Čisto 'out' - počitniški prepiri

Komaj že čakaš počitnice in še na misel ti ne pride, da bi se daleč od doma grdo sprla s fantom ali prijateljicami. Da bodo počitnice res vroče, ne pa vročekrvne, smo s terapevtko mag. Kornelijo Ferčak pripravile nekaj cosmo namigov.

Čisto 'out' - počitniški prepiri (foto: shutterstock) shutterstock
13. 8. 2013

'Sprehodi' se po najpogostejših pasteh, ki bi te lahko med najbolj odštekanimi dnevi spravile v slabo voljo, ter jih zmeči v črno vrečo za odpad, še preden bi se lahko zataknila vanje. In saj veš – užiiiiivaj na počitnicah!

Past št. 1:

Napačna smer

Ti bi šla na morje, on v hribe. Prijateljice bi se zapodile po Londonu, tebe mika sprehod po džungli ...

Prepreči polomijo:

Če se s fantom ali prijateljicami ne morete dogovoriti za smer, ki bi ustrezala obema (ali vsem), pojdi na dopust sama ali s sorodno dušo za potovanja (lahko jo najdeš na www.staljubljana.com).

Ker si s fantom vseeno želita preživeti vsaj nekaj prostih dni skupaj, se dogovorita za nekaj nevtralnega, da ne bo zamer (npr. odkrivanje nove prestolnice), ali pa preživita pol dopusta tam, kjer si želi on (prevzame vso organizacijo), in pol tam, kjer si želiš ti (prevzameš vso organizacijo).

Past št. 2:

Napačna namestitev

Hotel, apartma, kavč, šotor ... Če si hotelska mačka, ki rada prede na ležalniku s koktajlom v roki ob bazenu in nima najlepših spominov na tabornike iz osnovne šole, odkloni povabilo prijateljic za dopustovanje v šotoru. Nam je taborjenje čisti odklop od vsakdan­jika, a če se tebi zdi mučenje, se bo tvoj dopust spremenil v trpljenje.

Prepreči polomijo:

S komerkoli greš na počitnice, najprej določita stil potovanja. Zanj se odločita šele, ko potovanje ustreza obema – le tako ne bo slabe volje, ki se lahko vleče skozi cele počitnice in za sabo potegne še tisoče malenkosti, ki te sicer sploh ne bi motile.

Past št. 3:

Nista še dolgo skupaj / Niste najboljše prijateljice

Kaaaaj?! Ne moreš verjeti, da je to rekla ali da je naredil nekaj, kar si od svojega fanta nikoli ne bi mislila (in prenašala).

Prepreči polomijo:

Si sprejela povabilo sošolk ali znank, da so zapolnile apartma, ali pa sta s fantom komaj začela in so njegove navade popolnoma drugačne od tvojih ter ti najedajo živce in bi najraje takoj spokala domov? Prilagodi se le toliko, da ne bo prihajalo do prepirov, in nekako preživi počitnice tako, da se boš imela čim bolje. Če res ne gre in so počitnice resnično grozne, pojdi domov ali na drugo lokacijo.

Da se to sploh ne bo zgodilo, počitnice uživaj z res dobrimi prijateljicami, ki te razumejo in spoštujejo (ti pa njih), če sta s fantom šele začela, pa prestavita skupni dopust  za pozneje in skupaj preživita le kakšen (podaljšan) vikend.

Past št. 4:

Še en račun

"Jaz sem plačala bencin in sladoled, naj zdaj plačam še pico?!"

Prepreči polomijo:

Dogovorita/-te se, kdo bo za kaj plačal. Tako ne bo neprijetnih trenutkov, vsakič ko bo prišel račun. Najlažje je takole: najprej se pogovorite o tem, kako želite zapraviti denar. Ali naj gre največ denarja za prenočišče, hrano, dejavnosti ali kaj drugega? Nato poglejta/-te, kateri stroški so nujni (prenočišča, skupna hrana ...), kaj je bolj pomembno in kaj manj ter se nato pogovorita/-te, koliko bo kdo prispeval in kaj je kateri od vaju/vas pripravljen plačati. Bolj ko si bosta/-e prišla/-i naproti, manj bo neprijetnih situacij in konfliktov.

Past št. 5:

Ves čas zasedena kopalnica

Ko končno pridem do kopalnice, se drugi že odpravljajo ven ali spat ...

Prepreči polomijo:

Dogovorita/-te se, ali je sprejemljivo, da drugi stopi v kopalnico, če je eden že notri (nekaterim je to čisto vseeno, za druge je to vdor v zasebnost). S puncami se npr. dogovorite, kdaj kateri ustreza zasesti ta sveti prostor ali koliko časa je vsaka lahko notri (ličenje pa je tako ali tako najbolj zabavno, ko to počnete vse skupaj – v kopalnici ali na kuhinjski mizi). Če sta s fantom še sveže zaljubljena, boš najbrž v kopalnici potrebovala malo več zasebnosti. Prvo popoldne, ko bosta poležavala ob bazenu, ga npr. vprašaj, ali ima kaj proti, če se pol ure prej odpraviš nazaj v sobo, da se boš začela pripravljati za večerjo.

Past št. 6:

Dolgčas!!!

Četrti dan sta/ste že na počitnicah in nimata/-te se več o čem pogovarjati.

Prepreči polomijo:

Raje kot da bi strmela/-i drug v drugega čez krožnike, poiščita/-e skupno dejavnost, kot so kuharski tečaj lokalnih specialitet, adrenalinski park, športe vseh vrst.

Pripravila: Petra Arula