Če je zvestoba fikcija, zakaj nas prevaro večina ne oprosti?

Ko dva posameznika postaneta par, se pričakuje, da bosta zvesta drug drugemu in da se bosta znala upreti preostalim vabljivim skušnjavam.

Če je zvestoba fikcija, zakaj nas prevaro večina ne oprosti? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 9. 2016

 In ko smo zaljubljeni ter ko se odločimo za resno zvezo, to niti ni tako težko. Zaradi ljubljenega nam nekako niti ne vidimo še koga drugega. Potem pa se strasti umirijo. In takrat se lahko zgodi ...

"... ko nam nekdo zna zapihati na dušo, lahko hitro podležemo," med drugim piše v svoji kolumni Melita Kuhar Pucko, ki sicer vodi projekt Svetovalnica.

"A to se lahko zgodi, če zvestobe ne jemljemo resno. Menim, da ko se zaveš, da si v resni zvezi, je tudi zvestoba pomemben del te in večina partnerjev se niti zelo natančno ne dogovori, kaj pomeni, če se zvestoba prelomi.

Večini pomeni to ultimativno izdajo partnerske zveze in s tem konec. Toda če dobro pomislimo, smo lahko zvesti na več področjih. Najpogosteje na primer pomislimo na spolno zvestobo, torej da smo v spolnem odnosu zgolj s svojim partnerjem, in ne s kom drugim.

Poznamo tudi zvestobo do prijateljev in zvestobo do delodajalca. A danes pač razmišljamo o zvestobi kot dejavniku zdrave partnerske zveze.

Obstajajo tudi pari, kjer se partnerja dogovorita, da tvorita skupnost, se imata rada in vse poteka, kot se pri zvezi spodobi, le s to razliko, da imata lahko tudi druge spolne partnerje.

Kolikor poznam tovrstno prakso, večina zvez, ki temeljijo na takšnem dogovoru, ni dolgega veka. Zakaj ne?

Ker se slej kot prej zgodi, da se eden od partnerjev zaljubi v drugo osebo, s katero ima sicer zgolj spolno srečanje, a ko se prebudijo tudi čustva, pomeni to modifikacijo poprej dogovorjene zveze, običajno pa se konča z razpadom."

Zvestoba je pomembno kohezivno tkivo, ki dva drži skupaj, je še prepričana univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar Pucko.

"Raziskave pravijo, da dobrih 70 % ljudi ne odobrava prevar in se jim zvestoba zdi izjemno pomembna pri zakonu. Marsikaj lahko oprostijo, a prevare večina partnerjev ne bo.

No, nekateri pa pravijo, da je zvestoba fikcija in da ljudje nismo narejeni tako, da bi zmogli biti zvesti le eni sami osebi vse življenje. Po drugi strani pa lahko osvetlimo pojem zvestobe tudi kot dejanje, da drug drugega ne pustita na cedilu, da skrbita in da jima je mar za to, kako se ima partner.

In ker predpostavljate, da enako tudi partner skrbi za vas, medsebojno negujeta odnos, katerega pomemben element je tudi zvestoba.

Marsikdo pa bo mogoče zamahnil z roko in rekel, da je to preživeto in da je treba uživati vsak trenutek življenja. To drži le do tiste meje, ko preidemo na področje druge osebe.

Ko prizadenemo partnerja in kršimo ter izdamo medsebojni dogovor glede zvestobe, s tem povzročimo veliko bolečino. Posledica je ločitev, kar je spet zelo boleča izkušnja. In tako se krog sklene."

Preberi še: 10 najboljših nasvetov za perfektno partnersko zvezo (po mnenju ljubezenskih strokovnjakov!)

Pišeš blog? Prijavi se izbor za naj lepotno blogerko leta 2016