Ali varanje pomaga razmerju? Odgovor je JA, in to je RAZLOG, kako!

Afera naj bi bila očiten znak, da v razmerju nekaj 'ne štima', a vendar vse več žensk misli, da varanje pravzaprav pomaga partnerstvu. Se s to trditvijo strinjaš tudi ti?

Ali varanje pomaga razmerju? Odgovor je JA, in to je RAZLOG, kako! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2020

Za večino parov afera in varanje po navadi pomeni tudi konec partnerstva.

Pa vendar zadnje raziskave kažejo, da večina žensk misli, da varanje pravzaprav pomaga obuditi partnersko seksualno življenje in ljubezen znotraj razmerja.

32 % anketiranih žensk pravi, da so zaradi afere postale v postelji bolj drzne, kar je posledično tudi obudilo strast v njihovem razmerju, zaradi česar se je zveza potem tudi obdržala.

Zakaj ženske varajo?

73 % žensk, ki so svojega partnerja kdaj prevarale, trdijo, da so to storile, ker so se počutile v razmerju zapostavljene. Med drugimi razlogi so v ospredju predvsem naslednji:

  • pomanjkanje čustvene podpore,
  • ker se počutijo izkoriščane,
  • pomanjkanje pozornosti
  • ker se dolgočasijo,
  • ker so osamljene,
  • ker niso seksualno zadovoljene

Statistike tudi kažejo, da sicer moški v varanju še vedno prednjačijo (22%), a tudi ženske vedno bolj pogosto skočijo čez plot (14%).

Strokovnjakinja na področju razmerij Tracey Cox se nad statistikam ne čudi:

''To me ne preseneča. Veliko žensk se počuti osamljene, pa čeprav so v zvezi. Resnica je tudi, da mnoge svojega partnerja ne morejo zapustiti, ker si tega finančno preprosto ne morejo privoščiti. Zato velikokrat iščejo uteho v naročju drugega moškega.''

''Včasih je prav afera tista, ki povzroči, da razmerje ponovno zaživi, saj opomni tistega, ki vara, kako boleče bi bilo, če bi izgubil svojega partnerja. Vendar v večini primerov afera popolnoma uniči zvezo, ki se pod težo občutka krivde, nikoli ne opomore. Zato varanje ne priporočam.

S težavami v partnerskem odnosu se je treba soočiti z iskrenim pogovorom in odprto komunikacijo. Če pa si v razmerju popolnoma nesrečen, ni prav nič narobe s tem, da se od partnerja posloviš in začneš novo poglavje svojega življenja.''