"Cimer naju je res finančno razbremenil, a je življenje v troje postalo pravi pekel!"

Zdaj je čas, ko bo marsikdo dobil novo sostanovalko ali sostanovalca. Življenje cimre ali cimra je lahko prijetno, lahko pa živčno in tvegano. To so stvari, ki jim moraš vedeti še preden zaživiš s cimri.

"Cimer naju je res finančno razbremenil, a je življenje v troje postalo pravi pekel!" (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2016

Odvisno od tega, kako gledate nanj in kako se znajdete v sostanovalskih razmerjih. Status sostanovalke oziroma sostanovalca dobite, ko si z nekom delite občutljiv skupni prostor, ki se mu ponavadi reče dom ali vsaj drugi dom.

In to prinese s seboj veliko stvari, lahko tudi neprijetnih in bolečih. Bo že držalo, da živeti z nekom v skupnem stanovanju, hiši ali sobi ni mačji kašelj. V mislih imamo bolj ali manj težke značaje in iz njih izhajajoče navade in razvade, ki jih povezuje skupno bivališče.

Mateja, 23 let: “Po končani srednji šoli sem prišla študirat v Ljubljano. Še zdaj se spominjam groze, ki me je navdajala, ko sem zmedena in prestrašena iskala blok št. 7 v študentskem naselju v Rožni dolini.

Prvič sem šla za dalj časa z doma in strah me je bilo novega načina življenja. Najbolj pa me je skrbela cimra, s katero naj bi si bili zaradi skupne sobice vsaj malo naklonjeni.

Sama nisem dobra v navezovanju prvih stikov, ker sem preveč zaprta vase, zato se mi je ta strah zdel še toliko bolj upravičen. Na koncu se je sicer izkazalo, da je bil povsem nepotreben, saj sva se s cimro hitro ujeli. Kljub različnemu značaju imava veliko skupnih interesov: skupaj kolesariva, pohajkujeva po starih mestnih ulicah, nakupujeva in čvekava o malenkostih dolgo v noč, in to že več kot tri leta. Redno se slišiva tudi med poletnimi počitnicami.”

Igor, 28 let: “Z mlajšim bratom sva živela v najemniškem stanovanju v Mariboru, dokler ni lastnik stanovanja povečal najemnine, ki je nisva zmogla več plačevati.

Tako sva bila prisiljena dati oglas za sostanovalca, s katerim bi si delila stroške. Sostanovalec nama je res razbremenil mošnjiček, vendar pa je življenje v troje postalo pravi pekel.

Odkar je pri nama, nima nobena stvar več svojega stalnega prostora. Red mu je neznansko tuja stvar, posode skoraj nikoli ne pomije za seboj, kaj šele da bi se lotil kopalnice. Kakšen dan sploh ne spregovori in se vede, kakor da je sam v stanovanju. Potem pa na vsem lepem sredi noči pripelje razigrano družbo, ki vrešči do jutra in me spravlja ob živce. Tako sem pogosto že zjutraj na delovnem mestu mrk in slabe volje. Ne vem, kaj naj naredim, na koncu se bom iz obupa kar izselil.”

Milena, 31 let: “V stanovanjski hiši živim skupaj z dvema dekletoma, ki ju prej nisem poznala. Z eno od njiju se dobro razumem, medtem ko mi druga s svojim čudnim obnašanjem para živce. Ko ji ni kaj po volji, tega nikoli ne pove na glas.

Na to me opozorijo njene kretnje in mimika na obrazu. Vedno, ko jo vprašam, kaj jo teži, trdovratno molči. Hoče mi vcepiti občutek, da jaz že vem, za kaj gre. Še huje je, če se odločim, da jo bom ignorirala. Potem postaja vse bolj besna. Zadnjič je v besu razbila mojo skodelico za kavo in trdila, da zgolj po nesreči.”

Pravila skupnega življenja

Najbolje je, da se kot sostanovalka oziroma sostanovalec z njimi kar sprijaznite in se jih držite ali vsaj poskušate držati. Če se vseljujete na zadnje prosto sostanovalsko mesto, je modro, da se na spoznavnem večeru s sostanovalci, ki se po načelu “kdor prej pride, prej melje” seveda čutijo privilegirani, pozanimate o morebitnem obstoju hišnega reda.

V primeru negativnega odgovora predlagajte v duhu demokratičnosti razpravo o skupnem dogovoru glede splošnih skupnih zadev. Če želite dolgotrajen mir v hiši, je dobro, da skupni dogovor sklenete na osnovi načela enakopravnosti. To pomeni, da ste vsi sostanovalci enakopravni v pravicah in dolžnostih, ki jih zahteva sostanovalsko življenje.

Pri tem ne smete pozabiti upoštevati še splošnega načela o tem, da je svoboda posameznika omejena s svobodo drugega posameznika.

Če jo kršimo, smo v območju samovolje in s sostanovalskega stališča zelo verjetno na začetku konflikta, ki se začne z očitajočimi in obtožujočimi pogledi ter morebitnim kuhanjem sostanovalske mule.

To vsem navzočim rahlja živce in lahko načne sostanovalski mir. Ko boste tudi številčno uskladili razhajanja v stališčih do zadev, kot so pomivanje posode, gledanje dnevnika na Pop TV ali TV Slovenija, zapiranju oziroma nezapiranju pokrova straniščne školjke, kakovosti zračenja, dvigovanju telefonov in mnogih drugih, je najbolje, da to spravite na papir. In se seveda tega tudi po najboljših močeh držite.

Dovolite si izjeme

Vsega seveda ne morete predvideti. Sčasoma se pokaže še kup malenkosti, ki mogoče resda niso tako pomembne, da bi jih uvrstili med pravila v krovni dogovor, vendar jih kljub temu ne smete zanemarjati; odnos je vendarle taka stvar, ki diha in živi ter se spreminja, kakor se spreminjamo mi sami.

Morda bo nekaj točk iz osnovnega dogovora povsem neživljenjskih in jih bo zato treba spremeniti ali vsaj predelati. Veriga je močna le toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen, kar je v tem primeru najbolj nezadovoljna cimra.

Vztrajanje pri “tako smo se dogovorili in tako bo!” vam bo najbrž nakopalo le nove skrbi z iskanjem nove sostanovalke, za katero nihče ne more trditi, da bo boljša od prejšnje.

Vanja, 27 let: “Najbolj sovražim iskanje novih cimer. Če se iskanje zavleče, lahko ostanem sama z vsemi stroški in najemnino. Če se skrbni izbiri sostanovalke ne posvetim dovolj, bom mogoče obsojena na stalno pričkanje in slabo voljo. Menjave cimer so res stresne! Potem ko imaš z nekom že kolikor toliko urejeno življenje, moraš spet začeti znova. Kakor da nimaš že dovolj skrbi in obveznosti.”

Zato je priporočljivo, da si v skupnem dogovoru dopustite tudi nekaj manevrskega prostora, na primer za morebitne kršitve določenih točk iz dogovora, denimo tiste o kaljenju nočnega reda in miru v hiši. Saj veste, včasih človeka zanese mladostna vihravost in občutek, da je ves svet le vaš.

Zato se lahko primeri, da vračajoč se z dobrega žura sredi noči, na cesti srečate nekaj po vašem mnenju čudovitih ljudi in jih povabite k sebi domov na zabavo, da se malo bolje spoznate.

Tovrstne zabave pa se pogosto zavlečejo globoko v jutro, ko gredo sostanovalci zaradi nočnega vreščanja živčno zdelani v službo ali na fakulteto.

Mimogrede, iz godlje se lahko hitro izvlečete z dobro večerjo za vse in z zagotovili, da vas dolgo ne bo tako zaneslo kot prejšnji večer in da so takšni dogodki prej izjema kot pravilo. To je še sprejemljivo. Za vse. Ne pozabite, dogovor o izjemah deluje!

Ajda, 25 let: “S fantom sva praznovala obletnico najine zveze. Po večerji in kinu sva končala pri meni doma, kjer živim še z dvema cimrama. Med drugim sva poslušala glasbo, si pripravila prigrizek v kuhinji, celo kopel sva si privoščila. Čeprav sem strahoma pričakovala, da bo zdaj zdaj pridivjala ena od cimer in naju poslala spat, sta se pokazali zares razumevajoči in naju nista motili. Zato sem ju naslednji dan povabila na sladoled in se jima iskreno opravičila zaradi kaljenja nočnega miru.

Čeprav sta bili malce utrujeni, nista bili nič jezni. Še več! Začele smo se prav sproščeno pogovarjati in prvič po šestih mesecih smo izmenjale še kaj več kot le par vljudnih puhlic. Govorile smo o nas, o moških, faksu, službi, knjigah, modnih dodatkih, glasbi ... Na koncu se mi je zdelo, da smo še bolj poglobile naš odnos in da sedaj bolje razumemo druga drugo.”

Težave rešujte skupaj in odkrito

Tako se boste izognili medsebojnemu zahrbtnemu obiranju in pomirili naraščajoče strasti nezadovoljstva. Če živite usodo sostanovalke ali sostanovalca, se verjetno strinjate, da brez sklepanja kompromisov, se pravi brez medsebojnih obljub, ne bo šlo. Kar z drugimi besedami pomeni, da morate pri določenih zadevah popustiti in se pri drugih prilagoditi sotrpinom.

S tem boste ohranili mir v hiši in učinkovito rešili probleme med sostanovalci. Če trdovratno vztrajate pri svojem in ne morete ali ne marate za nobeno ceno popustiti, je bolje, da si poiščete svoje stanovanje in živite po svojih pravilih. Samsko življenje je namreč s stališča človeških razmerij veliko manj zahtevno.

5 obveznih vprašanj, ki jih moraš zastaviti bodoči cimri ali cimru!

  • Kakšno je tvoje denarno stanje?

Prepričati se morate, da ima stalen vir dohodka (pa čeprav je to njen očka) in da bo pravočasno poravnavala svoje obveznosti.

  • Imaš kakšne nenavadne konjičke?

Najhuje je, če vas sredi noči iz postelje vrže glasno preigravanje govejih uspešnic na harmoniki.

  • Kako pogosto nameravaš imeti obiske?

Mednje štejejo fant, sorodniki in naključni obiskovalci. Take stvari je dobro razčistiti že na začetku.

  • Si pripravljena poprijeti tudi pri gospodinjskih opravilih?

To je dobro vedeti vnaprej, da se vam v kuhinji ne bodo zaredili ščurki.

  • Kaj boš prinesla v stanovanje?

Mikrovalovko? Klavir? Ali pa kar trodelno omaro in usnjen raztegljiv kavč?! Ta odgovor lahko odločilno vpliva na vašo odločitev.

Napisal: Mark Lenart

Preberi še: Ne boš verjela, kaj te lahko dela zelo nesrečno

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri