"Ali ženske, ki splavijo, kdaj to obžalujejo?" (TO so povedale Slovenke)

"Verjemi, da je to ena najtežjih odločitev v življenju, ne glede na to, kako se odločiš."

"Ali ženske, ki splavijo, kdaj to obžalujejo?" (TO so povedale Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2022

Splav.

Nekateri so močno proti, drugi pravijo, da bi morala vedno obstajati možnost izbire. In v času, ko se po svetu ponovno krešejo mnenja in spreminjajo zakoni, sta pravici za svobodno odločanje o rojstvu otrok in do umetne prekinitve nosečnosti v Sloveniji pravici, zapisani tudi v slovensko Ustavo.

Dejstvo je, da odločitev za splav običajno ni sprejeta zlahka in vsakdo ima za to svoje razloge, vseeno pa se za to odloči 8 od 1000 žensk v rodni dobi. 

Uporabnika slovenskega foruma pa je zanimalo, če ženske po splavu to kdaj obžalujejo. Tole so povedale:

1. Sama sem dvakrat naredila splav in še dan danes mi je težko, ampak vem, da sem storila prav.

Prvič sem splavila pri 14-ih letih, ko sem bila posiljena. Drugič pa pri 24-letih, ko je bila nosečnost planirana, ampak sem zelo zgodaj izvedela, da z otrokom ni nekaj v redu in po vsej verjetnosti bi otrok med nosečnostjo/pri porodu umrl ali če bi preživel, bi imel hude zdravstvene težave. Nisem želela, da če preživi, da se muči, zato sem se takrat s težkim srcem odločila za splav.

Štiri leta po drugem splavu sem zanosila z dvojčicama, ki sta popolnoma zdravi in veseli punčki. Kmalu nam se pa pridruži še fantek.

2. Obsojajte kolikor hočete, meni ni žal.

Oče otroka je bil poročen in me je dobesedno odvrgel, ko je izvedel, da sem noseča. Dobesedno sem se mu opravičila, da sem. Ne ni mi žal, bila sem komaj polnoletna, sama nikakor ne bi zmogla.

"Med začasno zvezo na daljavo sem doživela splav - naj mu povem?" (stiska dekleta)

3.  Koliko od vas, ki ste tako zelo proti splavu, je bilo kdaj v situaciji, ko se je bilo treba odločit? No, jaz sem bila.

Verjemi, da je to ena najtežjih odločitev v življenju, ne glede na to, kako se odločiš. Moj otrok je preživel in je zdaj okej, lahko pa bi bilo tudi drugače. Loterija pač, za katero se sam odločiš, kako jo boš odigral. Ampak dajte razumet, da je možnost izbire tisto, kar je res pomembno! 

4.  Jaz sem se po zdravi pameti odločila za splav iz razloga, ker je takratni partner pokazal svojo nasilno plat do mene in prvega njegovega otroka že kot dojenčka.

A res misliš, da bi takšnemu brezobzirnemu človeku rodila še enega otroka? Ni mi žal, da sem splavila zarodek kateremu bi bil on oče - mi je pa žal, da sem splavila zarodek, kateri bi lahko bil otrok drugega odgovornega očeta in ljubečega partnerja.

Oglasili pa so se tudi drugi komentatorji z zgodbami iz druge roke:

5. Poznam dve ženski, ki sta splavili ...

Ena je bila premlada, druga pa z napačnim (nasilnim) partnerjem. Nobeni ni žal oziroma se zavedata, da če bi se odločili drugače, danes verjetno ne bi imeli tako lepega, urejenega družinskega življenja, izobrazbe in dobre službe.

6. Ni ji žal.

Znanka je v 5. mesecu nosečnosti splavila, ker je imel plod Downov sindrom. Ji ni žal. Pol leta kasneje je znova zanosila in zdaj je mamica prekrasne, zdrave punčke.

7. Bila je stara 57 let, ko je splavila.

Z možem res nista pričakovala, da sploh lahko še zanosi, ker se ji je začela menopavza. Ženska je zanosila pri 57. letih in se je odločila za splav. 

Foto: Profimedia

Preberi še: Dekle presenečeno ugotovilo, da jo je fant PREVARAL, ko se je med spolnim odnosom zgodilo TO 

Priporočamo tudi: "Moj mož je v restavraciji 40 minut sedel na stranišču, zato sem mu naredila TO!" izpoved BESNE bralke