Bi ga ustrelila, z njim seksala ali se poročila?

Cosmo anketa je pred kratkim pokazala, da kar dve tretjini cosmo bralk skrbi, da se bodo nekoč ločile. Izogni se takšni usodi, tako da boš zgodaj ugotovila, ali je tvoj fant dovolj vreden tega, da bi ga obdržala, ali je dober samo za eno noč ali pa je – čisto preprosto – le izguba časa.

10. 6. 2013

Cosmo anketa je pred kratkim pokazala, da kar dve tretjini cosmo bralk skrbi, da se bodo nekoč ločile. Izogni se takšni usodi, tako da boš zgodaj ugotovila, ali je tvoj fant dovolj vreden tega, da bi ga obdržala, ali je dober samo za eno noč ali pa je – čisto preprosto – le izguba časa. Tu so znaki, ki ti bodo pomagali prepoz­nati gospoda Pravega.

Včasih se ti zdi, da sploh nihče več ne ostane skupaj – celo zvezdnice, za katere je videti, kot da imajo svoje življenje pod popolnim nadzorom in si lahko izberejo, kogarkoli si želijo, se ločujejo tako, kot se poročajo – po tekočem traku. Razmišljaš o tem, kako se torej zgodi, da ženska zaobljubi večno ljubezen, le da bi ugotovila, da se je zmotila glede človeka, ki ga je imela za gospoda Pravega?

Preden se odločiš, da je fant, v katerega si zaljubljena do ušes, res tisti, s katerim bi rada nekoč razvajala vajine vnučke, preberi spodnje točke. Pomagale ti bodo ugotoviti, ali imata podobne vred­note in ali si želita živeti skupaj zaradi pravih razlogov. Prav tako ti bodo pomagale ugotoviti, ali je ta moški res ljubezen tvojega življenja ali je dober le za kaj krajšega – ali bi bilo morda bolje, da ga čim prej izbrišeš iz svojega telefona.

Njegove zgodovine ne jemlji zlahka

Ali obstaja kakšno obdobje v preteklosti tvojega moškega, ki je tako drugačno od tega, kar vidiš pri njem, da se ti zdi, kot da ne gre za isto osebo? Najlažje boš ugotovila, kako se bo prej ali slej začel obnašati, če boš premislila o njegovem obnašanje v preteklosti. Če je zgodovina njegovih zvez en žalosten kup zvezic in zagrenjenih bivših, si najbrž že pomislila, da si prav ti ta čudovita ženska, ki ga bo popravila.

A ko se moški slabo obnaša v več zvezah, gre pri njem po navadi za globlje vzroke, ki jih verjetno ne bo razrešil brez terapevta ali velikega klika, ki mu bo spremenil življenje (beri: velikega razočaranja, večje travme, težke preizkušnje ...). Ne, nisi ostala praznih rok, postelje in prstanca – ljudje se spreminjamo: večina današnjih družinskih moških je bila pri svojih 22 letih precej bolj neukrotljiva, kot so pri 30.

Ugotovi, ali je bilo sumljivo poglavje v knjigi njegovega življenja povezano z začasnimi okoliščinami (na primer: preveč je žuriral, ker so bili njegovi sostanovalci kolegi z univerze), ali bi se razlogi za njegovo obnašanje v preteklosti lahko sprožili, ko bosta poročena (na primer: preveč je žuriral, ker je bil pod stresom).

Kaj pa, če te je prevaral? Se je sploh še vredno truditi? "Dovolj je že ena prevara, da se v odnos naselijo bolečina, dvom, nezaupanje. In prav nič ne  pomaga, da mogoče upaš, da se bo enkrat spremenil in bo to nehal početi. Pri fantu, ki se bo 'nekoč' zresnil, moraš vedeti, da ta 'nekoč' lahko pride ali pa ne pride nikoli.

Nemogoče ali pa vsaj zelo težko je prepoz­navati nekaj, kar naj bi se zgodilo. Pomembno je, da znaš prepoznavati in videti lastnosti, ki so ti všeč pri drugem, in tiste, ki ti niso, zdaj. Ob tem pa je dobro, da točno veš, kaj si želiš v odnosu, kaj je zate sprejemljivo in kaj ne; 'tukaj in zdaj', in se čim manj ukvarjaš z ugibanjem, kaj bo, če bo," ti osredotočenost na to, kako je med vama ta trenutek, svetuje zakonska in družinska terapevtka dr. Klaudija Ferčak.

Snemi očala, skozi katera vidiš prihodnost, in ga uzri takšnega, kot je

Recimo, da je le študent z velikimi načrti za prihodnost. Ali boš še naprej mislila, da si tako srečna, ker si njegova, če mu bo po študiju od vseh načrtov ostala le diploma (ali se ne bo potrudil niti zanjo)? Dr. Ferčakova svetuje: "Zakaj bi bila diploma nekakšen mejnik, po katerem bo vse drugače? Pomembno je, kakšen je fant zdaj in kaj počne v sedanjosti. Kar naenkrat se ne bo spremenil in tudi zaradi nobene punce se ne bo spremenil. Če se bo, se bo zaradi sebe. Če in kdaj bo to, pa je odvisno od njega (in ni znakov, ki bi to predvidevali)."

Življenje si torej krojiš z moškim, kakršen je zdaj, in ne z moškim, kakršen bi lahko nekoč postal. Super je, da ti je všeč njegova strast, ki jo goji zaradi svojih ambicij, vendar se ne navezuj na kariero, ki jo bo morda uresničil, ali bogastvo, ki ga bo morda pridobil.

Pozorna bodi na odnose v njegovi družini

Odvisno od tega, kako močno je povezan s svojo družino, morda ne boš živela le z njim, temveč tudi z njimi (predvsem če ima že narisane načrte za prizidek ali podstreš­no stanovanje v njihovi hiši). Zato se morata strinjati, kolikšen del vajinega življenja bo zavzemala njegova družina. Dobro premisli o tem, kako pogosto se videva s svojo družino in kako pogosto se slišijo.

Če se tvoja družina zbere vsako nedeljo na kosilu, medtem ko se njegovi le občasno vidijo za božič, bodo morda vajine različne družinske dinamike povzročile nekaj težav v zvezi. Pazi tudi na to: če je zanj njegova družina (ali mama) ves čas na piedestalu, čeprav bi takoj dobili glasove za resničnostno oddajo o odštekanih družinah, to lahko napoveduje težave.

Naj te zmoti tudi to, da svojo družino vedno zagovarja, obenem pa ima za tvojo vedno neskončno pripomb. Nič ni narobe, če se ne strinjata glede vsega, pomembno pa je, da se tvoj fant ne postavi vedno na njihovo stran (in ima o tvojih slabo mnenje), kadar se ne boste glede česa strinjali. Vidva bi morala drug drugega postavljati na prvo mesto.  In še pomemben znak – če ne spoštuje mame in se do nje obnaša grdo, bo slej ko prej tak postal tudi do tebe. Beži od takšnega fanta!

Zaupaj svojim instinktom

Raziskave so pred kratkim pokazale, da je bila petina žensk, ki je imela dvome glede poroke, ločena v roku štirih let.

Ali so tvoji strahovi pred poroko normalni ali ne?

Kako lahko veš, ali so tvoje skrbi le bežen pojav, ki bo kmalu izginil, ali ti tvoja intuicija skuša povedati, da delaš napako? Če boš pozorna na to, kdaj imaš napade zaskrbljenosti, si lahko pomagaš poiskati odgovor: Ali se to zgodi med pogovorom o poroki ali medtem ko govoriš o njem? Normalno je, da si nervozna glede poroke, ni pa normalno, da si nervozna glede ženina. Če govoriš o svojem zaročencu, bi te to moralo izpolnjevati z mirom in srečo. In ko te je strah, mu to tudi povej: "O strahovih je v odnosu treba govoriti – potem ti nimajo take moči in se tudi ne uresničujejo," spodbuja tudi k manj prijetnim temam pogovorov dr. Ferčakova.

In ne pozabi, med vama mora biti vroče. Ženske zlahka rečejo, da je stabilnost pomembnejša od privlačnosti. Vendar zveza vedno potrebuje kemijo, da bi delovala.

Seveda, če sta že leta skupaj, si verjetno ne trgata oblačil vsako minuto – a poželenje mora še vedno imeti svoje napade.

Če si srečno poročena, to pomeni, da sta več kot prijatelja. Odličen seks ne bo izbrisal vajinih težav, a lahko pomaga olajšati prehod skozi težke čase.

Najpogostejši strahovi pred poroko

Dr. Klaudija Ferčak pravi, da so strahovi pred poroko zelo različni, in opozarja, da so nekateri odvisni od naših preteklih izkušenj. Med najpogos­tejšimi našteva:

  • strah pred izgubo svobode
  • strah pred spremembami (pred neznanim)
  • strah, da me bo drugi prevaral
  • strah, da zakon ne bo trajal, če smo npr. doživeli, da se je končal zakon naših staršev ...

Priznaj si, kaj potrebuješ

Všeč ti je, da ima stil ali da se pozna na dobro hrano. To je super, a nikar ne spreglej bolj pomembnih lastnos­ti. Nariši velik krog in še enega manjšega znotraj večjega, potem pa v manjši krog napiši štiri ali pet lastnosti, ki se ti zdijo za moškega, s katerim bi rada preživela preostanek življenja, nujne, na primer, da ima enake poglede na družino ali religijo kot ti ...

Potem večji krog zapolni z lastnostmi, za katere bi bilo lepo, da bi jih imel. Poišči moškega, ki ima vse lastnostni iz manjšega kroga in še kakšno iz zunanjega kroga, in ne obratno.

Besedilo: Petra Arula