Cosmo izziv: Ena punca, 4 zmenki na slepo

Zakaj pa ne! Cosmo novinarka Tanja se je podala na posebno misijo – želela je spoznati sanjskega moškega na zelo retro način – z zmenki na slepo. Po štirih tednih, štirih fantih, nekaj mravljinčkih v trebuhu in pestrih zmenkarijah razkriva, kako se ji je v samo enem mesecu življenje obrnilo na glavo.

Cosmo izziv: Ena punca, 4 zmenki na slepo (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
15. 8. 2013

Verjetno poznaš občutek, ko se sredi odličnega ženskega večera v družbi najboljših prijateljic zaveš, da ste skupina lepih, nadarjenih, zabavnih punc, ki pa jih spremlja skupno prekletstvo – nekakšna samska avra, ki se je ne moreš rešiti.

Občutek, da smo v preteklih mesecih spoznale samo napačne moške ali pa jih sploh nismo spoznale, ker so vsi idealni tipčki zasedeni ali pa so preprosto izhlapeli, me je tako razjezil, da sem se odločila, da nekaj spremenim. Ker sem mlada, zabavna in inteligentna. Ker želim sebi, tebi in vsem samskim puncam dokazati, da je čas za premike. Tiste uspešne, seveda. Sem se zaljubila? Hm ... preberi do konca ...

Zmenek št. 1 - Facebook zmenkarije

tanja zmenek

KRAJ: Nakupovalno središče v Mariboru

5 minut pred zmenkom

Še enkrat preverjam svojo Facebook stran, ali je morda fant, s katerim se dobim, objavil karkoli, kar bi me odvrnilo od tega srečanja. In na srečo – ni! Pa gremo.

Zakaj Facebook?

Največja prednost je, da lahko zelo prepros­to preveriš tipčka, s katerim se boš dobila. Pregledaš galerijo njegovih fotografij, med komentarji analiziraš, kako se izraža in seveda, s kom se druži. Si malce nezaupljiva? Prek skupnih prijateljev ugotovi še kaj več o njem. Med prijateljičinimi frendi poišči potencialnega in mu kar pogumno piši, in če zagrabi za vabo, ga seveda povabi tudi na zmenek (zakaj pa ne, saj živimo v 21. stoletju!).

Zmenek

V mojem primeru je bil Matej tisti, ki je naredil prvi korak (no, drugega, ker sem ga za prijatelja dodala jaz) – poslal mi je zasebno sporočilo in me povabil na pijačo. Najprej sem seveda divje prebirala njegove objave, da bi videla, ali imava kaj skupnega, in preverila, ali ima pri statusu zabeleženo, da je samski (ker vse drugo je seveda narobe!). Po celotni študiji sem privolila v zmenek.

Dobila sva se ob šestih v nakupovalnem središču v Mariboru. Kar je posebna izkušnja, saj je romantika okolju primerna in enaka številki nič. Mali otroci so kričali, sonce mi je svetilo v obraz, a na srečo sem ga takoj prepoznala. In moram priznati, da sploh ni bilo slabo! Gospodič temnih las in intenzivno modrih oči je imel na zalogi kar nekaj privlačnosti.

Dve uri sva govorila o delu, ciljih, dopustu in podobnem ter vmes spila dve kavi. Na koncu sva se poslovila v garažni hiši ter si rekla, da se še slišiva. In res sem še isti večer od njega prejela sporočilo, v katerem je zapisal, da me je hotel poljubiti, a se mu je zdelo, da sama tega nočem. No, ko sem mu povedala, da bi si to želela, pa se preprosto do današnjega dne ni več oglasil. Za zdaj še vedno ostaja moj Facebook prijatelj. :)

REZULAT 2/5

Zmenek je bil povsem v redu, še posebej zaradi tega, ker nisem imela občutka, da se dobim s popolnim neznancem. Iskanje idealnega prek Facebooka ti priporočam, čeprav sem naletela na tipčka, ki se je spretno potuhnil. Verjetno je bil največji problem ta, da sva si prek Facebooka povedala preveč drug o drugem in nama je na zmenku zmanj­kalo besed, zato so nastajali neprijetni trenutki tišine. Moj namig je, da pri spoznavanju po tej poti uporabiš nasvet Elvisa – A Little Less Conversation, A Little More Action.

Zmenek št. 2 - Misija Ona-on. Prvič.

tanja zmenek

KRAJ: Kavarna, Rače

5 minut pred zmenkom

Iskreno se sprašujem, zakaj se nisva zmenila, da bova imela kakšen prepoznavni znak. Tudi če bi bila to majica z obrazom Justina Biebra.

Zakaj Portal Ona-On brez fotografije?

Super je, saj lah­ko profil ustvariš brezplačno, nato pa pregleduješ potencialneže, ki bi te utegnili zanimati (podobno špijoniranje kot pri Facebooku). Tako sem kar nekaj časa preživela na spletu in iskala svojega sanjskega moškega.

To ti moram priznati

Na začetku sem bila kar malce skeptična, ali bom sploh našla koga, ki mi bo padel v oči. No, ampak saj veš – ljudje se pogosto odločamo za partnerje glede na njihov videz. Pa sem si ustvarila svoj profil, zapisala nekaj sladkih dejstev o sebi in počakala na odzive. Med tistimi redkimi (brez fotografije je povpraševanje žal manjše), ki so se odzvali, sem izbrala fanta, ki prav tako ni imel objavljene fotografije, a je bil po opisu sodeč precej zanimiv. Po treh elektronskih sporočilih sva se dogovorila za kavo. Sicer sva uro in prostor dorekla kar prek spleta in še danes sem iskreno vesela, da sem bila toliko pametna.

Zmenek

Fantu je bilo ime Andrej, ko sem prispela, me je že čakal v skoraj praznem kafiču. Na prvi pogled simpatičen, visok, z malo daljšimi lasmi, skratka povsem normalen fant. Zataknilo pa se je že na začetku. Pogovor nama ni stekel, zato sem bila že po desetih minutah rahlo obupana. Skoraj dovolj, da bi se pogovarjala o vremenu, a bi verjetno tudi pri tej temi naletela na oviro. Bil je eden tistih, s katerimi pač ne najdeš skupnega jezika. Očitno je to zaznal tudi on, saj mi je, najbrž zato, da bi sprostil vzdušje, pokazal fotografijo svojega prijateljčka. Pa sem šla.

REZULTAT 0/5

Zaradi njegove ne­primerne poteze sem se začela spraševati, zakaj sem tepka tako hitro pristala na zmenek. Vzeti bi si morala več časa, da bi spoznala, ali je fant v redu, imam pa vsaj izkušnjo več. Sicer še vedno zagovarjam takšen način spoznavanja, saj nimaš velikih pričakovanj in se lahko na zmenku osredotočiš na stvari, ki vaju povezujejo.

Zmenek št. 3 - Misija ona-on. Drugič.

tanja zmenek

KRAJ: Mariborski park

5 minut pred zmenkom

Zakaj imam čop?! Se mi to res zdi najbolj pametna pričeska za moj obraz?! Joj.

Zakaj Portal Ona-On – s fotko?

Povsem drugačen zmenek sem imela nekaj dni pozneje, ko sem si na ona-on ustvarila nov profil, dodala sliko in kratek video (mojim prijateljicam se je zdel kar zabaven in poučen) Ja, tudi video lahko posnameš!

To ti moram priznati

Bila sem presenečena, ker sem dobila toliko povpraševanja. Naj ti zaupam trik: Če dodaš svojo fotografijo ali celo video, bodo fantje imeli občutek, da si samozavestna, zato se bodo hitro pognali v lov za tvojo pozornost. Bodi ponosna nase in se pogumno predstavi. S tem se izogneš neprijetnim prvim srečanjem, saj tip že od začetka ve, kako si videti, in tudi on zate ne bo uganka.

Zmenek

Najbolj sem se ogrela za Jureta. Super je bilo tudi, da nama je spletna anketa (glede na hobije in zahteve) odmerila 100-odstotno ujemanje. Malce sva duhovičila prek mailov in se dogovorila za sprehod v parku. Dejstvo, da se je ob opisu prejšnjega zmenka iskreno zgrozil, me je navdalo z upanjem, da bo šlo tokrat bolje. Jure je bolj umetniške narave, ampak tiste kul, ko dobiš kar malo mehka kolena. Najbolj sem se razveselila njegove zabavne plati, saj sva se na trenutke krohotala do onemoglosti. Preživela sem res odličen zmenek, ki pa se je končal s spoznanjem, da bi bil Jure fenomenalen fant ... za mojo dobro prijateljico.

REZULTAT 4/5

Jure je eden tistih fantov, ki bi ga z veseljem imela za prijatelja, kaj več pa si žal ne predstavljam. Verjetno sva si preveč podobna, da bi lahko bila par, a roko na srce – tudi kakšen moški prijatelj je več kot dobrodošel. Kdo ve, mogoče pa ima noro seksi bratranca.

Zmenek št. 4 - Ko pomagajo prijatelji

tanja zmenek

KRAJ: Trust, lokal v Mariboru

5 minut pred zmenkom

Zamujam! Iz zvočnikov bobni Moja draga i ja i gajba puna piva, jaz pa drvim po maribors­kih ulicah. Bom dobila minus točke?

Zakaj zmenek prek prijateljev?

Okej, tole je bilo pa najtežje. Predvsem zato, ker se z mojimi prijatelji res dobro poznam in posledično poznam tudi skoraj vse njihove prijatelje. Kar nekajkrat sem jih morala spomniti, preden so ugotovili, da mislim resno. Ker sem bila vztrajna, so začeli razmišljati, kdo bi bil najbolj idealen izbranec za zmenek na slepo.

REZULTAT 5/5

Tip je bil zelo urejen, svetlih las, z modrimi očmi in sploh zelo simpatičen. Govorila sva o potovanjih, družini, skupni fobiji pred morskimi psi in drugih strahovih. Pa fant se je celo nasmejal mojim provokativnim opazkam! In prvič po dolgem času mi je postal všeč nekdo, s katerim kot kaže ni povsem nič narobe (kakšno olajšanje)!

Epilog

Pred cosmo izzivom sem bila velik skeptik glede zmenkov na slepo. Zakaj? Ker sem verjela, da gre za stran vržen čas in je edina možnost, da v Sloveniji spoznaš fanta, ta, da se ta rahlo v rožicah spotakne ob tebe na kakšnem žuru. Ker sem sicer precej zgovorna in nimam težav pri spoznavanju ljudi, pa me zmenki na trenutke naredijo ekstremno živčno. Smejim se precej na glas, vsake toliko izrečem kakšno neumnost ter se občasno s čim polijem. Tako ti štirje zmenki zame niso bili nekaj, kar bi opravila mimogrede, temveč cel podvig.

Sem se zaljubila? Žal ne (če mogoče Žiga ne bi odpotoval na drug konec sveta, bi zdaj morda trdila drugače). A bi bilo kar malo preveč holivudsko, če bi te na koncu vsega tega povabila na ljubljanski grad na svojo poroko. Sem pa dobila zagon za še več zmenkov, ki se jih zdaj ne bojim več, zato pred naslednjim zagotovo ne bom tako zelo živčna.

Zdaj vem, ne glede na slabe izkušnje v preteklosti in čeprav se ti zdi, da tis­tega enega nikoli ne boš prebolela, obstaja tam zunaj cel svet drugih, ki ti mogoče ne bodo ukradli srca, te bodo pa nasmejali in te prepričali, da ljubezen obstaja. In medtem ko boš srebala koktajle s prijateljicami na plaži, poplesavala na festivalih ter spoznavala nove tipčke, boš nekega dne morda povsem podzavestno stala pred tistim, ki mu boš z veseljem dovolila, da ti pokaže tudi tiste malo bolj intimne fotografije. O tem sem prepričana tako zase kot tudi zate.

Pripravila: Tanja Kocman