

Tin: Upam, da se zavedate, da tole zdaj ljudje berejo na plaži.

Tina: Zamenjaj temo – kako si osvojil prvo punco?

Tin: Ful sem bil strateg. Natančno sem naštudiral njene premike, da bi lahko v pravem času prekinil njeno pot. Da bi bilo videti tako, kot da gre za naključje.“Aja, ti tud avtobus čakaš?” No, tako sem začel, potem sem imel pa par pripravljenih vprašanj in odgovorov. Če bi mi odgovorila kako drugače, bi jo prekinil in prosil: Ej, a mi lahko na tole vprašanje rajši odgovoriš tako in tako? Ampak potem sem tisto zares pravo spoznal na njenem maturantskem plesu. Že tako je bila ful lepa, takrat pa je bila ekstra lepa.

Luka: Jaz najprej pogledam obraz, takoj za tem pa ritko. Niso prsi tako pomembne kot ritka.

Marko: Oči so.

Luka: Všeč mi je, če ni preveč namazana.Da ni čisto umetna.

Tin: Ko srečaš pravo, ti je na njej vse všeč. Verjetno te pritegne cela njena energija, neka energijsko kemična pojava okrog nje.

TRETJE DEJANJE

Prvo razočaranje, odstavni pas in druge ovire

Marko: Mene je punca, v katero sem bil zaljubljen, enkrat prevarala. En prijatelj mi je to povedal iz lojalnosti, da se mi ne bi smejali za hrbtom. Bila je na nekem žuru in se je z enim …

Luka: Žvalila …

Marko: Hvala, Luka, nisem našel besede. Potem je hotela nazaj, ampak v tem nisem več videl smisla.

Tin: Vsako razočaranje sprva boli, ampak s časom vedno vidiš, da je bilo tako bolje.

Marko: Vidiš, da je vse za nekaj fajn. Ampak še vedno ne razumem, kako so lahko nekateri leta in leta skupaj in se varajo, kot da ni nič.

Tin: Ne razumem, kako je mogoče, da z nekom vsak večer hodiš spat, še prej si ga pa z drugim sral.

Tina: Pretežka tema za poletje, fantje. Spomnite se kakšne neumnosti, ki ste jo naredili za punce ali zaradi njih in … jejte narezek.

Tin: Jaz sem enkrat videl na faksu eno punco, ki je bila lepa kot slika. Pisali smo izpit in se nisem mogel skoncentrirati. Padel sem tako, da mi ni bilo nič jasno. Po mojem sem kar neki pisal. Potem sem pa videl, da pozna eno punco, ki sem jo tudi jaz poznal. In ko sem zvečer gledal poročila, sem jo videl: ljudi so na ulici nekaj spraševali in ona je bila tam, čez cel zaslon. Pomislil sem: to je znak, to je znamenje! In sem šel v akcijo, zrihtal sem si njeno cifro in ji napisal nekaj v stilu: Tisoče ljudi gre mimo nas vsak dan, ampak ti si mi vzela dih takoj, ko sem te zagledal. Potem sva se enkrat celo dobila. Enkrat samkrat. Nato pa je nisem več dobil na telefon. (smeh)

Luka: Jaz sem naredil nekaj prismojenega, ko sva šla narazen. To je bila ena punca, od katere sem si veliko obetal. Res se mi je zdelo, da sem ji ful všeč, ampak ona je ravno končala eno zvezo in se je potem odločila, da še ni pripravljena na novo. Da bi bila v bistvu rada sama. Jaz sem se pa čisto zatrapal. Na Bledu sva bila, ko mi je to povedala ...

Tin: Je nisi potisnil v jezero?

Luka: Ne, spil sem ene štiri pire in se domov na Jesenice odpeljal s kolesom po avtocesti. Vsi so mi trobili.

Marko: Jaz pa sem enkrat kolegu pomagal pri podoknici, ampak ni prišla na okno. Mogoče ji ni bil všeč komad.

Tina: Kako pa kaj seks za eno noč?

Marko: Se zgodi, ampak je bolj brezveze.

Tin: Čist brezveze. Zjutraj pomisliš, da je vseeno, če se ne bi zgodilo. Pa čeprav ni nujno, da je slabo.

Luka: Probal. Brezveze.

Marko: Če kaj čutiš, je n-krat bolje.

Tina: Kako pa se je z leti kaj spremenil vaš okus za punce?

Luka: Včasih smo samo gledali, ali tangice iz kavbojk gledajo …

Tin: Zdaj pa tudi vprašamo, ali imajo že kakšen kredit, pa koliko otrok …

Marko: Pa mogoče moža … Tu in tam ga kakšna celo ima.

Tina: Jaz nimam kredita!!!

Besedilo: Tina torelli, fotografije: Urška Košir

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri