Ljubiti popolno, ne da bi pri tem izgubili sebe!

Bi si želela enkrat za vselej spoznati razliko med ljubeznijo in zaljubljenostjo, se prepričati o tem, ali obstaja nekaj takšnega, kot je brezpogojna ljubezen, in izvedeti več o sorodnih dušah?

Ljubiti popolno, ne da bi pri tem izgubili sebe! (foto: shutterstock) shutterstock
10. 2. 2013

Potem boš vsekakor morala v roke vzeti knjigo z naslovom Ljubeznoslovje, saj se je avtor knjige tematike lotil na zares svež, svoj in celovit način.

Knjiga Ljubeznoslovje je nastala kot plod dveh desetletij avtorjevega raziskovanja ljubezni oz. narave medčloveških odnosov. In medtem ko se je njegova prejšnja knjiga, Šola življenja, osredotočala predvsem na najpomembnejši odnos v našem življenju - to je odnosu do sebe, se s knjigo Ljubeznoslovje na podlagi tega že ustvarjenega zdravega temelja odpira tudi v gradnjo odnosov z drugimi.

Ljubeznoslovje je tako posvečena ljubezni in odnosom z drugimi. Še več. Govori o ljubezni v vseh njenih zanosnih oblikah ter njeni navdušujoči in razkošni moči.

O ljubezni in njenem izviru!

Citiramo:

"Recimo, da nekoga ljubite. Sijajno je biti hvaležen, da ta oseba obstaja, da se jo spoznali, da obstajajo ljubezni, da jo lahko čutite. Toda vrhunca ljubezni ne boste doživeli, če se osredotočate na objekt te ljubezni. Oziroma tistega, ki ga ljubite. To je seveda prvi korak povezovanja z občutenjem ljubezni in vsekakor moramo uživati v prepoznavanju lepote in vseobsežnosti ljubezni. Logično je potem tudi, da čutite, da ne morete ali ne znate ljubiti, ko te osebe odidejo iz vašega življenja. Logično je, da vaše srce občuti, d ani vrendo ljubezni, če vas ti ljudje ne ljubijo. Logično je potem tudi, da ste odvisni od njih, da vam dajo dokaz vas kot ljubezni. Prav zato, ker lahko zaidete v življenjsko slepo ulico, če svojo ljubezenskost vežete na tiste, ki jih ljubite, vam predlagam, da poskušate svoje ljubezenske odnose odslej gledati skozi prizmo sebe kot ljubezni. Vi ste tisti, ki omogočate ljubezni, da obstaja. Oni so samo osebe, ki jim namenjate ljubezen. Ta ljubezen izvira iz vas, kajne? Vaša je, ne njihova. In vaša ljubezenskost in moč ljubiti ne odideta, če oni odidejo iz vašega življenja, samo preusmerita se."

... se je ob branju tega odlomka tudi iz tebe izvil nekakšen: 'Uf?'

Bruno Šimleša je vsekakor avtor, ki ti bo na temo ljubezni, za katero radi menimo, da nam je bolj ali manj kar precej jasna, izvil še kar nekaj takšnih osuplih vzklikov. In kar je najpomembneje: dal ti bo misliti ;)

O različnih obrazih ljubezni!

"Ljubezni ni nikoli preveč," piše Bruno Šimleša in nadaljuje:

"Lahko čutimo ljubezen do življenja, do drugih, do svobode, do idej, do morja,, vetra, dela, kakršnekoli dejavnosti, do besed, hvaležnosti, glasbe, narave, iskrenosti ... Dragi moji, ljubezen lahko čutimo do vsega, česar bit resnično prepoznamo! Toda z vsem tem naštevanjem, ki gre lahko v nedogled, smo šele zaslutili veličino in lepoto ljubezni."

Vrhuncev ljubezni namreč ne moremo spoznati, še trdi avtor, če bomo ozavestili, da ljubimo svoje dekle ali fanta, otroka in morje. Tako lahko spoznamo samo eno razsežnost ljubezni, in to tisto manj impresivno, saj svojo možnost ljubiti vežemo na nekaj zunaj nas samih.

Ljubezen do sebe je temelj

In kako boš vedela, da ljubiš popolno?

"Le oseba, ki resnično ljubi sebe, je izrazito zahtevna v odnosu z drugimi. Upravičeno je zahtevna. Če ljubite sebe, pomeni, da ste sposobni dati ljubezen. Če pa je tako, potem vam je nadvse do tega, da boste obdani z ljudmi, ki lahko to ljubezen sprejmejo. Navsezadnje ljudje, ki ljubijo sebe, niso nekakšni brezskrbni veseljaki, dobrodušni posamezniki, ki bodo sprejeli vse. Prav zato, ker se cenijo, ne bodo privolili v nekorektne odnose. Ne bodo privolili v odnose z ljudmi, ki ne spoštujejo sebe in življenja - in ki niso spošljivi do njih."

Skratka, če si ena tistih, ki ohranja bližnje odnose z ljudmi (pa naj je to tvoj fant, prijatelj ali sorodnik), ki ne spoštujejo sebe in življenja na sploh, to po mnenju Bruna Šimleša pomeni, da ne ljubiš sebe, ker ne ceniš dovolj tistega, kar lahko daš!

Smo predrzni, če sklepamo, da se ti je ponovno zgodil tisti: 'Uf!'?

In naj te še enkrat izzovemo ...

Kaj pomeni imeti srečo v ljubezni?

Za trenutek pomisli. Kaj odgovoriš, če te nekdo vpraša:

"Kako pa kaj ljubezen?"

Najverjetneje takoj pomisliš na svojega partnerja ali pa morebitno svoj še vedno samski stan, kar je v resnici absurdno. Nesmiselno je namreč vse svoje ljubezensko življenje zreducirati na samo eno od breštevilnih mogočih barv ljubezni. Bruno Šimleša tako npr. piše:

"Neka moja prijateljica ni v intimni zvezi že dve leti, pa vseeno mislim, da ima izjemno uspešno ljubezensko življenje. Čeprav tudi sama občasno pade v past, ker misi, da ne more biti popolna brez partnerja ali da je ljubezenski odnos najpomembnejši, se najpogosteje vendarle uspe prepoznati kot ljubezensko bitje tudi zunaj partnerskega odnosa. Ona namreč resnično ljubi svoje prijatelje, svojo strast do odkrivanja, svoje telo, pisano besedo ... Glede na to, da ima nekaj uspešnih ljubezenskih odnosov, v katerih pristno občuti zanos ljubezni in se prepoznava v tem ljubljenju, lahko upravičeno trdimo, da ima uspešno ljubezensko življenje."

Ljubeznoslovje!

Bruno Šimleša - strokovnjak za ljubezen!

Več o tej zanimivi temi, pa tudi temah, ki se jih na tem mestu nismo utegnili dotakniti (npr. ali se lahko odločimo, da bomo nekoga vzljubili, pa ali je res, da se nasprotja usodno privlačijo, in o tem, zakaj pride do prevare ter ali jo je mmogoče preboleti), si lahko prebereš v knjigi Ljubeznoslovje, ki je pred dnevi izšla pri Mladinski knjigi.

Cilj knjižne novosti Ljubeznoslovje, ki ga je podpisal znan hrvaški pisec duhovne literature in kolumnist Jutarnjega lista Bruno Šimleša, je 'naučiti se ljubiti popolno, ne da bi pri tem izgubili sebe!'.

Vsekakor obetaven podnaslov knjige, zaradi katerega bi si knjiga najverjetneje zaslužila postati letošnje veliko valentinovo presenečenje. A da bi jo podarila njemu? Seveda, lahko. A zakaj je ne bi raje podarila najprej kar: sebi ;)